Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Umulig å peke på én kilde

Avdelingsleder Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus deltok lørdag på kulturutvekslingen i Barentsburg. Han tror utbruddet av norovirus i Longyearbyen er på retur, men samtidig oppfordrer folk til å være svært nøye med håndhygienen. FOTO: Eirik Palm

- Umulig å peke på én kilde

Det var norovirus som skapte mange tilfeller av spysyke i Longyearbyen den siste uka.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.05.2015 kl 15:41

Svaret på prøvene var ikke ventet før over helga, men sent fredag ettermiddag kom det likevel resultater fra to prøver, som begge bekrefter at folk i Longyearbyen har blitt utsatt for noroviruset.

- Det betyr at man har funnet en årsak. Det man ikke kan si noe om er hvem smittekilden er, sier avdelingsleder Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus.

Noroviruset er ifølge avdelingslederen en svært smittsom sykdom hvor det er umulig å peke på en kilde. Flere har opplyst at de ble syke etter 17. mai, men sykehuset har også kjennskap til at det er folk som har blitt syke tidligere.

Noroviruset er en av de viktigste kildene til epidemier av spysyke og diaré, og det tar som regel et halvt til to døgn fra man er smittet til man blir syk. Det er også svært smittsomt, og smitten skjer ved at man kommer i kontakt med mat eller vann som er infisert av en person som har hatt smitten, eller via hoste.

- Dette kommer til å gå over, og er en sykdom som kommer flere ganger årlig, framholder Bilicz, som legger til at det er viktig å være svært nøye med håndhygienen.

- Og hvis man er syk eller kjenner at man er dårlig, er det ikke så lurt å gå et sted hvor det er mye folk, sier han.


LES OGSÅ:
- Virker som om mange har blitt syke

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!