- Umulig å peke på én kilde

Det var norovirus som skapte mange tilfeller av spysyke i Longyearbyen den siste uka.

Avdelingsleder Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus deltok lørdag på kulturutvekslingen i Barentsburg. Han tror utbruddet av norovirus i Longyearbyen er på retur, men samtidig oppfordrer folk til å være svært nøye med håndhygienen.
Publisert

Svaret på prøvene var ikke ventet før over helga, men sent fredag ettermiddag kom det likevel resultater fra to prøver, som begge bekrefter at folk i Longyearbyen har blitt utsatt for noroviruset.

- Det betyr at man har funnet en årsak. Det man ikke kan si noe om er hvem smittekilden er, sier avdelingsleder Aksel Bilicz ved Longyearbyen sykehus.

Noroviruset er ifølge avdelingslederen en svært smittsom sykdom hvor det er umulig å peke på en kilde. Flere har opplyst at de ble syke etter 17. mai, men sykehuset har også kjennskap til at det er folk som har blitt syke tidligere.

Noroviruset er en av de viktigste kildene til epidemier av spysyke og diaré, og det tar som regel et halvt til to døgn fra man er smittet til man blir syk. Det er også svært smittsomt, og smitten skjer ved at man kommer i kontakt med mat eller vann som er infisert av en person som har hatt smitten, eller via hoste.

- Dette kommer til å gå over, og er en sykdom som kommer flere ganger årlig, framholder Bilicz, som legger til at det er viktig å være svært nøye med håndhygienen.

- Og hvis man er syk eller kjenner at man er dårlig, er det ikke så lurt å gå et sted hvor det er mye folk, sier han.

LES OGSÅ:
- Virker som om mange har blitt syke

Powered by Labrador CMS