Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ulovlige hunder kan bli avlivet

Stine Henriette Wennevold tok opp Trym Ivar Fettbull ulovlig i 2004, men var heldig og fikk beholde ham i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ulovlige hunder kan bli avlivet

Sysselmannen vil skjerpe håndhevingen av reglene for inn- og utførsel av hunder til Svalbard på grunn av rabiessmitten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

For fjorten dager siden tok en person med seg en valp til Longyearbyen som verken hadde tillatelse eller rabiesvaksine. Valpen fikk hjemmekarantene, og kan ikke forlate huset til eieren før den har blitt vaksinert, og fått de nødvendige papirene på at alt er i orden. Hunden kan være den siste som fikk denne ordningen.
– Det vil ikke lenger bli gitt dispensasjon for hunder som er importert ulovlig til Svalbard. Hundene vil bli avlivet på eiers regning, eller sendt tilbake til fastlandet, sier seniorinspektør og veterinær i mattilsynet Harald Os.

Kan bli dyrt
Os forteller at dersom en ulovlig innført hund sendes ned, må den i karantene i Oslo eller Kirkenes. Prosessen vil ta omtrent fire måneder og kan fort koste eieren 40.000 – 50.000 kroner.
Fram til i dag er det blitt gitt dispensasjoner fra reglene. Hunder som er ulovlig innført har fått være i karantene hjemme hos eierne i Longyearbyen.
I år er det i følge Sysselmannen gitt 60 – 65 tillatelser til innførsel av hund til Svalbard, og tallet ser ut til å være økende.

Lang smitteperiode
Om en hund blir smittet av rev som har rabies, vil den kunne smitte andre hunder eller mennesker via spytt. Det tar lang tid fra et dyr blir smittet til sykdommen bryter ut. Derfor kan et betydelig antall hunder, og i verste fall mennesker bli smittet av rabies.
– Ettersom inkubasjonstiden er så lang kan smitten spre seg til mange hunder før sykdommen bryter ut. Som en siste utvei for å hindre at mennesker blir bitt, kan vi bli nødt til å avlive alle hundene i byen, i alle fall de som har kunnet være i kontakt med andre, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Knut Fossum.

Les mer om innførsel og utførsel hos Sysselmannen!

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!