Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ulovlige hunder kan bli avlivet

Stine Henriette Wennevold tok opp Trym Ivar Fettbull ulovlig i 2004, men var heldig og fikk beholde ham i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ulovlige hunder kan bli avlivet

Sysselmannen vil skjerpe håndhevingen av reglene for inn- og utførsel av hunder til Svalbard på grunn av rabiessmitten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

For fjorten dager siden tok en person med seg en valp til Longyearbyen som verken hadde tillatelse eller rabiesvaksine. Valpen fikk hjemmekarantene, og kan ikke forlate huset til eieren før den har blitt vaksinert, og fått de nødvendige papirene på at alt er i orden. Hunden kan være den siste som fikk denne ordningen.
– Det vil ikke lenger bli gitt dispensasjon for hunder som er importert ulovlig til Svalbard. Hundene vil bli avlivet på eiers regning, eller sendt tilbake til fastlandet, sier seniorinspektør og veterinær i mattilsynet Harald Os.

Kan bli dyrt
Os forteller at dersom en ulovlig innført hund sendes ned, må den i karantene i Oslo eller Kirkenes. Prosessen vil ta omtrent fire måneder og kan fort koste eieren 40.000 – 50.000 kroner.
Fram til i dag er det blitt gitt dispensasjoner fra reglene. Hunder som er ulovlig innført har fått være i karantene hjemme hos eierne i Longyearbyen.
I år er det i følge Sysselmannen gitt 60 – 65 tillatelser til innførsel av hund til Svalbard, og tallet ser ut til å være økende.

Lang smitteperiode
Om en hund blir smittet av rev som har rabies, vil den kunne smitte andre hunder eller mennesker via spytt. Det tar lang tid fra et dyr blir smittet til sykdommen bryter ut. Derfor kan et betydelig antall hunder, og i verste fall mennesker bli smittet av rabies.
– Ettersom inkubasjonstiden er så lang kan smitten spre seg til mange hunder før sykdommen bryter ut. Som en siste utvei for å hindre at mennesker blir bitt, kan vi bli nødt til å avlive alle hundene i byen, i alle fall de som har kunnet være i kontakt med andre, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Knut Fossum.

Les mer om innførsel og utførsel hos Sysselmannen!

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!