Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ulovlig oppført av russerne

Bare antennene mangler på den ulovlig oppførte satellittstasjonen på fjellet bak Barentsburg. Anlegget er fotografert under en befaring 13. september. FOTO: Sysselmannen/Arild Lyssand

Ulovlig oppført av russerne

Russerne har trosset Sysselmannen og bygd satellittanlegg uten tillatelse. Nå varsler Sysselmannen at det må fjernes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.12.2011 kl 09:00

Til tross for flere møter og klare direktiver fra Sysselmannen, valgte et russisk forskningsinstitutt i St. Petersburg å starte byggingen av en satellittstasjon uten at tillatelse var gitt. Anlegget er plassert på fjellet bak bebyggelsen i Barentsburg.

Antennefundamenter

De tre antennefundamentene har en diameter rundt fire meter og er halvannen meter tykke. Betongen er av en ekstra tung type, solid armert med flettet armeringsjern. På toppen av disse skal to antenner med en diameter på nærmere fire meter plasseres, og en tredje på to og en halv meter.

To containere, satt sammen til driftsbygning, og kabelgater er også ulovlig oppført.

Flere møter

Sysselmannen og representanter fra forskningsinstituttet har hatt flere møter om saken. Senest 18. juli. I et referat fra møtet datert 4. august presiserer Sysselmannen «at det er ulovlig å påbegynne noe som helst arbeid før det er søkt og innvilget oppstart fra Sysselmannen».

Sysselmannen foretok en befaring 13. september, og oppdaget da at fundamenter, containere og kabelgater alt var oppført. Russerne har åpenbart ignorert Sysselmannens advarsel under møtet, og også presiseringen i det påfølgende møtereferatet.

– Det vi har vært opptatt av i denne saken er at russerne forstår i klartekst hva som kreves for å oppføre et slikt anlegg. Det har vi brukt mye tid på, derfor er det trist at det er blitt slik, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

Må fjernes

I et brev til det statlige Arktisk og Antarktisk Forskningsinstitutt (AANII) i St. Petersburg understreker Sysselmannen at antennefundamentene og bygget er oppført i strid med Svalbardmiljøloven. Instituttet blir samtidig varslet om at det vurderes å gi pålegg om fjerning av fundamentene og det øvrige som er oppført.

– Et slikt forhåndsvarsel gir instituttet en mulighet til en kommentar før vi fatter vedtak, hvor det varsles at alt skal fjernes. Det er vanlig praksis i slike saker, sier Alfheim.

Han gjør det samtidig klart at det skal svært mye til for å slippe unna i en slik sak, ikke minst fordi russerne på forhånd var godt orientert om hva som kreves for å oppføre et slikt anlegg.

– Dette er ikke noe som gjelder spesielt for Svalbard. Også på fastlandet må anlegg og bygg som er ulovlig oppført fjernes, fastslår Alfheim.

Økt aktivitet

Instituttet i St. Petersburg har fått tillatelse av grunneieren Trust Arktikugol til å oppføre anlegget. Satellittstasjonen inngår i planene til instituttet om å øke den vitenskapelige aktiviteten på Svalbard.

En slik stasjon skal også godkjennes av Post- og teletilsynet. Det samme gjelder hvilke satellitter data skal lastes ned fra.

Forhåndsvarslet fra Sysselmannen ble sendt instituttet for to uker siden, med tre ukers svarfrist.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!