Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ulovlig og farlig

Brannsjef Jan Olav Sæter minner alle om at skutere og kanner – tomme som fulle – skal stå minst ti meter fra bygninger. Onsdag tok Sæter en runde og kunne konstatere at mange ikke følger påbudet, som ved dette huset. FOTO: Anders Fjellestad

Ulovlig og farlig

Visste du at bensinkanner og snøskutere skal stå minst ti meter fra husveggen? Nei, sier du? Da er du ikke alene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.04.2013 kl 11:54

Hus og bygninger står tett i Longyearbyen, og klimaet gjør treverket knusktørt. For å øke brannsikkerheten er det derfor innført en rekke restriksjoner - også hvor du kan parkere skuteren.

– Den siste tida har vi fått flere henvendelser om bensinkanner og skutere som står inntil husvegger og bygninger, sier brannsjef Jan Olav Sæter.

Regelbrudd overalt

Onsdag tok han Svalbardposten med på en kjøretur i byens boligfelt. Resultatet var nedslående. Overalt står jerrykanner, bensindunker og snøskutere tett inntil vegger og boder. Det kan skape farlige situasjoner. At bensinkannene er tomme, er ingen unnskyldning. Det kan nemlig utvikle seg gass i kannene.

– Regelen er at skutere og bensinkanner skal stå minst ti meter fra bygninger og husvegger. Det ser vi at mange ikke følger, jeg regner med det skyldes uvitenhet, sier Sæter.

Høy turnover, med stadig nye innbyggere, gjør at brannvesenet regelmessig må opplyse om ti-metersregelen.

Kan sperre

Ikke bare er disse gjenstandene en brannfare i seg selv. De kan også sperre for utrykningskjøretøy og slokkeutstyr ved en eventuell brann. Brannmannskapene taper viktig tid på å flytte kanner og skutere, og i verste fall må de trekke seg tilbake på grunn av eksplosjonsfare.

Onsdag hengte Sæter opp informasjonsark på dører og hus rundt om i byen. Brannvesenet kan fjerne feilplasserte bensinkanner og snøskutere for eiers regning.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!