Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ulovlig og farlig

Brannsjef Jan Olav Sæter minner alle om at skutere og kanner – tomme som fulle – skal stå minst ti meter fra bygninger. Onsdag tok Sæter en runde og kunne konstatere at mange ikke følger påbudet, som ved dette huset. FOTO: Anders Fjellestad

Ulovlig og farlig

Visste du at bensinkanner og snøskutere skal stå minst ti meter fra husveggen? Nei, sier du? Da er du ikke alene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.04.2013 kl 11:54

Hus og bygninger står tett i Longyearbyen, og klimaet gjør treverket knusktørt. For å øke brannsikkerheten er det derfor innført en rekke restriksjoner - også hvor du kan parkere skuteren.

– Den siste tida har vi fått flere henvendelser om bensinkanner og skutere som står inntil husvegger og bygninger, sier brannsjef Jan Olav Sæter.

Regelbrudd overalt

Onsdag tok han Svalbardposten med på en kjøretur i byens boligfelt. Resultatet var nedslående. Overalt står jerrykanner, bensindunker og snøskutere tett inntil vegger og boder. Det kan skape farlige situasjoner. At bensinkannene er tomme, er ingen unnskyldning. Det kan nemlig utvikle seg gass i kannene.

– Regelen er at skutere og bensinkanner skal stå minst ti meter fra bygninger og husvegger. Det ser vi at mange ikke følger, jeg regner med det skyldes uvitenhet, sier Sæter.

Høy turnover, med stadig nye innbyggere, gjør at brannvesenet regelmessig må opplyse om ti-metersregelen.

Kan sperre

Ikke bare er disse gjenstandene en brannfare i seg selv. De kan også sperre for utrykningskjøretøy og slokkeutstyr ved en eventuell brann. Brannmannskapene taper viktig tid på å flytte kanner og skutere, og i verste fall må de trekke seg tilbake på grunn av eksplosjonsfare.

Onsdag hengte Sæter opp informasjonsark på dører og hus rundt om i byen. Brannvesenet kan fjerne feilplasserte bensinkanner og snøskutere for eiers regning.

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!