Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ulovlig og farlig

Brannsjef Jan Olav Sæter minner alle om at skutere og kanner – tomme som fulle – skal stå minst ti meter fra bygninger. Onsdag tok Sæter en runde og kunne konstatere at mange ikke følger påbudet, som ved dette huset. FOTO: Anders Fjellestad

Ulovlig og farlig

Visste du at bensinkanner og snøskutere skal stå minst ti meter fra husveggen? Nei, sier du? Da er du ikke alene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.04.2013 kl 11:54

Hus og bygninger står tett i Longyearbyen, og klimaet gjør treverket knusktørt. For å øke brannsikkerheten er det derfor innført en rekke restriksjoner - også hvor du kan parkere skuteren.

– Den siste tida har vi fått flere henvendelser om bensinkanner og skutere som står inntil husvegger og bygninger, sier brannsjef Jan Olav Sæter.

Regelbrudd overalt

Onsdag tok han Svalbardposten med på en kjøretur i byens boligfelt. Resultatet var nedslående. Overalt står jerrykanner, bensindunker og snøskutere tett inntil vegger og boder. Det kan skape farlige situasjoner. At bensinkannene er tomme, er ingen unnskyldning. Det kan nemlig utvikle seg gass i kannene.

– Regelen er at skutere og bensinkanner skal stå minst ti meter fra bygninger og husvegger. Det ser vi at mange ikke følger, jeg regner med det skyldes uvitenhet, sier Sæter.

Høy turnover, med stadig nye innbyggere, gjør at brannvesenet regelmessig må opplyse om ti-metersregelen.

Kan sperre

Ikke bare er disse gjenstandene en brannfare i seg selv. De kan også sperre for utrykningskjøretøy og slokkeutstyr ved en eventuell brann. Brannmannskapene taper viktig tid på å flytte kanner og skutere, og i verste fall må de trekke seg tilbake på grunn av eksplosjonsfare.

Onsdag hengte Sæter opp informasjonsark på dører og hus rundt om i byen. Brannvesenet kan fjerne feilplasserte bensinkanner og snøskutere for eiers regning.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!