Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ukrainere i Barentsburg frykter å bli mobilisert

Frykt: Generaldirektør Aleksander P. Veselov sier flere ukrainere i Barentsburg har det vanskelig for tiden. FOTO: Christopher Engås

Generaldirektør roper varsku:

– Ukrainere i Barentsburg frykter å bli mobilisert

Er redde for å bli innblandet i krig hvis de reiser hjem. Ukraina-ekspert forstår frykten.

Tekst:

Publisert:

Mandag ble en blodig dag i provinsen Donetsk, helt øst i Ukraina. Mer enn 30 pro-russiske separatister ble drept etter et forsøk på å ta over flyplassen. Situasjonen i området har vært spent helt siden Russland rykket inn på Krimhalvøya i mars. Det gjenspeiles også helt opp til Svalbard:

– Mange av våre ansatte i Barentsburg har det vanskelig for tiden. Flere er redde for å reise hjem på ferie fordi de frykter å bli mobilisert til en krigsinnsats, sier Aleksander P. Veselov, generaldirektør i gruveselskapet Trust Arktikugol.

Pro-russisk område
Barentsburg er kanskje det stedet i Norge med høyest konsentrasjon av ukrainere. De fleste gruvearbeiderne er ukrainere, og da spesielt fra provinsene Donetsk og Lugansk, hvor Russland har stor støtte blant befolkningen.

Provinsene er også kjent for sin gruvevirksomhet. Bare innenfor grensene til industribyen Dontesk, som bærer samme navn som provinsen, finnes det 40 kullgruver.

Forstår frykten
Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) sier at han forstår frykten:

– Jeg er selv polsk og husker hvordan unntakstilstanden i 1981 gjorde noe med oss. Ukrainere fra disse områdene vet ikke hvem som har makten, og ser at det foregår brutale handlinger fra begge sider, sier Godzimirski.

Han tror likevel at faren for å bli mobilisert ikke er stor.

– Mitt inntrykk er at de såkalte separistgruppene er mest basert på frivillighet. Men det har vært hendelser der folk blir tvunget til å bli med på ting de i utgangspunktet ikke har hatt lyst til, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Øst: De fleste ukrainerne i Barentsburg kommer fra provinsene Donetsk og Lugansk. FOTO: Google Maps

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!