Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Ukrainere i Barentsburg frykter å bli mobilisert

Frykt: Generaldirektør Aleksander P. Veselov sier flere ukrainere i Barentsburg har det vanskelig for tiden. FOTO: Christopher Engås

Generaldirektør roper varsku:

– Ukrainere i Barentsburg frykter å bli mobilisert

Er redde for å bli innblandet i krig hvis de reiser hjem. Ukraina-ekspert forstår frykten.

Tekst:

Publisert:

Mandag ble en blodig dag i provinsen Donetsk, helt øst i Ukraina. Mer enn 30 pro-russiske separatister ble drept etter et forsøk på å ta over flyplassen. Situasjonen i området har vært spent helt siden Russland rykket inn på Krimhalvøya i mars. Det gjenspeiles også helt opp til Svalbard:

– Mange av våre ansatte i Barentsburg har det vanskelig for tiden. Flere er redde for å reise hjem på ferie fordi de frykter å bli mobilisert til en krigsinnsats, sier Aleksander P. Veselov, generaldirektør i gruveselskapet Trust Arktikugol.

Pro-russisk område
Barentsburg er kanskje det stedet i Norge med høyest konsentrasjon av ukrainere. De fleste gruvearbeiderne er ukrainere, og da spesielt fra provinsene Donetsk og Lugansk, hvor Russland har stor støtte blant befolkningen.

Provinsene er også kjent for sin gruvevirksomhet. Bare innenfor grensene til industribyen Dontesk, som bærer samme navn som provinsen, finnes det 40 kullgruver.

Forstår frykten
Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) sier at han forstår frykten:

– Jeg er selv polsk og husker hvordan unntakstilstanden i 1981 gjorde noe med oss. Ukrainere fra disse områdene vet ikke hvem som har makten, og ser at det foregår brutale handlinger fra begge sider, sier Godzimirski.

Han tror likevel at faren for å bli mobilisert ikke er stor.

– Mitt inntrykk er at de såkalte separistgruppene er mest basert på frivillighet. Men det har vært hendelser der folk blir tvunget til å bli med på ting de i utgangspunktet ikke har hatt lyst til, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Øst: De fleste ukrainerne i Barentsburg kommer fra provinsene Donetsk og Lugansk. FOTO: Google Maps

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!