Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ukjent dødsårsak

Sysselmannen er ennå ikke sikre på hvordan den ti år gamle hannbjørnen endte sine dager. Sysselmannsbetjent Svein Olav Grini (t.v.), Mario Acquarone og Troels Jacobsen flådde dyret. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ukjent dødsårsak

Politiet har nettopp hentet en død isbjørn fra Hyttevika til Longyearbyen.  

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.07.2010 kl 18:26

I går kveld fikk politiet melding om en skadd isbjørn i nærheten av Hyttevika.  

– Vi reiste ut til Hornsund i dag. Da fant vi isbjørnen død, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard. 

Rundt klokken 23 mandag kveld fikk politiet melding om en syk bjørn fra forskere i Hornsund. Politiet var framme ved bjørnen rundt klokken 12 i dag. Nygaard mener bamsen ikke hadde vært død lenge da. 

Vitner avhørt

– Den hadde et sår i bakre skinka som kan være forenelig med et skuddsår, men vi vet ikke mer. Vi undersøker det nå, sier Nygaard. 

Politiet flår nå isbjørnen, og prøver samtidig å finne ut hvordan dyret døde. 

Forskerne som meldte fra, er avhørt som vitner. De forteller at de kom over bjørnen som lå skadd i terrenget. Da var den i live. Nygaard forteller at saken vil bli videre etterforsket.

Merket isbjørn

Det er snakk om en ti år gammel og 285 kilo tung hannbjørn. Den ble merket like etter at den var født i 2000 i Kvalvågen. I 2001 ble den fanget på nytt ved Nathorstbreen. To år senere ble bjørnen observert i Gnålodden og i 2005 ved Treskelen. 

– Isbjørnen har holdt seg i området ved Hornsund, sier biolog Troels Jacobsen, som har vært i kontakt med isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Jacobsen og Mario Acquarone fra North Atlantic Marine Mammal Commission hjalp Sysselmannen med å flå og ta prøver av isbjørnen.

– Vi fikk tak i dem via Norsk Polarinstiutt, forteller Erik Nygaard.  

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!