Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Uheldig tidspunkt

Arild Olsen går med umiddelbar virkning ut av styreverene i Store Norske. Han trekker seg også som klubbleder i Gruveklubben etter å ha blitt lokalstyreleder. FOTO: Christopher Engås

Trekker seg som klubbleder:

– Uheldig tidspunkt

Arild Olsen har gitt beskjed om at han trekker seg som tillitsvalgt i Store Norske. Han forsvinner også ut av styret med umiddelbar virkning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2015 kl 11:50

Olsen ble som Arbeiderpartiets førstekandidat tirsdag kveld formelt valgt til lokalstyreleder i Longyearbyen. Med stemmene fra representantene i Arbeiderpartiet, Venstre og Miljøpartiet de grønne, ble han valgt med ti mot fem stemmer av medlemmene i det nye lokalstyret. Dermed må han også kutte andre bånd, og varsler at han trekker seg fra styrevervene i Store Norske.

I tillegg går han av som klubbleder i Gruveklubben.

Ikke forberedt

– Det vil være en utfasing, men jeg regner med at det vil være en hurtig utfasing der også, sier han.

Årsaken til at han trekker seg er rollen som fremste tillitsvalgte i lokalsamfunnet. I styret overtar vararepresentanten fram til neste valg. Etter det Svalbardposten forstår er det Torstein Nilsen fra Forbundet Ledelse og Teknikk (FLT).

Men i tillitsmannsapparatet til de gruveansatte blir det ikke en like enkel sorti.

– Vi må få omgjort lokal-styrevalget, spøker Jim Rognmo, nestleder i Gruveklubben.

Han er på vei inn i Gruve 7 når Svalbardposten snakker med ham onsdag ettermiddag, og varsler et møte de nærmeste dagene for å avklare hvem som kan settes inn.

– Det er en uheldig situasjon å miste hovedtillitsvalgt i disse tider, sier Rognmo, som selv skal ut i pappaperm i midten av november og fram til februar-mars neste år.

I denne perioden er dermed ledervervet uavklart.

– Arild har gjort en bra jobb for oss. Det er uheldig at han drar nå, men sånn er det, nå. Han ga beskjed da han ble valgt, og vi har kalkulert med at det var en sjanse for at han fikk posten. Men vi har ikke forberedt oss på dette. Det er hektiske dager for alle mann, sier Rognmo og viser til den pågående nedbemanningen i Store Norske.

– Vi må finne en som er villig til å ta denne jobben fram til årsmøtet. Normalt har vi hatt årsmøte i mars, men vil forsere og ta det tidligere.

«Havarert»

Styret og ledelsen i Store Norske venter nå på svar fra Nærings- og fiskeridepartementet om forslaget om driftshvile i Lunckefjell og dobling av kulldriften i Gruve 7. Her må eieren være villig til å gå inn med 95 millioner kroner årlig fram til 2019, men departementet vil ikke si annet enn at det vil gå noen uker før avgjørelsen.

Administrerende direktør Wenche Ravlo har tidligere fortalt at 23. november er en kritisk dato, og at hun trenger en avklaring før det. I motsatt fall kan flere oppsigelser komme.

Kuttene i kullselskapet har ifølge den avtroppende klubblederen gjort at klubben er «nærmest havarert».

– Det er litt kaotisk her nå, sier Olsen.

– Det er det som gjør saken komplisert. Hadde det vært en normalsituasjon i selskapet ville det vært enkelt. Da hadde man trådt ut på dagen, så hadde nestlederen gått inn, framholder han.

Samarbeid

Styreleder Annette Malm Justad bekrefter at hun er orientert om at Olsen trekker seg, og ventet onsdag en formell søknad om fratreden.

– Det har vært et utrolig bra samarbeid med de ansattes representanter gjennom hele perioden. Arild har vært en del av det, så vi legger jo opp til et godt samarbeid med en ny ansatterepresentant, sier hun.

Om timingen sier hun at de vanskelige valgene er gjort, og at resten av styret får hjelpe det nye medlemmet som skal møte fast, med å komme inn i sakene så raskt som mulig.

– Det er alltid viktig å ha et godt samarbeid med foreningene. Det betyr ikke at man er enig i ett og alt, men at man har et godt samarbeid og kan respektere hverandres standpunkt, sier hun.

– Det ville vært uheldig at jeg skulle sittet i styret i Store Norske. Det samme med å delta på tillitsmannssiden i forhold til å argumentere for den videre driften som tillitsvalgt.

– Når er du ute av tillitsmannsapparatet? Til årsskiftet?

– Nei, jeg har ikke satt noen dato om når jeg skal være ute. Men jeg har som ambisjon om å gjøre det så fort som mulig, sier Olsen som likevel ikke har tenkt å slippe rene personalsaker og yrkesskaderelaterte saker.

– Det er noen saker jeg vil følge fra vugge til grav.

Venter på svaret

Både styret og ansatte i Store Norske venter på svaret fra Nærings- og fiskeridepartementet. Styreleder Annette Malm Justad sier det er en tett dialog mellom selskapet og departementet, og at de forholder seg til det næringsminister Monica Mæland (H) har sagt i Stortinget, at det vil ta «noen uker» til det kommer en avklaring.
Mæland har også sagt at departementet vurderer flere ulike løsninger for Store Norske og at dette sees opp mot samfunnshensynet.

– Styret har full forståelse for at dette er krevende, sier Justad, som nylig var i kvartalsmøte med Eierskapsavdelingen om drift og økonomi i selskapet.

– Det er ikke å legge skjul på at det er en vanskelig periode for ansatte og Store Norske. Det er uavklart om det blir drifthvile eller ikke. Jeg er helt sikker på at eieren vurderer alle alternativene, sier hun.

– Vi venter jo på svar fra eier om driftshvile og toskift i Gruve 7. Det eneste vi vet er at B4 ikke blir tatt ut. Det virker som om de følger styrets anbefaling, men om de blir å følge hele anbefalingen gjenstår å se, sier nestleder Jim Rognmo i Gruveklubben.

Se bildet større

Nestleder i Gruveklubben, Jim Rognmo sier tidspunktet er uheldig. – Men slik er det, sier han. Her er han fotografert under forrige kuttrunde i Store Norske. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Styreleder Annette Malm Justad er opptatt av et godt samarbeid med ansatterepresentantene i Store Norske-styret. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!