Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uenighet om turisthytte

Turisthytta ligger i et moreneområde ved Nordenskiöldbreen, i bakgrunnen. Her slik den sto i februar 2010. FOTO: Birger Amundsen

Uenighet om turisthytte

Sysselmannen og Basecamp Spitsbergen er uenige om bruken av snøskuter i forbindelse med turisthytta i Adolfbukta i Billefjorden.

Konflikten dreier seg om forståelsen av avtalen som ble inngått da Sysselmannen i 2007 ga tillatelse til bygging av hytta. Sysselmannen var den gang opptatt av at hytta ikke skulle fungere som brohode, og på den måten føre til økt motortrafikk til fjernere områder.

Adolfbukta ligger innerst i Billefjorden, få kilometer øst for den nedlagte gruvebyen Pyramiden.

Tillatelsen til hytta ble gitt til to selskaper: Spitsbergen Tours med Andreas Umbreit og Spitsbergen Experience med Anton og Priitta Trøen. Umbreit trakk seg fra prosjektet, og hytta sto ferdig høsten 2009. Sommeren 2012 overtok Basecamp Spitsbergen hytta.


Ikke-motorisert

I utgangspunktet skulle hytta i Adolfbukta brukes til ikke-motorisert turisme. Søkerne foreslo selv i 2007 en garanti mot at det settes i gang turopplegg basert på motorisert ferdsel med utgangspunkt i hytta.

I et brev til selskapet i januar gjør Sysselmannen det klart at hytta i Adolfbukta har et generelt forbud mot bruk av hytta som utgangspunkt for motorisert ferdsel: «De opprinnelige tiltakshaverne var i søkeprosessen klare på at hytta ikke skulle brukes i forbindelse med motorisert opplegg (snøskutere)», og videre at hytta ble tillatt etablert for hundesledeturer som hovedaktivitet om vinteren.


Ikke brukt som brohode

Basecamp mener Sysselmannens oppfatning beror på en misforståelse, og at det ikke framgår av vilkårene at hytta ikke kan brukes i forbindelse med skuterferdsel.

I brevet skriver styreleder Brita Knutsen Dahl i Basecamp Spitsbergen:

«Forhistorien til etableringen av hytta, viser at det man skulle unngå var at hytta ble brukt som base (brohode) for turer ut av forvaltningsområde 10. Det var imidlertid hele tiden på det rene – også for Sysselmannen – at det skulle være anledning til å bruke hytta i forbindelse med ordinære turopplegg med scooter innenfor forvaltningsområde 10.»

Forvaltningsområde 10 er avgrenset av Van Mijenfjorden i sør og Isfjorden i nord. Snøskuter er tillatt for hvem som helst i området, mens det utenfor er en rekke restriksjoner. Hytta ligger nær opp til grensen for området mot øst.


Møter seg selv på skuter

Konflikten har også en noe delikat side, i og med at dagens ekspedisjonsleder i Basecamp, Stein Tore Pedersen, tidligere arbeidet som reiselivsrådgiver hos Sysselmannen.

I brevet blir det vist til et møte i mars 2010 mellom tidligere eiere Anton og Priitta Trøen og reiselivsrådgiver Pedersen:

«Det ble da bekreftet at det ikke var noe til hinder for at hytta ble brukt i forbindelse med scooterkjøring så lenge dette skjer langs de vanlige rutene som lokalbefolkningen og andre turoperatører benytter seg av.»

Brita Knutsen Dahl minner i brevet Sysselmannen om at tidligere eiere hadde betydelig flere skuterturer enn hundeturer til hytta, og at det også ble arrangert et betydelig antall skuterturer til Pyramiden fra hytta.

Sysselmannen reagerer på opplysningen, og skriver i en epost til Basecamp at om det ikke er i samsvar med tillatelsen, «vil dette kunne være grunnlag for særskilt reaksjon overfor tidligere eier».

Brita Knutsen Dahl på sin side avslutter brevet med å gjøre det klart overfor Sysselmannen at Basecamp for framtiden vil inkludere skuterturer til hytta i turopplegg innenfor forvaltningsområde 10.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!