Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uenige om pepperspray

Bør pepperspray brukes som skremmemiddel?: Norsk Polarinstitutt sier ja, mens Sysselmannen sier nei. FOTO: Per Ulrich Kristiansen (t.v.) og Birger Amundsen

Uenige om pepperspray

Norsk Polarinstitutt mener pepperspray kan være et egnet skremme­middel mot isbjørn på Svalbard. Sysselmannen sier fremdeles nei.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2013 kl 08:20

Norsk Polarinstitutt (NP) anbefaler i et notat til Miljøverndepartementet at pepperspray kan brukes til isbjørnbeskyttelse.

– Fra vår side er det ingen tvil om at pepperspray ville være et nyttig tilleggsmiddel. Erfarne folk i utlandet forstår ikke hvorfor pepperspray ikke er lov på Svalbard. Sprayen skal komme i tillegg til våpen og andre skremmemidler og er ingen oppmuntring til å slippe isbjørnen nærmere, sier seniorrådgiver Dag Vonbroten i NP.

Han forteller at notatet er laget fordi departementet spurte om informasjon om pepperspray.

NP argumenterer med at kyndig bruk av pepperspray ikke er farlig. De viser også til en studie som tar for seg 72 tilfeller der pepperspray er brukt mot bjørner og hvor det har vært effektivt nesten alle gangene. Kun to av disse gjelder isbjørn. De andre tilfellene gjelder svart- og brunbjørn.

– Er to isbjørntilfeller nok?

– Isbjørn og brunbjørn er to forskjellige arter, men pepperspray er ekstremt sterke saker. Jeg vil tro isbjørn på Svalbard vil reagere på den, svarer Von­graven.

Isbjørnforsker Jon Aars i NP er av dem som jobber med isbjørn i felt.

– Personlig har jeg ikke noe behov for pepperspray. Vi har veldig gode erfaringer med skremmemidlene vi bruker, sier han. Forskerne bruker signalpistol og snublebluss.


Ombestemmer seg ikke

Peppersprayen som er sterk nok til å skremme bort bjørn, er ulovlig i Norge. I et brev til Justisdepartementet i fjor sommer anbefalte Sysselmannen at det presiseres i den nye våpenloven, som er under arbeid, at pepperspray ikke anbefales som skremmemiddel mot isbjørn. Begrunnelsen var blant annet at under en test Sysselmannen gjorde i 15 minusgrader var rekkevidden kun fem meter, og det er ikke ønsket at bjørnen kommer så nært før den skremmes. Et annet problem er at sprayen kan sette mennesker ut av spill istedet for bjørnen, mener Sysselmannen.

Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim understreker at Sysselmannen fremdeles mener at pepperspray skal være ulovlig.

– Problemet er at pepper­spray er lett å misbruke og den er lett å skjule. Det er ikke det at det ikke kan fungere i enkelte situasjoner, men det er et skremmemiddel med marginalt bruksområde. Vårt utgangspunkt er at pepperspray er noe samfunnet ønsker å unngå omsetning av, sier han.

Justisdepartementet jobber med et forslag til ny våpenlov, men det er ikke bestemt når det skal fremmes for Stortinget.

Sysselmannen har ikke fått mange spørsmål fra folk som vil bruke spray som skremme­middel.

– De som kontakter oss om pepperspray, er stort sett utenlandske aktører som vil selge den. Det har ikke dukket opp som et krav fra lokalbefolkningen, sier Alfheim.


Ønsker spray

Pepperspray som skremmemiddel mot isbjørn ble også diskutert og anbefalt av flere under en tredagers konferanse i Tromsø i forrige måned. Den ble arrangert av miljøorganisasjonen WWF Norge og Svalbards miljøvernfond, og der deltok isbjørnforskere fra Canada, Norge, Grønland, Russland og USA.

Nils Harley Boisen er rådgiver for Arktis og nordområdene i WWF Norge og mener pepper­spray bør tillates.

– Hva synes du om at Syssel­mannen ønsker at det skal spesifiseres at spray ikke skal brukes som skremmemiddel?

– Det har de skrevet i mangel på informasjon på hvor effektivt det er. Statistikken viser at spray bør være en del av verktøykassen, og jeg blir forbauset om Syssel­mannen ikke endrer mening, svarer han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!