Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uenige om kulturminner i Sjøområdet

 

Uenige om kulturminner i Sjøområdet

Miljø- og næringsutvalget (MNU) avslår Sysselmannens ønske om å definere en større del av Sjøområdet som historisk bebyggelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var full enighet blant politikerne i MNU da de fattet sitt vedtak mandag. De er ikke enige med Sysselmannen som ønsker et utvidet kulturminne-område i Sjøområdet.
– Jeg er opptatt av at kulturminnevernet må oppfattes som fornuftig blant folk flest. Jeg og Høyre tror ikke dette er et område folk ser verdien av å besøke. Sjøområdet har alltid vært et industriområde. Jeg mener det vil være feil å hindre kommende næring og industri, behovet kommer ikke til å bli mindre i framtiden, sier Jan Sverre Sivertsen (H).

Ikke for enhver pris
Dagny Valaker (TF) er enig.
– Jeg er enig i at vi må ta vare på ting, men ikke verne for en hver pris. Jeg er mer opptatt av at vi tar ordentlig vare på de bygningene som er fredet og utbedrer dem. Jeg er redd for at mange bygg vil bli stående til nedfall dersom vi gjør et så stort område til kulturminneområde, sier hun.
Anita Johansen (Ap) mener at det vil legge begrensninger for fremtiden hvis området blir tilnærmet fredet.

Lokalstyrets ansvar
Da delplanen for Sjøområdet nord og sydvest ble lagt ut på høring, foreslo Sysselmannen å etablere et utvidet kulturminne-omåde som omfatter både automatisk fredete kulturminner og nyere bevaringsverdig bebyggelse. MNU har ikke tatt hensyn til forslaget.
– Det er lokalstyret sitt ansvar å ta vare på den bevaringsverdige bebyggelsen fra etter krigen. Sysselmannen synes det er synd at Miljø- og næringsutvalget ikke gikk inn for bevaringsalternativet, men vi har ikke funnet grunnlag for å fremme noen innsigelse, sier kulturminne­rådgiver hos Sysselmannen, Siri Hoem.

Avgjøres om en uke
Lokalstyret har i flere år jobbet med å lage en arealplan for Sjøområdet. I den er det tatt stilling til blant annet spørsmål knyttet til boliger i naustrekkene, trafikk og friluftsområder. Anbefalingen fra MNU skal behandles i lokalstyret mandag om en uke, når den endelige avgjørelsen skal tas.

Delplan for Sjøområdet med utvidet kulturminneområde

Delplan for Sjøområdet uten utvidet kulturminneområde

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!