Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uenige om kulturminner i Sjøområdet

 

Uenige om kulturminner i Sjøområdet

Miljø- og næringsutvalget (MNU) avslår Sysselmannens ønske om å definere en større del av Sjøområdet som historisk bebyggelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var full enighet blant politikerne i MNU da de fattet sitt vedtak mandag. De er ikke enige med Sysselmannen som ønsker et utvidet kulturminne-område i Sjøområdet.
– Jeg er opptatt av at kulturminnevernet må oppfattes som fornuftig blant folk flest. Jeg og Høyre tror ikke dette er et område folk ser verdien av å besøke. Sjøområdet har alltid vært et industriområde. Jeg mener det vil være feil å hindre kommende næring og industri, behovet kommer ikke til å bli mindre i framtiden, sier Jan Sverre Sivertsen (H).

Ikke for enhver pris
Dagny Valaker (TF) er enig.
– Jeg er enig i at vi må ta vare på ting, men ikke verne for en hver pris. Jeg er mer opptatt av at vi tar ordentlig vare på de bygningene som er fredet og utbedrer dem. Jeg er redd for at mange bygg vil bli stående til nedfall dersom vi gjør et så stort område til kulturminneområde, sier hun.
Anita Johansen (Ap) mener at det vil legge begrensninger for fremtiden hvis området blir tilnærmet fredet.

Lokalstyrets ansvar
Da delplanen for Sjøområdet nord og sydvest ble lagt ut på høring, foreslo Sysselmannen å etablere et utvidet kulturminne-omåde som omfatter både automatisk fredete kulturminner og nyere bevaringsverdig bebyggelse. MNU har ikke tatt hensyn til forslaget.
– Det er lokalstyret sitt ansvar å ta vare på den bevaringsverdige bebyggelsen fra etter krigen. Sysselmannen synes det er synd at Miljø- og næringsutvalget ikke gikk inn for bevaringsalternativet, men vi har ikke funnet grunnlag for å fremme noen innsigelse, sier kulturminne­rådgiver hos Sysselmannen, Siri Hoem.

Avgjøres om en uke
Lokalstyret har i flere år jobbet med å lage en arealplan for Sjøområdet. I den er det tatt stilling til blant annet spørsmål knyttet til boliger i naustrekkene, trafikk og friluftsområder. Anbefalingen fra MNU skal behandles i lokalstyret mandag om en uke, når den endelige avgjørelsen skal tas.

Delplan for Sjøområdet med utvidet kulturminneområde

Delplan for Sjøområdet uten utvidet kulturminneområde

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!