Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uenige om en halv milliard

Adm.dir. Robert Hermansen i Store Norske (t.v.), tekn. dir. Harry Higraff, advokatfullmektig Terese Negaard og økonomi dir. Sissel Danielsen i Nord-Troms tingrett. FOTO: Birger Amundsen

Uenige om en halv milliard

Store Norske krever 810 millioner kroner i forsikringsoppgjøret etter brannen i Svea Nord sommeren 2005. Forsikringsselskapene vil tilby 365 millioner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er med andre ord et sprik på nærmere en halv milliard kroner som er utgangspunktet for rettssaken som startet i Tromsø tinghus mandag.
Store Norske mener de har hatt et samlet tap etter brannen i Svea Nord sommeren 2005 på over én milliard kroner. Kravet overfor forsikringsselskapene er på 810 millioner kroner. I tillegg kommer rentetap, som gjør at beløpet er på 900 millioner kroner.

Vil tilby atskillig mindre
Store Norske er forsikret gjennom Lloyds i England med 70 prosent og resterende 30 prosent i de norske selskapene If, Gjensidige og AIG.
Samtlige forsikringsgivere er representert i Nord-Troms tingrett av advokat Jan Jansen i advokatfirmaet Arntzen De Besche. Ifølge Jansen er tilbudet fra selskapene på 365 millioner kroner. Tilbudet vil bli lagt fram når saken fortsetter tirsdag.

Avkorting
Samtidig gjør Jansen det klart at 365 millioner er før avkorting. Beløpet vil bli redusert om forsikringsselskapene vinner fram med sin påstand om at Store Norske opptrådte grovt uaktsomt forut for brannen. Det var plastsveis av dreneringsrør i gruva som var den direkte årsak til brannen.
Forsikringsselskapene mener det foreligger brudd på sikkerhetsbestemmelsene i forbindelse med arbeidet, og vil av den grunn redusere erstatningsbeløpet.

Krevende prosess
På spørsmål om hvorfor forsikringsselskapene ikke har kommet med noe tilbud tidligere svarer Jansen at det er fordi det er en krevende prosess.
Arbeidet med å finne en løsning har pågått i to år, uten at partene er kommet nærmere hverandre. Det kom tydelig fram i tingretten mandag at tonen mellom forsikringsgivere og Store Norske ikke er god.
Advokat Johan Fredrik Remmen i advokatfirmaet Haavind Vislie fører saken for Store Norske.
Under sitt innledningsforedrag mandag sa advokat Johan Fredrik Remmen at Store Norske hadde vært utsatt for et urimelig press av forsikringsgiverne.

Befaring i Svea
Til stede fra Store Norske i tinghuset i Tromsø var administrerende direktør Robert Hermansen, økonomidirektør Sissel Danielsen, rådgiver, tidligere teknisk direktør, Harry Higraff og jurist Sveinung Lystrup Thesen. I tillegg tre representanter fra advokathuset Haavind Vislie.
Tirsdag drar retten til Longyearbyen og videre til Svea på befaring, og returnerer dagen etter til Tromsø. Det er satt av fire til fem uker til rettssaken.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!