Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Uenige om en halv milliard

Adm.dir. Robert Hermansen i Store Norske (t.v.), tekn. dir. Harry Higraff, advokatfullmektig Terese Negaard og økonomi dir. Sissel Danielsen i Nord-Troms tingrett. FOTO: Birger Amundsen

Uenige om en halv milliard

Store Norske krever 810 millioner kroner i forsikringsoppgjøret etter brannen i Svea Nord sommeren 2005. Forsikringsselskapene vil tilby 365 millioner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er med andre ord et sprik på nærmere en halv milliard kroner som er utgangspunktet for rettssaken som startet i Tromsø tinghus mandag.
Store Norske mener de har hatt et samlet tap etter brannen i Svea Nord sommeren 2005 på over én milliard kroner. Kravet overfor forsikringsselskapene er på 810 millioner kroner. I tillegg kommer rentetap, som gjør at beløpet er på 900 millioner kroner.

Vil tilby atskillig mindre
Store Norske er forsikret gjennom Lloyds i England med 70 prosent og resterende 30 prosent i de norske selskapene If, Gjensidige og AIG.
Samtlige forsikringsgivere er representert i Nord-Troms tingrett av advokat Jan Jansen i advokatfirmaet Arntzen De Besche. Ifølge Jansen er tilbudet fra selskapene på 365 millioner kroner. Tilbudet vil bli lagt fram når saken fortsetter tirsdag.

Avkorting
Samtidig gjør Jansen det klart at 365 millioner er før avkorting. Beløpet vil bli redusert om forsikringsselskapene vinner fram med sin påstand om at Store Norske opptrådte grovt uaktsomt forut for brannen. Det var plastsveis av dreneringsrør i gruva som var den direkte årsak til brannen.
Forsikringsselskapene mener det foreligger brudd på sikkerhetsbestemmelsene i forbindelse med arbeidet, og vil av den grunn redusere erstatningsbeløpet.

Krevende prosess
På spørsmål om hvorfor forsikringsselskapene ikke har kommet med noe tilbud tidligere svarer Jansen at det er fordi det er en krevende prosess.
Arbeidet med å finne en løsning har pågått i to år, uten at partene er kommet nærmere hverandre. Det kom tydelig fram i tingretten mandag at tonen mellom forsikringsgivere og Store Norske ikke er god.
Advokat Johan Fredrik Remmen i advokatfirmaet Haavind Vislie fører saken for Store Norske.
Under sitt innledningsforedrag mandag sa advokat Johan Fredrik Remmen at Store Norske hadde vært utsatt for et urimelig press av forsikringsgiverne.

Befaring i Svea
Til stede fra Store Norske i tinghuset i Tromsø var administrerende direktør Robert Hermansen, økonomidirektør Sissel Danielsen, rådgiver, tidligere teknisk direktør, Harry Higraff og jurist Sveinung Lystrup Thesen. I tillegg tre representanter fra advokathuset Haavind Vislie.
Tirsdag drar retten til Longyearbyen og videre til Svea på befaring, og returnerer dagen etter til Tromsø. Det er satt av fire til fem uker til rettssaken.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!