Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tvinger cruiseskip bort fra Svalbard

Forbud mot tung bunkersolje innenfor verneområdene på Svalbard kan medføre at cruiseskip sløyfer Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Tvinger cruiseskip bort fra Svalbard

Kravet om lettere bunkersolje på fartøy innenfor nasjonalparkene får konsekvenser. Ifølge organisasjonen European Cruise Service vil mange cruiseskip sløyfe Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I forbindelse med en planlagt endring av verneforskriften for de store naturreservatene og nasjonalparkene på Svalbard, stilles det krav om at fartøy som beveger seg innenfor verneområder kun kan bruke marin gassolje som bunkersolje.
Forbudet mot bruk av tungolje i verneområdene på østsiden trådte i kraft 1. juni i fjor. Nå innføres samme krav for verneområdene på vestsiden.

Høringsuttalelse
I en høringsuttalelse fra European Cruise Service i Bergen (ECS) skriver administrerende direktør Arthur Kordt at reglene vil gjøre det umulig for mange av de oversjøiske skipene å besøke Svalbard:
«Reglene vil nærmest sette en stopper for besøk av Ny-Ålesund og Magdalenefjorden. Dette er de to aktuelle anløpstedene for de oversjøiske cruiseskipene.»

Et fristed
Kordt ber om at det innføres en egen seilingsled inn Kongsfjorden og at Magdalenefjorden blir et fristed for cruiseskipene når det gjelder regler om drivstoff.
«ECS kan forsikre at rederiene gjør alt de kan for ikke å forurense miljøet. Rederiene er helt avhengig av dette. En ren og vakker natur med sine kulturminner er jo selve produktet de selger til sine gjester,» skriver Arthur Kordt.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!