Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tvinger cruiseskip bort fra Svalbard

Forbud mot tung bunkersolje innenfor verneområdene på Svalbard kan medføre at cruiseskip sløyfer Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Tvinger cruiseskip bort fra Svalbard

Kravet om lettere bunkersolje på fartøy innenfor nasjonalparkene får konsekvenser. Ifølge organisasjonen European Cruise Service vil mange cruiseskip sløyfe Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I forbindelse med en planlagt endring av verneforskriften for de store naturreservatene og nasjonalparkene på Svalbard, stilles det krav om at fartøy som beveger seg innenfor verneområder kun kan bruke marin gassolje som bunkersolje.
Forbudet mot bruk av tungolje i verneområdene på østsiden trådte i kraft 1. juni i fjor. Nå innføres samme krav for verneområdene på vestsiden.

Høringsuttalelse
I en høringsuttalelse fra European Cruise Service i Bergen (ECS) skriver administrerende direktør Arthur Kordt at reglene vil gjøre det umulig for mange av de oversjøiske skipene å besøke Svalbard:
«Reglene vil nærmest sette en stopper for besøk av Ny-Ålesund og Magdalenefjorden. Dette er de to aktuelle anløpstedene for de oversjøiske cruiseskipene.»

Et fristed
Kordt ber om at det innføres en egen seilingsled inn Kongsfjorden og at Magdalenefjorden blir et fristed for cruiseskipene når det gjelder regler om drivstoff.
«ECS kan forsikre at rederiene gjør alt de kan for ikke å forurense miljøet. Rederiene er helt avhengig av dette. En ren og vakker natur med sine kulturminner er jo selve produktet de selger til sine gjester,» skriver Arthur Kordt.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!