Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tvinger cruiseskip bort fra Svalbard

Forbud mot tung bunkersolje innenfor verneområdene på Svalbard kan medføre at cruiseskip sløyfer Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Tvinger cruiseskip bort fra Svalbard

Kravet om lettere bunkersolje på fartøy innenfor nasjonalparkene får konsekvenser. Ifølge organisasjonen European Cruise Service vil mange cruiseskip sløyfe Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I forbindelse med en planlagt endring av verneforskriften for de store naturreservatene og nasjonalparkene på Svalbard, stilles det krav om at fartøy som beveger seg innenfor verneområder kun kan bruke marin gassolje som bunkersolje.
Forbudet mot bruk av tungolje i verneområdene på østsiden trådte i kraft 1. juni i fjor. Nå innføres samme krav for verneområdene på vestsiden.

Høringsuttalelse
I en høringsuttalelse fra European Cruise Service i Bergen (ECS) skriver administrerende direktør Arthur Kordt at reglene vil gjøre det umulig for mange av de oversjøiske skipene å besøke Svalbard:
«Reglene vil nærmest sette en stopper for besøk av Ny-Ålesund og Magdalenefjorden. Dette er de to aktuelle anløpstedene for de oversjøiske cruiseskipene.»

Et fristed
Kordt ber om at det innføres en egen seilingsled inn Kongsfjorden og at Magdalenefjorden blir et fristed for cruiseskipene når det gjelder regler om drivstoff.
«ECS kan forsikre at rederiene gjør alt de kan for ikke å forurense miljøet. Rederiene er helt avhengig av dette. En ren og vakker natur med sine kulturminner er jo selve produktet de selger til sine gjester,» skriver Arthur Kordt.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!