Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tviler på undersøkelse

Elevrådet ved ungdomsskolen mener undersøkelsen og avisoppslagene ikke gir et riktig bilde av situasjonen. Bak fra venstre: Therese Bjerkeng (14), Rune Faksdal (13) og Helge Tomter (14). Foran fra venstre: elevrådsleder Torje Hanssen (15), sekretær Margit Skreslett (15) og nestleder Mats Åstrøm (14). FOTO: Anders Fjellestad

Tviler på undersøkelse

En fersk undersøkelse viser at ungdom i Longyearbyen drikker mer enn unge på fastlandet. – Feil, sier ungdommen selv.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.04.2013 kl 15:04

Svalbardposten møter elevrådet for ungdomstrinnet ved Longyearbyen skole før påske. De er paffe over oppslaget i Svalbardposten og resultatet av undersøkelsen Ung data. I undersøkelsen svarte byens ungdomsskoleelever at de alkohol-debuterer tidlig og drikker mer enn fastlandsungdom.

– Undersøkelsen må tas med en klype salt, veldig mange har svart på tull i denne under­søkelsen. Vi er ungdommer. Hver gang det kommer slike under­søkelser, er det mange som svarer useriøst. Hvis vi hadde visst at det skulle bli så mye oppstyr av dette, så hadde nok ingen svart useriøst, sier elevrådsleder Torje Hanssen (15).


– Ikke verstinger

Undersøkelsen ble gjort på ungdomstrinnet og på videregående i Longyearbyen i februar. Totalt svarte 90 elever, hvorav 61 på ungdomstrinnet. I undersøkelsen kom det fram at hver tredje ungdomsskoleelev har drukket seg full, dobbelt så mange som på fastlandet. Det er norgesrekord, ifølge KoRus-Nord, som står bak undersøkelsen.

– Når det er så få som deltar i undersøkelsen, skal det ikke mange tullesvar til før det gir store utslag, sier Rune Faksdal (13) og får nikk fra de andre.

Nå sitter ungdommen igjen med en dårlig følelse. Resultatene fra undersøkelsen havnet i media og ble tatt med største alvor blant de voksne i Longyearbyen.

– Jeg synes hele saken er framstilt feil. Når en leser Svalbardposten, ser det ut som om vi er skikkelig verstinger, sier Margit Skreslett (15).

– Vi føler at de voksne nå tror vi er noen verstinger. Denne undersøkelsen gir ikke et bilde av hvordan det egentlig er, sier Mats Åstrøm (14), nestleder i elevrådet.


Vanskelig å skjule

Elevrådet mener tallene ikke gir et bilde av hvordan situasjonen er.

– Det er en alkoholkultur, men den er ikke verre enn andre steder. At ungdom drikker skjer uansett hvor en bor, påpeker elevrådslederen.

– Er det lett å få tak i alkohol her i byen?

– Nei, egentlig ikke. Longyearbyen er en liten by, og det er vanskelig å skjule. Det har også vært snakket om at antall hjemmefester har økt den siste tida. Det er ikke sant i det hele tatt, vi har ikke hørt om det, sier Mats Åstrøm.

– I en liten by er det vanskeligere for ungdom å snike seg bort for å feste. Alle ser det, og alle vet det, sier Hanssen.

I undersøkelsen svarte også 7 prosent av de spurte at de har brukt hasj eller narkotika. Det tilbakeviser elevrådet.

– At noen bruker hasj er ikke sant. Vi er et lite ungdomsmiljø, og vi har aldri hørt at noen bruker hasj her, sier Hanssen.


Stoler på tallene

KoRus-Nord, kompetansesenter rus Nord-Norge, støtter imidlertid ikke elevrådet.

– Det er et kjent problem at enkelte respondenter svarer uærlig, og vi kan aldri vite helt sikkert hvordan resultatene påvirkes av det. Samtidig stoler vi på tallene vi får, sier seniorrådgiver Trude Aalmen i KoRus-Nord.

Hun sier at tallmaterialet blir grundig «vasket», og at de som utarbeider resultatet har mulighet til å ettersjekke og luke ut opplagte, useriøse besvarelser. I tillegg er det lagt inn flere språklige «feller» i spørsmålene som skal avsløre om folk tuller.

– Det kan hende at noen har skrytt på seg en tidligere alkoholdebut enn det som er sant. Men generelt er det flere tall i materialet som peker mot et høyere alkoholforbruk på Svalbard enn på fastlandet, sier Aalmen og legger til:

– I løpet av vårt opphold i Longyearbyen ble vi mer sikre på at undersøkelsen viser et riktig bilde. Vi snakket med lærere, rådgivere og ungdomsarbeidere. Det de fortalte, stemmer godt med tallmaterialet, sier Aalmen.

Øystein Henriksen står bak undervisningsopplegget «Unge og rus» og presenterte tallmaterialet for foreldre og ungdoms­arbeidere i kulturhuset i mars. Han er glad for at elevrådet engasjerer seg, men heller ikke han tviler på tallene.

– Man kan aldri vite helt sikkert hvor korrekte svarene er. Men forskjellen mellom Longyearbyen og det nasjonale gjennomsnittet er såpass stor at det ville forundre meg mye om hele denne forskjellen skyldes tulling og feilkilder, sier Henriksen.

Se bildet større

Svalbardpostens forside 15. mars 2013. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!