Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tusenvis av krafttak mot kreft

Viste muskler: Aron Andersson staket seg gjennom 42 kilometer. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Tusenvis av krafttak mot kreft

Aron Andersson (25) havnet i rullestol som niåring etter en operasjon. – Jeg gikk Svalbard skimaraton for alle barn som må gjennom krefthelvetet, sier han.

Tekst:

Publisert:

759 løpere fullførte Svalbard skimaraton forrige helg. Men det var et skipar som stakk seg ut. Svenske Aron Andersson, som ble lam som niåring, staket seg gjennom alle de 42 kilometerne på en «sitski»

– Det var tøft å kjøre oppover og ikke få noe hvile. Men det gikk bra, sier Andersson.

«Sitski» er en liten pulk som er festet til et par ski. Skiene er festet med et slikt mellomrom at de akkurat passer i løypa, og Andersson sitter på kne i pulken.

Å komme seg opp bakkene til Friham krevde dermed rå muskelstyrke i armene.

– Det tok på i triceps og brystmusklene, ja. Jeg kjører jo uten smurning og har helt glatte ski, sier Andersson.

14 operasjoner
På brystet står logoen til Barncancerfonden. Andersson er ambassadør og foredragsholder for den svenske organisasjonen, som han har hatt mye å gjøre med siden han selv var barn.

Andersson satt nemlig som sjuåring i baksetet på en bil og kjente at noe var galt. Han skulle på ferie for å feire jul, men underveis mistet han følelsen i rumpa. Han ble undersøkt hos legen, som finner ut at gutten har en knyttenevestor svulst ved bekkenet. Under en senere operasjon ble noen av nervene kuttet av, og Andersson havnet i rullestol som niåring.

Ytterligere 14 operasjoner tok det før Andersson ble fri for kreften.

– Før jeg ble sjuk, elsket jeg alle idretter. Da jeg havnet i rullestol, forsto jeg at jeg bare måtte fortsette. Det er viktig å røre på seg, sier svensken.

Tar svensk klassiker
Siden den gang har han besteget Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise, som førstemann i rullestol. Han har også syklet 120 mil til Paris på sju dager og deltatt i fire Paralympics.

Det var først i desember i fjor han begynte å satse på ski, etter en god prat med de svenske skistjernene Anna Haag og Emil Jönsson. Tidligere i år fullførte han det ni mil lange Vasaloppet på åtte timer og 44 minutter.

– Jeg elsker det, det er virkelig gøy å være ute i naturen, og spesielt når det er så fantastisk fint som det er her på Svalbard.

Hemmelig prosjekt
I løpet av året er målet å fullføre det som kalles «Svenska klassikern», som er Vasaloppet, Vanbrosimmet (svømming), Vätternrundan (sykling) og Lidingöloppet (løping) på under 24 timer totalt. Han har allerede samlet inn 240.000 svenske kroner.

– Alt gjøres for barnekreftsaken og alle de ungene som må gjennom krefthelvetet, sier Andersson.

For tre uker siden begynte han svømmetreningen fram mot Vanbrosimmet. Under oppholdet på Svalbard åpnet Svalbardhallen dørene til svømmehallen bare for at Andersson skulle få holde treningsprogrammet sitt.

– De åpnet selv om det var stengt. Det viser en utrolig gjestfrihet, sier Andersson.

Planene framover er å fortsett å motivere og hjelpe barn med kreftdiagnose.

– Jeg har et stort prosjekt foran meg, men det er hemmelig. Men jeg kan si at den skitreningen vi har lagt ned på Svalbard kan vise seg god å ha, sier han.

PS! Slutttiden ble 3 timer, 59 minutter og 22 sekunder. Det er bare å prøve å stake en maraton fortere enn det.

Se bildet større

Aron Andersson går for Barncancerfondet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!