Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Turistveksten fortsetter

Betatt: Turistene forteller at de har hatt et fantastisk opphold på Svalbard og at de kommer tilbake om et år eller to. Fra venstre: guide Marcel Schütz, Andrea Fuchs (Sveits), Dagmar Tragschitz (Østerike), Luise Ciesla (Tyskland) og Corinna Ciesla (Tyskland). FOTO: Monika Aaserud

Turistveksten fortsetter

Turistene strømmer til Svalbard som aldri før. De første fem månedene i år har gitt en økning på over 30 prosent for hotellene og gjestehusene i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.07.2013 kl 14:02

Ingenting tyder på at den gode trenden vil slutte, nå som vi går inn i turistnæringens absolutte høysesong. Både utlendinger og nordmenn vil ha en arktisk opplevelse.

– Vi var her i fjor og bestemte oss for at hit måtte vi igjen, sier Luise og Corinna Ciesla fra Berlin.

Mor og datter har vært på Svalbard i ti dager når Svalbardposten møter dem ved Lompensenteret. Det er den unike naturen og de spesielle dyreartene som fascinerer de to.

– Svalbard er noe helt annet. Vi kommer tilbake. Det er helt klart, sier de.

I april omtalte Svalbardposten at årets vintersesong ble betegnet som fantastisk av bransjen selv. Norwegians flygninger fra mars får mye av æren, men turistveksten startet allerede i januar. Tallene viser at mens det var 2.169 gjestedøgn i 2012, var antall besøkende steget med 20 prosent i januar i år.

– Flere flyavganger har svært mye å si, for økt tilgjenglighet fører til flere gjester. Men de som kommer hit har jo også et ønske om å komme til Svalbard. Det handler ikke bare om flyene, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv.


Kommer tilbake
Brunvoll peker på at en høy andel av de som besøker Svalbard, ønsker å komme tilbake.

– De opplever noe som de vil oppleve igjen. I tillegg er det stor forskjell på hva sommer- og vintersesongene har å tilby, sier Brunvoll.

Tradisjonelt er mai og juni roligere turistmåneder, før sommersesongen setter inn for fullt i juli og august. I år var det likevel en økning på 3.000 gjestedøgn i mai.

– Tallene for juni er ikke helt klare ennå, men ut ifra de tilbakemeldingene jeg har fått av bransjen, er det grunn til å tro at veksten fortsetter også denne måneden, sier reiselivssjefen.


Satser i mellommånedene
Om veksten over tid blir stabil, kan det vokse frem flere tilbud til de tilreisende.

– Slik veksten er nå, gir den næringen en sunn utnyttelse av kapasiteten som allerede er her. Men jeg tror det finnes et uforløst potensial for flere aktivitetstilbud i Longyearbyen, sier Brunvoll.

I første omgang skal turistnæringen gå sammen om å lage en reklamekampanje for å tiltrekke seg turister i de stille månedene september, oktober og november.

– Vi har rundt en halv million kroner som vi skal bruke til å sette inn støtet i disse månedene. Dette er viktig av to grunner. Det vil bidra til mer bærekraftig og lønnsom næring, også utenom de tradisjonelle hovedsesongene. I tillegg vil det bidra til at vi også i tiden fremmover får ha to flyselskap til Longyearbyen på helårsbasis, sier reiselivssjefen.


Positive
Mor og datter fra Berlin kunne helt klar tenkt seg å oppleve Svalbard i denne perioden.

– Ja, absolutt! Men da ville vi ikke vært her så lenge. Da er det vel skikkelig kaldt her. En uke hadde vært fint, sier to generasjoner Ciesla.

Se bildet større

God statistikk: Reiselivssjef Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv er svært fornøyd med besøksstatistikken så langt i år. FOTO: Monika Aaserud

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!