Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Turistveksten fortsetter

Betatt: Turistene forteller at de har hatt et fantastisk opphold på Svalbard og at de kommer tilbake om et år eller to. Fra venstre: guide Marcel Schütz, Andrea Fuchs (Sveits), Dagmar Tragschitz (Østerike), Luise Ciesla (Tyskland) og Corinna Ciesla (Tyskland). FOTO: Monika Aaserud

Turistveksten fortsetter

Turistene strømmer til Svalbard som aldri før. De første fem månedene i år har gitt en økning på over 30 prosent for hotellene og gjestehusene i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.07.2013 kl 14:02

Ingenting tyder på at den gode trenden vil slutte, nå som vi går inn i turistnæringens absolutte høysesong. Både utlendinger og nordmenn vil ha en arktisk opplevelse.

– Vi var her i fjor og bestemte oss for at hit måtte vi igjen, sier Luise og Corinna Ciesla fra Berlin.

Mor og datter har vært på Svalbard i ti dager når Svalbardposten møter dem ved Lompensenteret. Det er den unike naturen og de spesielle dyreartene som fascinerer de to.

– Svalbard er noe helt annet. Vi kommer tilbake. Det er helt klart, sier de.

I april omtalte Svalbardposten at årets vintersesong ble betegnet som fantastisk av bransjen selv. Norwegians flygninger fra mars får mye av æren, men turistveksten startet allerede i januar. Tallene viser at mens det var 2.169 gjestedøgn i 2012, var antall besøkende steget med 20 prosent i januar i år.

– Flere flyavganger har svært mye å si, for økt tilgjenglighet fører til flere gjester. Men de som kommer hit har jo også et ønske om å komme til Svalbard. Det handler ikke bare om flyene, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv.


Kommer tilbake
Brunvoll peker på at en høy andel av de som besøker Svalbard, ønsker å komme tilbake.

– De opplever noe som de vil oppleve igjen. I tillegg er det stor forskjell på hva sommer- og vintersesongene har å tilby, sier Brunvoll.

Tradisjonelt er mai og juni roligere turistmåneder, før sommersesongen setter inn for fullt i juli og august. I år var det likevel en økning på 3.000 gjestedøgn i mai.

– Tallene for juni er ikke helt klare ennå, men ut ifra de tilbakemeldingene jeg har fått av bransjen, er det grunn til å tro at veksten fortsetter også denne måneden, sier reiselivssjefen.


Satser i mellommånedene
Om veksten over tid blir stabil, kan det vokse frem flere tilbud til de tilreisende.

– Slik veksten er nå, gir den næringen en sunn utnyttelse av kapasiteten som allerede er her. Men jeg tror det finnes et uforløst potensial for flere aktivitetstilbud i Longyearbyen, sier Brunvoll.

I første omgang skal turistnæringen gå sammen om å lage en reklamekampanje for å tiltrekke seg turister i de stille månedene september, oktober og november.

– Vi har rundt en halv million kroner som vi skal bruke til å sette inn støtet i disse månedene. Dette er viktig av to grunner. Det vil bidra til mer bærekraftig og lønnsom næring, også utenom de tradisjonelle hovedsesongene. I tillegg vil det bidra til at vi også i tiden fremmover får ha to flyselskap til Longyearbyen på helårsbasis, sier reiselivssjefen.


Positive
Mor og datter fra Berlin kunne helt klar tenkt seg å oppleve Svalbard i denne perioden.

– Ja, absolutt! Men da ville vi ikke vært her så lenge. Da er det vel skikkelig kaldt her. En uke hadde vært fint, sier to generasjoner Ciesla.

Se bildet større

God statistikk: Reiselivssjef Ronny Brunvoll i Svalbard Reiseliv er svært fornøyd med besøksstatistikken så langt i år. FOTO: Monika Aaserud

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!