Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Turisttelt til besvær

Teltet som møter cruiseturistene på kaia i dag. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Turisttelt til besvær

Berit Våtvik reagerer på måten små bedrifter blir behandlet i Longyearbyen, både av det offentlige og store turistselskap.

Tekst:

Publisert:

– Det offentlige skal snakke for både små og store, spesielt i et offentlig rom som Longyearbyen Havn, mener Berit Våtvik i Svalbard Villmarkssenter.
Hun reagerer på oppførselentil Longyearbyen Havn og Spitsbergen Travel i forbindelse med oppsetting av telt på Bykaia i cruisesesongen. Hun mener dette er et symbol på en større bevegelse mot mer fokus på de store bedriftene.

– Her har man valgt ut et firma til å sette opp et stort telt med sin store logo på. Dette oppdraget burde bli lagt ut på anbud under en åpen prosess, forteller Våtvik. Hun mener at det ikke hjelper at de små bedriftene har fått tilbud om å leie plass til stand i teltet.
– Små bedrifter har ikke ressurser til å stå der nede hver dag og i tillegg holde butikken i sentrum åpen. Ved å sette opp dette teltet hindres turiststrømmen fra å nå sentrum, eller så handler de seg ferdig der, mener Våtvik.

Sendte inn klage
Da Longyearbyen Havn skulle sette opp telt på Bykaia for cruisesesongen 2014 samarbeidet de opprinnelig med Spitsbergen Travel. Øvrige medlemmer av Svalbard Reiseliv fikk tilbud om å leie plass i teltet. I et varslingsbrev underskrevet av flere aktører innen reiselivsnæringen ber de om at Longyearbyen Havn skal leie ut areal til alle som er interessert til samme pris, og at saken i utgangspunktet burde vært sendt ut på anbud.

Klagen går ut på at dette var resultatet av en lukket prosess der kun de involverte parter fikk innflytelse. Denne klagen ble sendt Lokalstyret, som innkalte til møte. Der fikk partene diskutere saken. Våtvik mener at konklusjonen de kom frem til ikke er god nok.
– Hvilket alternativ hadde vi? På dette tidspunktet måtte vi bare akseptere det. De fant at det ikke var forhold i sakbehandlingen som var direkte i strid med reglene til lokalstyret, forteller hun.

– Turister som ankommer Svalbard skal se mangfoldet vi har her, ikke bare de store aktørene. Spitsbergen Travel får vist seg uansett, mener Våtvik.
– Det må være lov å være stor, men man trenger ikke kjøre over de små på veien.

Et levende sentrum
Geir Hekne (H) synes det er viktig at sentrumsbutikkene får et godt livsgrunnlag i sesongen.
– Jeg har ikke noe belegg for å si at teltet tar kundegrunnlaget fra sentrum, men den etablerte handelsstanden i sentrum må få gode vilkår for å drive, forteller Hekne, som også mener at det ligger et ansvar hos næringen for å få turistene opp til sentrum. Han påpeker at næringslivet totalt sett er tjent med at det handles på etablerte bedrifter, og at et levende sentrum består.

Ønsker dialog
– Det er helt åpenbart et mål med hele cruisetrafikken å skape verdier, og et poeng å få flest mulig opp til sentrum, mener leder i Svalbard Næringsforening, Terje Aunevik. Han tror ikke at teltet nødvendigvis medfører at turistene ikke kommer til sentrum.

– Såvidt jeg har forstått det har alle fått tilbud om å stå der, så slik sett er det fritt frem, forteller Aunevik. Han forklarer at han forstår argumentene som brukes, men at det derfor er viktig med en åpen dialog og diskusjon om cruiseturistene og hva som kan gjøres for å bedre samarbeidet om dem.

Må unngå skyttergravene
– Det er essensielt at vi ikke går ned i skyttergravene, men at vi snakker om hva vi kan tilby dem og hva som gjør at de handler. Førsteinntrykket på kaien er viktig for om de går opp til sentrum, sier Aunevik, som forteller at turistene ofte har mye dødtid nede på kaia.

Aunevik stiller spørsmål ved om kritikken er rettet på grunn av teltet eller fordi oppdraget har gått til en stor aktør.
– Dersom Longyearbyen Havn hadde stilt med et telt hadde ikke situasjonen vært vesentlig annerledes, påpekerAunevik.

– Litt smålig
– Det virker som om de andre aktørene synes det er fint at det er et telt der nede, men ikke at det er vi som driver det, mener Knut Harald Holst-Hansen, administrerende direktør i Spitsbergen Travel. Han påpeker at det har vært møte og invitasjon til samarbeid rundt denne saken, og at han trodde kritikken skulle stilne. Han forteller at driften av teltet koster Spitsbergen Travel mye penger, samtidig som det faktisk får turistene opp til sentrum.

– Problemet er nok at mange trodde dette var et spill mellom oss og havna. Det er jo selvfølgelig bare tøv. Det er litt smålig av andre aktører å komme med kritikk av noe som man ble enige om skulle være et felles tilbud, forteller Holst-Hansen. Blant tiltakene de har gjort for sentrum nevner han valget å ikke selge kaffe eller mat i teltet, slik at turistene går videre til sentrum for å få dette. Holst-Hansen sier at teltet skal være et kontaktpunkt med salg av suvenirer.

Vil ha samarbeid
Holst-Hansen sier også at Spitsbergen Travel ikke har satt opp teltet for deres egen del, men for å bygge et samarbeid om helårsdestinasjonen Longyearbyen.
– Alle som vil være i teltet kan få lik eksponering. Jeg tror ikke vi har gjort noe som går på bekostning av andre, da er det nok heller motsatt, forteller Holst-Hansen.

Ronny Brunvoll i Visit Svalbard anser teltet på kaien som et ledd i å skape positiv aktivitet. Han ønsker at aktørene skal samle seg for en sterkere fellesløsning ved neste korsveg.
– Jeg tviler på at teltet stjeler omsetning fra sentrum. Teltet bidrar nok mer til å få flere skip hit til byen, sier Brunvoll.

Se bildet større

Teltet på kaia i dag. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!