Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Turistkjøring  i nye områder

Turistfølger vil etter alle solemerker få lov til å kjøre på breene til Pyramiden neste sesong. Dette fordi det er usikkert med is, og for at det skal bli mulig å regulere ferdselen på fjordisen. Bildet er fra Von Postbreen. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Turistkjøring i nye områder

Fra kommende sesong vil turister få lov til å kjøre bresystemet til Pyramiden.

Tekst:

Publisert:

Dårlige isforhold har gjort det vanskelig for turistgrupper å komme seg til Pyramiden. Den eneste ruten slike grupper til nå har kunne følge er via fjordisen på Tempelfjorden og Billefjorden.

Flere år med dårlige isforhold har gjort slike turer vanskelige.

Åpner breene

Forslaget om å tillate turister i følge med fastboende, eller i uorganisert turopplegg, kan kjøre ei alternativ rute til Pyramiden, ble først lansert av Visit Svalbard i 2014. Sysselmannen støtter forslaget, og har hatt det ute på høring. Den alternative ruten omfatter Rabotbreen, Filchnerfonna, Lomonosovfonna og Ragnarbreen.

Høringsuttalelsene er jevnt over positive. Selv ikke Miljødirektoratet har innvendinger mot å endre Motorforskriften på dette feltet.

Stenge fjordene?

Dårlige isforhold i de nevnte fjordene setter press på dyrelivet. Sysselmannen ønsker derfor å ha muligheten til å regulere motorferdselen på isen, og heller dirigere trafikken over breene. Det vil man få med forskriftsendringen.

Visit Svalbard skriver i sin høringsuttalelse: «Vi er bekymret for det vi tolker som signaler i høringsnotatet om innskjerping av praksis med å stenge for ferdsel på dissefjordene».

– Siste utvei

Miljøvernsjef Knut Fossum vil ikke stenge fjordsystemet sånn uten videre, selv om den endrede forskriften åpner for dette.

– Å stenge de to fjordene er siste utvei. Det vi først og fremst satser på er informasjon og oppsyn. I år hadde vi et vinterfeltlag i området, og det skal videreføres til neste år. Hvis det blir is på fjordene kommende vinter, vil oppsynet bli et viktig virkemiddel, sier han.

Forslaget til endring i forskriften er nå sendt til Miljødirektoratet. Deretter skal det til Klima- og miljødepartementet for endelig vedtak.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!