Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Turistkjøring  i nye områder

Turistfølger vil etter alle solemerker få lov til å kjøre på breene til Pyramiden neste sesong. Dette fordi det er usikkert med is, og for at det skal bli mulig å regulere ferdselen på fjordisen. Bildet er fra Von Postbreen. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Turistkjøring i nye områder

Fra kommende sesong vil turister få lov til å kjøre bresystemet til Pyramiden.

Dårlige isforhold har gjort det vanskelig for turistgrupper å komme seg til Pyramiden. Den eneste ruten slike grupper til nå har kunne følge er via fjordisen på Tempelfjorden og Billefjorden.

Flere år med dårlige isforhold har gjort slike turer vanskelige.

Åpner breene

Forslaget om å tillate turister i følge med fastboende, eller i uorganisert turopplegg, kan kjøre ei alternativ rute til Pyramiden, ble først lansert av Visit Svalbard i 2014. Sysselmannen støtter forslaget, og har hatt det ute på høring. Den alternative ruten omfatter Rabotbreen, Filchnerfonna, Lomonosovfonna og Ragnarbreen.

Høringsuttalelsene er jevnt over positive. Selv ikke Miljødirektoratet har innvendinger mot å endre Motorforskriften på dette feltet.

Stenge fjordene?

Dårlige isforhold i de nevnte fjordene setter press på dyrelivet. Sysselmannen ønsker derfor å ha muligheten til å regulere motorferdselen på isen, og heller dirigere trafikken over breene. Det vil man få med forskriftsendringen.

Visit Svalbard skriver i sin høringsuttalelse: «Vi er bekymret for det vi tolker som signaler i høringsnotatet om innskjerping av praksis med å stenge for ferdsel på dissefjordene».

– Siste utvei

Miljøvernsjef Knut Fossum vil ikke stenge fjordsystemet sånn uten videre, selv om den endrede forskriften åpner for dette.

– Å stenge de to fjordene er siste utvei. Det vi først og fremst satser på er informasjon og oppsyn. I år hadde vi et vinterfeltlag i området, og det skal videreføres til neste år. Hvis det blir is på fjordene kommende vinter, vil oppsynet bli et viktig virkemiddel, sier han.

Forslaget til endring i forskriften er nå sendt til Miljødirektoratet. Deretter skal det til Klima- og miljødepartementet for endelig vedtak.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!