Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Turistkjøring  i nye områder

Turistfølger vil etter alle solemerker få lov til å kjøre på breene til Pyramiden neste sesong. Dette fordi det er usikkert med is, og for at det skal bli mulig å regulere ferdselen på fjordisen. Bildet er fra Von Postbreen. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Turistkjøring i nye områder

Fra kommende sesong vil turister få lov til å kjøre bresystemet til Pyramiden.

Dårlige isforhold har gjort det vanskelig for turistgrupper å komme seg til Pyramiden. Den eneste ruten slike grupper til nå har kunne følge er via fjordisen på Tempelfjorden og Billefjorden.

Flere år med dårlige isforhold har gjort slike turer vanskelige.

Åpner breene

Forslaget om å tillate turister i følge med fastboende, eller i uorganisert turopplegg, kan kjøre ei alternativ rute til Pyramiden, ble først lansert av Visit Svalbard i 2014. Sysselmannen støtter forslaget, og har hatt det ute på høring. Den alternative ruten omfatter Rabotbreen, Filchnerfonna, Lomonosovfonna og Ragnarbreen.

Høringsuttalelsene er jevnt over positive. Selv ikke Miljødirektoratet har innvendinger mot å endre Motorforskriften på dette feltet.

Stenge fjordene?

Dårlige isforhold i de nevnte fjordene setter press på dyrelivet. Sysselmannen ønsker derfor å ha muligheten til å regulere motorferdselen på isen, og heller dirigere trafikken over breene. Det vil man få med forskriftsendringen.

Visit Svalbard skriver i sin høringsuttalelse: «Vi er bekymret for det vi tolker som signaler i høringsnotatet om innskjerping av praksis med å stenge for ferdsel på dissefjordene».

– Siste utvei

Miljøvernsjef Knut Fossum vil ikke stenge fjordsystemet sånn uten videre, selv om den endrede forskriften åpner for dette.

– Å stenge de to fjordene er siste utvei. Det vi først og fremst satser på er informasjon og oppsyn. I år hadde vi et vinterfeltlag i området, og det skal videreføres til neste år. Hvis det blir is på fjordene kommende vinter, vil oppsynet bli et viktig virkemiddel, sier han.

Forslaget til endring i forskriften er nå sendt til Miljødirektoratet. Deretter skal det til Klima- og miljødepartementet for endelig vedtak.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!