Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Turister fanget av isen

 

Turister fanget av isen

Søndag måtte Sysselmannen hente fire skiløpere på nordspissen av Spitsbergen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.06.2009 kl 11:10

Ei gruppe fra Spitsbergen Travel måtte hentes av Sysselmannens helikopter søndag kveld. En guide og tre skiturister kom frem til Eolusneset i Sorgfjorden nord på Spitsbergen lørdag. Etter planen skulle gruppa ha blitt hentet der med ekspedisjonsbåten «Expedition», men båten ble hindret av isen. Da heller ikke «Polarstar» kom frem søndag formiddag, valgte turoperatøren å melde fra til Sysselmannen.

Redningaksjon

Gruppa kom tilbake til Longyearbyen litt før klokka 19 søndag kveld. De fire var godt utstyrt og i fin form da de ble hentet.

 – Gruppa var ikke i nød da, men de ville gått tom for forsyninger til slutt. I går var flyforholdene bra. Da var det like greit å hente gruppa med en gang, sier sysselmannsførstebetjent Trond Aagesen.

– Hvordan skiller dere mellom redningsaksjoner og transportoppdrag?

– Vi driver ikke med transport av turister. Når vi drar ut, er det et redningsoppdrag, sier Aagesen.

Ingen nød

Turen var organisert av Spitsbergen Travel, og startet 26. mai.

 – Gruppa hadde alt de trengte, så det var ingen nødsituasjon. Men det var jo begrenset hvor lenge de kunne være der, og det var greit å få dem ned mens vi hadde situasjonen under kontroll, sier administrerende direktør Trygve Steen i Spitsbergen Travel.

Endringer

Ifølge Sysselmannen er det ikke noe som tyder på at turoperatøren har vært uforsvarlig.

– På Svalbard kan isforholdene endre seg fort på kort tid. Da kan det være vanskelig å planlegge, sier Trond Aagesen hos Sysselmannen.

Hos Spitsbergen Travel vil de likevel innføre noen endringer. Neste år vil de legge ruta mer vestover på denne tiden av året.

– I slutten av mai er isen alltid uforutsigbar. Det er uheldig at organiserte turer ender som redningsaksjoner. Vi skal se hva vi kan gjøre, for ikke å havne i liknende situasjon igjen, sier Steen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!