Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Turisme gir snart like store inntekter som kull

Viktige gjester: Turismen blir viktigere for Trust Arktikugol i årene som kommer. Her fra en guidet tur i Pyramiden. FOTO: Eirik Palm

Turisme gir snart like store inntekter som kull

Turisme skal i 2018 gi like store inntekter som kullet for Trust Arktikugol.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.11.2015 kl 11:20

Et turfølge føres nedover betongfortauet fra kulturhuset i Pyramiden. Til venstre ligger bygningen med den gamle svømmehallen og på veien nedover det som må kalles for sentrum i den forlatte, russiske bosetningen, står verdens nordligste Lenin-statue. Gresset i parkanlegget i løkka er ifølge guiden dyrket på jord fra Ukraina. Underveis legger han inn små stopp, og følget får høre historier om helsetjenester, KGB, familieliv og kulldrift i bosetningen som en gang var et utstillingsvindu for Sovjetunionen i Høy-Arktis.

"Vi har som mål at vi skal tjene mer
på reiseliv enn på kulldrift i 2018"

Lik kulldriften

Nå skal reiseliv bli den viktigste inntektskilden for Trust Arktikugol. Det forteller generaldirektør Alexander P. Veselov i det statlige kullselskapet til den russiske nettsiden arctic.ru.

Se bildet større

Alexander P. Veselov FOTO: Christopher Engås

– Vi har som mål at vi skal tjene mer på reiseliv enn på kulldrift i 2018, sier han ifølge nettstedet.

Trust Arktikugol fikk i januar russisk lisens som reiselivsoperatør, og satser nå på å ta turister til Barentsburg og Pyramiden. I Longyearbyen har Trusten åpnet et overnattingssted for de reisende. Formålet er å bruke det til organiserte gjester, samt å ha en overnatting for skuterturister på vei mellom Barentsburg og Pyramiden.

Framover skal inntektene øke jevnt. Veselov sier målet er at Trust Arktikugol i 2018 skal ta inn 22,7 millioner kroner gjennom reiseliv. Til sammenlikning var inntektene i fjor under fem millioner kroner og i 2015 ligger det an til at disse inntektene øker til mellom sju og åtte millioner.

Dette er ifølge den russiske generaldirektøren i så fall mer enn det statlige kullselskapet hadde budsjettert for.

– I 2018 venter vi 180 millioner rubler, noe som er likt inntektene vi har fra kulldriften i dag, sier Veselov.

Stigning

Veselov sa i Svalbardposten i januar at reiseliv vil bli viktig for Barentsburg, men at det ville gå mange år før reiseliv var den viktigste inntektskilden. Nå er han altså klarere.

Trust Arktikugol har jobbet mye med oppussing av Barentsburg, som har fått et ansiktsløft. I tillegg til flere senger for turister og tilreisende, er kjøpesenter, suvenirbutikk, museum og turer ned i gruva med i satsingen.

Om gruveturen fortalte Veselov at han ønsket at turister skal kunne dra inn i gruva med en monorail. Dette krever både sikring og oppvarming, og Veselov fortalte da at Trust Arktikugol skulle komme i gang med dette prosjektet mellom 2015 og 2017.

I intervjuet i Svalbardposten som ble gjort på slutten av fjoråret, sa Veselov at han håpet reiseliv vil bli den viktigste inntektskilden for Barentsburg.

– Jeg skulle ønske det ble det, men ikke i nærmeste framtid, sa han da.
Prognoser Trust Arktikugol nå har kommet med, tyder på det vil skje allerede om tre år. Prognosene viser en markant stigning.

Se bildet større

Restauraten på hotellet i Pyramiden er full av turister som vil ha kaffe og kaker og kanskje en suvernir etter omvisningen i den forlatte bosetningen. FOTO: Eirik Palm

Trenger mer kull

Neste år fyller Trust Arktikugol 85 år. Årlig produksjon er rundt 120.000 tonn kull, og de siste årene har selskapet satset mer på aktiviteter i tillegg til kullet, som forskning og reiseliv.

Samtidig sier Veselov at de teller på knappene når det gjelder kullproduksjon. Dagens produksjon i Barentsburg er for liten til å drive med overskudd, og Trust Arktikugol er derfor avhengig av subsidier fra Russland. Subsidiene er imidlertid kuttet med 40 prosent siden 2009, ifølge generaldirektøren.

– Kullreservene i Barentsburg-gruva er begrenset til 120.000 tonn årlig. Dette er for lite, men vi kan ikke øke produksjonen her før det er tatt en beslutning om å bygge en ny kullgruve, sier Alexander P. Veselov.

Ifølge ham har det statlige selskapet sammen med det russiske energiministeriet regnet ut at årsproduksjonen må opp i 350.000 tonn for å gå i balanse.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!