Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tundraen «sandblåses» av Avinor

Når snøen smelter, kommer sanda til syne nedenfor rullebanen på Svalbard lufthavn, Longyear. Sanda plager hytteeiere og forverrer levekårene for livet på tundraen. FOTO: Privat

Tundraen «sandblåses» av Avinor

– Hver gang et fly tar av fra flyplassen, kommer det en sky med sand flyvende mot oss. Vi blir sandblåst, sier hytteeier Johan Sletten i Bjørndalen.

Tekst:

Publisert:

Johan Sletten har hatt hytte i Bjørndalen i over 25 år. De siste årene har sandskyer fra flyplassen blitt et stadig økende problem.

– Tidligere var ikke problemet så stort. Nå må vi vaske hytta hver vår. Ellers ser den rett og slett ikke ut, sier han.

Måker sand

I fjor bar Sletten sjøvann fra fjorden opp og vasket hele utearealet rundt hytta. I tillegg måtte han bruke spade.

– Jeg sto og måkte sand vekk fra nærområdet. Enkelte steder var laget en tomme tykt. For at den skjøre vegetasjonen skulle få litt lys, brukte jeg jernrive på et område, sier han.

Ifølge Sletten er problemet gjennomgående i nesten hele Bjørndalen. I området rundt flyplassen blir et stort område av tundraen dekt med sand.

– Det må være hundrevis av tonn som hvert år kommer fra flyplassen, sier Johan Sletten.

Kubikkvis

Jan Olav Sæter har også hytte i Bjørndalen. Han stiller seg bak observasjonene til Sletten.

– Det er et årlig fenomen. På vinteren er den dominerende vindretninga øst og sørøst. Sand fra flyplassen dras nedover og vi merker det på hyttene. Jeg må gå rundt med kost på plattingen utenfor hytta, for det legger seg jo en halv kubikk med sand der i løpet av en vinter, sier han.

Sæter merker det best på tundraen i nærområdet.

– Og det er kanskje verst. Sandlaget legger seg oppå, og kveler til slutt vegetasjonen i nærområdet, sier han.

Er det nødvendig?

Både Johan Sletten og Jan Olav Sæter stiller seg spørsmål om det er nødvendig med så mye svinn av sand fra flyplassen i Longyearbyen. De har begge merket seg hvordan det ser ut rundt flyplassene på fastlandet.

– Snøen rundt flyplassen i Bardufoss er jo hvit, og det samme er den rundt Tromsø lufthavn. Det får meg til å lure på hva det er Avinor gjør på fastlandet, som de unnlater å gjøre her, sier Sletten.

Bruker 1200 tonn

havn Longyear, Morten Ulsnes, er smertelig klar over at sandforbruket får konsekvenser for omgivelsene.

– Hovedgrunnen til at det er slik, er at vi til nå bare har brukt sand for å skape friksjon på rullebanen, og gjøre det landbart på flyplassen. Vi har ikke brukt kjemikalier av noe slag, sier han.

Nylig fikk Avinor på plass en utslippstillatelse som gir selskapet tillatelse til å bruke en begrenset mengde kjemikalier for å gjøre rullebanen sikker neste vintersesong. Men dette vil antagelig ikke gjøre ting veldig mye bedre.

– Planen er å bruke kjemikalier kun når det kniper – i mildværsperioder hvor det er ekstremt glatt. Ellers er det sand vi må lite på også i fortsettelsen, sier Ulsnes.

Lufthavnsjefen presiserer at det har vært et spesielt stort sandforbruk i vinter. Han anslår at det er lagt ut nærmere 1.200 tonn med sand på rullebanen de siste månedene.

– Vi varmer opp sanda og legger den på isen for å få den til å sitte fast, men den blåser etter hvert bort, slik at vi må repetere øvelsen gang på gang, sier Ulsnes.

Avinor har lagt merke til hvordan det ser ut på tundraen rundt flyplassen, men viser til at det handler om flysikkerhet og at det per i dag ikke finnes noe alternativ til sand.

– Og så må vi bare beklage overfor våre naboer, og presisere at det for vår del ikke er om å gjøre å bruke så mye sand som mulig. Men vi må bruke så mye som vi mener er nødvendig for å ivareta sikkerheten. I år har det vært ekstremt, sier Morten Ulsnes.

Nøkkelord

Se bildet større

Johan Sletten må hver vår måke sand fra hyttetomta. Hal lurer på om det må være slik. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hytteeiere har hvert år et betydelig arbeid med å rydde opp sand som blåses opp fra rullebanen på flyplassen. FOTO: Privat

Se bildet større

Avinor har måttet bruke ekstemt mye sand i år, og lufthavnsjef Morten Ulsnes kan bare beklage. FOTO: Christian Nicolai Bjørke (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!