Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tullet seg ut i sentrum

Å tolke kunst er opp til den enkelte. Guttene bak Lilibeth Cuenca Rasmussen tolket hennes perfomance slik at det var fritt fram for å leke i plastbåndet hun etterlot seg etter sitt kunstneriske utrykk.Foto: Christopher engås FOTO: Christopher Engås

Tullet seg ut i sentrum

Det var lørdag ettermiddag da danske Lilibeth Cuenca Rasmussen framførte sin performance-kunst på torget i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Fra å ha vært inntullet i plast, «tullet hun seg ut» og etterlot seg et spor av plast over hele den offentlige plassen.

Rasmussen er en av ti artister som har deltatt i performance-festivalen Arctic action i Longyearbyen den siste uken. Artistene, som kommer fra sju land, har opptrådt flere steder på Svalbard, og tilbakemeldingene er gode.

– Artistene er veldig fornøyde. Det er spesielt verdifullt for dem at andre artister ser på og gir dem tilbakemeldinger. Vi har ikke hatt flust av publikum, men noen har det vært, og de er vi takknemlige for, sier primus motor for festivalen, Stein Henningsen.

Kunstnerne har også vært innom skolen, hvor det ble en performance som involverte elevene. Tsjekkiske Jiri Suruvka sørget for god underholdning blant den oppvoksende generasjon.

Stein Henningsen forteller at han er nokså utslitt etter mange dager med festival, men at det samtidig har vært inspirerende.

– Vi jobber mye med å få festet kunsten på film og bilder, slik at opplevelsene i den fantastiske arktiske naturen kan gis til flere gjennom nettsidene våre. Sidene skal bli som et økologisk kunstprosjekt, sier han.

Henningsen driver selv med performance-kunst, men har ikke hatt tid til å opptre selv under festivalen i Longyearbyen. Det skal endres.

– Planen for 2017 er å jobbe mindre, og drive mer med kunst, sier Stein Henningsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!