Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tullet seg ut i sentrum

Å tolke kunst er opp til den enkelte. Guttene bak Lilibeth Cuenca Rasmussen tolket hennes perfomance slik at det var fritt fram for å leke i plastbåndet hun etterlot seg etter sitt kunstneriske utrykk.Foto: Christopher engås FOTO: Christopher Engås

Tullet seg ut i sentrum

Det var lørdag ettermiddag da danske Lilibeth Cuenca Rasmussen framførte sin performance-kunst på torget i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Fra å ha vært inntullet i plast, «tullet hun seg ut» og etterlot seg et spor av plast over hele den offentlige plassen.

Rasmussen er en av ti artister som har deltatt i performance-festivalen Arctic action i Longyearbyen den siste uken. Artistene, som kommer fra sju land, har opptrådt flere steder på Svalbard, og tilbakemeldingene er gode.

– Artistene er veldig fornøyde. Det er spesielt verdifullt for dem at andre artister ser på og gir dem tilbakemeldinger. Vi har ikke hatt flust av publikum, men noen har det vært, og de er vi takknemlige for, sier primus motor for festivalen, Stein Henningsen.

Kunstnerne har også vært innom skolen, hvor det ble en performance som involverte elevene. Tsjekkiske Jiri Suruvka sørget for god underholdning blant den oppvoksende generasjon.

Stein Henningsen forteller at han er nokså utslitt etter mange dager med festival, men at det samtidig har vært inspirerende.

– Vi jobber mye med å få festet kunsten på film og bilder, slik at opplevelsene i den fantastiske arktiske naturen kan gis til flere gjennom nettsidene våre. Sidene skal bli som et økologisk kunstprosjekt, sier han.

Henningsen driver selv med performance-kunst, men har ikke hatt tid til å opptre selv under festivalen i Longyearbyen. Det skal endres.

– Planen for 2017 er å jobbe mindre, og drive mer med kunst, sier Stein Henningsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!