Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tsjekkerne tar sats i nord

Hytta i Petuniabukta skal brukes som sommerbase. Jusprofessor Vladimir Balas er fornøyd med lokalitetene, samt «innlangt vann». FOTO: Ole Magnus Rapp

Tsjekkerne tar sats i nord

Tsjekkia satser tungt på polar forskning med ny stasjon i Longyearbyen, en nøktern feltstasjon og tung arktisk kompetanse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2014 kl 19:59

I løpet av de siste 15 årene er det bygd opp en solid stab av polarforskere ved flere universiteter i Tsjekkia. Hver sommer har en gruppe studenter og lærere oppholdt seg på Svalbard, og forskningen har vært svært målrettet.

I forrige uke var det stor åpning av den nye forskningsstasjonen i Longyearbyen, og en innholdsrik studietur til Billefjorden. Tsjekkias senter for polar økologi står bak det som blir deres nordligste forskningsstasjon. Dermed er 14 nasjoner representert med egne etableringer på Svalbard.

Der det skjer
Hovedstasjonen er nærmeste nabo med Forskningsparken i Longyearbyen, mens feltstasjonen er i Petuniabukta. Her er det gjort avtaler med Trust Arktikugol om å bruke deres tidligere velferdshytte, noe tsjekkerne er svært godt fornøyde med.

– Vi har mange aktuelle prosjekter på gang. Blant annet studerer vi bakterier, og vi ser på hvordan terrenget og vegetasjonen endres når isen trekker seg tilbake, sier Josef Elster som leder senteret for polar økologi ved University of South Bohemia.

Universitetet har drøyt 13.000 studenter, og de arktiske fagene har vokst frem helt naturlig.

– Vi er stolte av våre forskere, og blant studentene merker vi en sterkt voksende interesse for det som skjer i Arktis, sier rektor Libor Grubhoffer som også deltok på åpningen og på en innholdsrik utflukt.

Hytta i Petuniabukta har hverken innlagt vann eller elektrisitet, her er heller ikke kaianlegg. Like ved står russiske boretårn som var sentrale da Sovjetunionen boret etter olje på 70–tallet.

– Det viktige for oss er å få være nært på der ting skjer. Petuniabukta er et flott utgangspunkt for det vi jobber med, sier Elster.

Stor interesse
Denne uken kommer åtte nye tsjekkiske studenter og åtte forskere til Svalbard. Disse skal jobbe med konkrete prosjekter i en måned, før de reiser hjem for å bearbeide sine data eller innsamlede materialer. Til høsten skal alle legge frem sine resultat, og uten noe holdbart å vise frem, kan også stipendet henge i en tynn tråd.

– Vi stiller krav, og får resultater. Interessen for å komme til Svalbard er stor, og vi hadde åtte ganger så mange kvalifiserte søkere som det vi har plass til, sier Elster.

Forsker Oleg Ditrich skal bo i Petuniabukta hele sommeren, og han har allerede mange somre bak seg på Svalbard. Han er blant annet dykker, og har stor kunnskap om havbunn og fisk i Arktis.

– Også i Tsjekkia begynner vi å merke klimaendringer. Ved å forske på Svalbard lærer vi mer om hva som skjer, sier han.

Tsjekkias ambassadør til Norge, Milan Dufek, hadde tatt turen nordover, og understreket at etableringen på Svalbard er en stor begivenhet.

– Vi har et godt samarbeid med Norge innen en rekke områder, blant annet forskning. Dette kan videreføres til vår felles beste, sier han.

30 nasjoner
Spesialrådgiver Kirsten Broch Mathisen i Forskningsrådet leder Svalbard Science Forum, som skal få all forskning på øygruppen til å samarbeide tettere. Hun har stor tro på at etableringen av den nye forskningsstasjonen i Longyearbyen vil styrke samarbeidet mellom tsjekkiske og andre lands forskere, ikke minst med de norske.

– Forskere fra ca. 30 ulike nasjoner jobber hvert år i felt her, spesielt i sommerhalvåret. Til nå har vi mer enn 2.500 prosjekter i databasen «Research in Svalbard», som er åpent tilgjengelig for alle.

– Vi håper nå at de tsjekkiske forskerne vil registrere alle sine prosjekter i databasen. At de kommer med er et pluss for alle forskerne på Svalbard, og vi ser frem til å utveksle forskningsdata med dem, sier hun.

Nøkkel
Broch Mathisen påpeker at databasen på Svalbard er unik, og at mange ser mot nord for å lære.

– Svalbard er forskningens FN. En rekke nasjoner og nesten alle typer vitenskap er representert her, sier Kim Holmén som er internasjonal direktør i Norsk Polarinstitutt. Holmen deltok på åpningen, og var også med på tsjekkernes «bli kjent-tur» til Skansebukta, Nordenskiöldbreen, Pyramiden og Petuniabukta. Underveis guidet han om alt det spennende som skjer:

– Hav- og luftstrømmene fører varmere temperatur og giftstoffer nordover. Svalbard-området er nøkkelen for å få kunnskap om det som skjer, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Åpningen av forskningsstasjonen ble markert med en «bli kjent tur» i nærområdet for forskere, studenter og gjester. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Adkomsten er ikke bare enkel. Forsker Oleg Ditrich hjelper galant Kirsten Borch Mathisen fra forskningsrådet over isbroen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

De siste 15 somrene har tsjekkiske forskere arbeidet på Svalbard, nå har de etablert en permanent stasjon. Dataene om vind, blir tilgjengelige for alle. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!