Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tsjekkerne tar sats i nord

Hytta i Petuniabukta skal brukes som sommerbase. Jusprofessor Vladimir Balas er fornøyd med lokalitetene, samt «innlangt vann». FOTO: Ole Magnus Rapp

Tsjekkerne tar sats i nord

Tsjekkia satser tungt på polar forskning med ny stasjon i Longyearbyen, en nøktern feltstasjon og tung arktisk kompetanse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2014 kl 19:59

I løpet av de siste 15 årene er det bygd opp en solid stab av polarforskere ved flere universiteter i Tsjekkia. Hver sommer har en gruppe studenter og lærere oppholdt seg på Svalbard, og forskningen har vært svært målrettet.

I forrige uke var det stor åpning av den nye forskningsstasjonen i Longyearbyen, og en innholdsrik studietur til Billefjorden. Tsjekkias senter for polar økologi står bak det som blir deres nordligste forskningsstasjon. Dermed er 14 nasjoner representert med egne etableringer på Svalbard.

Der det skjer
Hovedstasjonen er nærmeste nabo med Forskningsparken i Longyearbyen, mens feltstasjonen er i Petuniabukta. Her er det gjort avtaler med Trust Arktikugol om å bruke deres tidligere velferdshytte, noe tsjekkerne er svært godt fornøyde med.

– Vi har mange aktuelle prosjekter på gang. Blant annet studerer vi bakterier, og vi ser på hvordan terrenget og vegetasjonen endres når isen trekker seg tilbake, sier Josef Elster som leder senteret for polar økologi ved University of South Bohemia.

Universitetet har drøyt 13.000 studenter, og de arktiske fagene har vokst frem helt naturlig.

– Vi er stolte av våre forskere, og blant studentene merker vi en sterkt voksende interesse for det som skjer i Arktis, sier rektor Libor Grubhoffer som også deltok på åpningen og på en innholdsrik utflukt.

Hytta i Petuniabukta har hverken innlagt vann eller elektrisitet, her er heller ikke kaianlegg. Like ved står russiske boretårn som var sentrale da Sovjetunionen boret etter olje på 70–tallet.

– Det viktige for oss er å få være nært på der ting skjer. Petuniabukta er et flott utgangspunkt for det vi jobber med, sier Elster.

Stor interesse
Denne uken kommer åtte nye tsjekkiske studenter og åtte forskere til Svalbard. Disse skal jobbe med konkrete prosjekter i en måned, før de reiser hjem for å bearbeide sine data eller innsamlede materialer. Til høsten skal alle legge frem sine resultat, og uten noe holdbart å vise frem, kan også stipendet henge i en tynn tråd.

– Vi stiller krav, og får resultater. Interessen for å komme til Svalbard er stor, og vi hadde åtte ganger så mange kvalifiserte søkere som det vi har plass til, sier Elster.

Forsker Oleg Ditrich skal bo i Petuniabukta hele sommeren, og han har allerede mange somre bak seg på Svalbard. Han er blant annet dykker, og har stor kunnskap om havbunn og fisk i Arktis.

– Også i Tsjekkia begynner vi å merke klimaendringer. Ved å forske på Svalbard lærer vi mer om hva som skjer, sier han.

Tsjekkias ambassadør til Norge, Milan Dufek, hadde tatt turen nordover, og understreket at etableringen på Svalbard er en stor begivenhet.

– Vi har et godt samarbeid med Norge innen en rekke områder, blant annet forskning. Dette kan videreføres til vår felles beste, sier han.

30 nasjoner
Spesialrådgiver Kirsten Broch Mathisen i Forskningsrådet leder Svalbard Science Forum, som skal få all forskning på øygruppen til å samarbeide tettere. Hun har stor tro på at etableringen av den nye forskningsstasjonen i Longyearbyen vil styrke samarbeidet mellom tsjekkiske og andre lands forskere, ikke minst med de norske.

– Forskere fra ca. 30 ulike nasjoner jobber hvert år i felt her, spesielt i sommerhalvåret. Til nå har vi mer enn 2.500 prosjekter i databasen «Research in Svalbard», som er åpent tilgjengelig for alle.

– Vi håper nå at de tsjekkiske forskerne vil registrere alle sine prosjekter i databasen. At de kommer med er et pluss for alle forskerne på Svalbard, og vi ser frem til å utveksle forskningsdata med dem, sier hun.

Nøkkel
Broch Mathisen påpeker at databasen på Svalbard er unik, og at mange ser mot nord for å lære.

– Svalbard er forskningens FN. En rekke nasjoner og nesten alle typer vitenskap er representert her, sier Kim Holmén som er internasjonal direktør i Norsk Polarinstitutt. Holmen deltok på åpningen, og var også med på tsjekkernes «bli kjent-tur» til Skansebukta, Nordenskiöldbreen, Pyramiden og Petuniabukta. Underveis guidet han om alt det spennende som skjer:

– Hav- og luftstrømmene fører varmere temperatur og giftstoffer nordover. Svalbard-området er nøkkelen for å få kunnskap om det som skjer, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Åpningen av forskningsstasjonen ble markert med en «bli kjent tur» i nærområdet for forskere, studenter og gjester. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Adkomsten er ikke bare enkel. Forsker Oleg Ditrich hjelper galant Kirsten Borch Mathisen fra forskningsrådet over isbroen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

De siste 15 somrene har tsjekkiske forskere arbeidet på Svalbard, nå har de etablert en permanent stasjon. Dataene om vind, blir tilgjengelige for alle. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!