Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trusten grønnere med nytt søppelanlegg

Sergey Shabratskiy ved «samlebåndet» hvor husholdningsavfallet går forbi. Fraksjonene blir i stor grad sortert manuelt av de som jobber på anlegget. FOTO: Christopher Engås

Trusten grønnere med nytt søppelanlegg

Det er enorm forskjell på avfallshåndteringen i Barentsburg på bare få år. Men det er fortsatt store mangler.

Tekst:

Publisert:

Det er rent og ryddig i krokene. Laikov Amatsho og Madou Umar holder på å separere plast og papp. Vi er inne i det nye avfallsanlegget i Barentsburg. I 2014 fikk Trust Arktikugol (Trusten) 1,7 millioner kroner i støtte for å bygge det nye anlegget. Nå står resultatet klart.

– Barentsburg var en av de største positive overraskelsene, sier styreleder i miljøvern­fondet og tidligere sysselmann på Svalbard, Morten Ruud.

For et par uker siden var han på befaringi bosetningen, og lot seg imponere av hva han så.

– Alt sorteres

Avfallsanlegget ble tatt i bruk i for høst, og det skinner gjennom at russerne er stolte av hva de har fått til. Tre personer er kontinuerlig sysselsatt med å sortere husholdningsavfall fra bosettingen. Sergey Shabratskiy er sjef for anlegget, og forteller om en omfattende kampanje for å få til ei holdningsendring.

– Før var det så som så med miljøholdningen blant folk i Barentsburg. Med unntak av metall, ble avfallet ble stort sett lagt på deponi og brent. Det som ikke var brennbart ble liggende, sier han.

– Nå sorteres alt husholdningsavfallet, og planen er å sende det med båt til fastlandet for videre behandling, legger han til.

Tysk patent

Trusten har gått til anskaffelse av en maskin med samlebånd. Alt husholdningsavfallet fra bosettingen kjøres på bandet, og sorteres manuelt. Når fraksjonene er sortert kjøres de inn i en komprimeringspresse, før de blir lagret i store «terninger».

– Det er en tysk maskin som fungerer veldig godt. Vi har ennå ikke klart å få nok avfall til en hel skipslast, sier Shabratskiy.

De som sorterer fraksjonene gjør detaljarbeid, og lar svært lite gå forbi til restavfallsdunkene. I et hjørne i anlegget står en sekk som er fylt av små vannflaskekorker.

Morten Ruud er imponert over hva russerne har fått til. Ruud var sysselmann på Svalbard fra 1998 til 2001, og mener det har skjedd store framskritt.

– Trusten fikk 1,7 millioner kroner til prosjektet våren 2014, og dette var den første bevilgningen til Barentsburg fra fondet. Det var et pilotprosjekt, sier han.

– Det er tydelig at det har skjedd en holdningsendring i Barentsburg. Jeg hadde ikke vært i bosettingen på seks år, og så en tydelig forskjell. Russerne har til og med ryddet opp i skrot som lå ved kaia. Selv midt i vårløsninga så det ganske bra ut. Jeg tror russerne har en minst like bra sorteringsordning for husholdningsavfall som Longyearbyen, legger han til.

– Både og

Ruud er imidlertid spent på hvordan russerne skal håndtere avfallet etter at det er sortert og komprimert. Det samme er miljørådgiver hos Sysselmannen, Solvår Reiten.

– Det er litt sånn både og. Russerne sorterer og komprimerer husholdningsavfallet sitt, men vi vet ennå ikke hva de har tenkt å gjøre med det sorterte avfallet. Om det skal fraktes til Russland eller hit, er ikke bestemt. Vi trenger dokumentasjon om hva som skjer videre med avfallet for å kunne si at avfallsordningen i Barentsburg er bra, sier hun.

Slakt i revisjon

Det er i første rekke industriavfallet som Reiten er bekymret for. I en revisjon i fjor vår, utført av Miljødirektoratet, fikk Trusten flere avvik og anmerkninger.

«Virksomheten følger ikke regelverket for håndtering av avfall og farlig avfall», står det i rapporten. Både rutiner for lagring og mellomlagring av farlig avfall er for dårlige. Under revisjonen ble det observert flere tilfeller der farlig avfall ble deponert på feil og farlig vis.

Drensvann fra gruvevirksomheten er heller ikke undersøkt, og målinger for andre utslipp er ikke utført på en tilfredstillende måte.

Ikke noe svar

Miljødirektoratet ba i fjor om et snarlig svar på sine anmerkninger i revisjonen. De venter fortsatt.

– På fastlandet er det et strengt system når det gjelder eksport av farlig avfall, for å forhindre at det havner på avveie. Men denne lovgivningen gjelder ikke på Svalbard. Vi kan ikke tvinge russerne til noe som ikke er lovpålagt. De sier at det farlige avfallet blir eksportert til Russland, men vi har ingen dokumentasjon på at det faktisk skjer, sier Solvår Reiten.

Norske myndigheter jobber med å få i stand et lovverk som regulerer eksport av farlig avfall fra Svalbard.

Sergey Shabratskiy har ikke noe å tilføye hva angår industriavfall fra Barentsburg.

– Vi har begynt å sortere husholdningsavfall, og det er i alle fall en begynnelse, er hans kommentar til den saken.

Nøkkelord

Se bildet større

Laikov Amatsho (t.v.) og Mamadou Umar har sitt daglige virke i det nye avfallsanlegget. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Først dumpes avfallet på båndet, og i andre enden blir det komprimert. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Avfallsanlegget ligger sør i Barentsburg, og Trusten fikk 1,7 millioner kroner for å bygge det. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Rundt omkring i anlegget er det mange sekker med ulike sorterte deler. Her er en sekk med vannflaskekorker. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!