Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trusten gir ut egen avis

Redaktøren: Natalia Shmatova er redaktør i Trust Arktikugols avis. I tillegg underviser hun i norsk på universitetet i Moskva. FOTO: Monika Aaserud

Trusten gir ut egen avis

«Svalbards russiske tidsskrift» fyller denne sommeren ett år. Redaktør Natalia Shmatova ønsker at avisen skal være en arena for meningsutveksling og diskusjon for russerne på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Avisens ble til etter et samarbeid med Svalbardposten i 2011. Da hadde russerne vært uten egen avis i 20 år.

– Vi ønsket å se om det var mulig å gi ut russisk avis igjen. Vi ville også finne ut i hvilken form og hva slags stoff leserne ønsket. Samarbeidet med Svalbardposten hjalp oss mye, sier redaktør Natalia Shmatova.


Tre ansatte
Med et budsjett på om lag to millioner kroner og tre ansatte, kom den første selvstendige avisen ut i august i fjor. Trust Arktikugol er utgiveren. Det er i løpet av året laget seks nummer av avisen som på norsk heter «Svalbards russiske tidsskrift».

Den trykkes i 300 eksemplarer ved et trykkeri i Moskva og deles ut gratis. Avisen distribueres også som en åpen pdf-utgave på nett.


Samarbeider med forskere
Avisens kjerneområdet er Barentsburg, men det er også innhold fra Grumant og Pyramiden.

– Vi har et tett samarbeid med forskningskorpset i Barentsburg og får mange saker og artikler fra dem, sier Shmatova.

I avisen er det også historiske artikler fra den gamle russiske avisen. En spalte er viet til naboene, det vil si en oppdatering fra Longyearbyen.

– I avisen er det også en spalte som kalles kalenderen vår. Det er en oversikt over ulike arrangementer og hendelser frem til neste nummer, forteller redaktør Shmatova.

Redaktøren har en klar mening om hva avisen skal og bør være.

– Jeg ønsker at avisen skal være et diskusjonsforum og en arena for meningsutveksling. Fra det femte nummeret har vi fått inn leserbrev, og det har vi fått god respons på, sier Natalia Shmatova.

Det sjette nummeret er ferdig laget og kommer straks ut. Utgaven er viet til gruvearbeidere før og nå.

– Nå skal vi feire gruvearbeidernes dag i Barentsburg, og derfor passet temaet godt, sier Shmatova.

Se bildet større

Svalbards russiske tidsskrift: Slik ser avisen ut . FOTO: Faksimiler

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!