Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trust Arktikugol dømt

Generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol like etter at dommen har falt, sammen med tolk Svetlana Jakobsen og forsvarer Nadia Thraning (t.h.). FOTO: Birger Amundsen

Trust Arktikugol dømt

Hålogaland lagmannsrett har i dag ilagt russiske Trust Arktikugol en foretaksstraff på 50.000 kroner for ulovlig helikopterflyging.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.11.2009 kl 13:54

Dommen var enstemmig og ble forkynt i formiddag, etter at rettssaken ble avsluttet i Longyearbyen i går. Trusten tapte saken også i tingretten tidligere i år, og ble også da dømt til å betale en bot på 50.000 kroner.

Les hele dommen her!

Fløy ulovlig

Det var i september 2007 at trusten fløy et russisk filmselskap rundt i Isfjorden-området på befaring og opptak til en spillefilm. Trusten valgte å trosse Sysselmannen og Luftfartstilsynet, som gjorde det klart overfor russerne at flygingen ikke var i henhold til flygetillatelsen, og av den grunn ulovlig.

Begrenset tillatelse

Trusten har hele tiden hevdet at så lenge selskapet ikke tok betalt for flygingen, var den lovlig. Det gjentok selskapet også i retten.

Luftfartstilsynet har gjentatte ganger presisert at tillatelsen kun gjelder flyging mellom Barentsburg og Longyearbyen i tilknytning til trustens gruvevirksomhet. Poenget ble gjentatt av underdirektør i Luftfartstilsynet, Ingvild Spilde, i retten.

Villfarelse

I dommen fra lagmannsretten står det: «Ledelsen i Trust Arktikugol var klar over at de akuelle flyginger ble foretatt og formålet med dem. Det er anført at man fra selskapets side ikke har opptrådt forsettelig eller uaksomt, idet man har trodd at flygingene lå innefor tillatelsen. En slik villfarelse må bero på aktsom god tro for å være straffefrie.»

Skuffet

Generaldirektør Aleksander P. Veselov i trusten var til stede under domsavsigelsen i Longyearbyen. Han er svært skuffet over dommen.

– Jeg er skuffet på grunn av situasjonen for Trust Arktikugol, og opplever at vi er blitt lurt av Sysselmannen og Luftfartstilsynet, sier han.

Veselov sier at han ikke har hatt inntrykk av at retten har vært partisk, men at dommen er i tråd med norsk lovgivning. Han sier videre at han regner med at trusten ikke vil anke dommen.

Aktor, assisterende sysselmann Lars Fause, er tilfreds med utfallet og at lagmannsretten har fulgt påtalemyndighetens syn på saken.

– Det er en grundig og velskrevet dom, sier han.

Last ned vedlegg

Dom_Trust_Arktikogul.pdf

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!