Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Truer med søksmål

Hallwyfjellet, som striden dreier seg om, ligger innerst i Adventdalen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Truer med søksmål

Det tilspisser seg i striden om utmålene i Adventdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.07.2014 kl 23:48

Tonen er skarp i brevvekslingen som Sveinung Flaathen og Pål M. Andreassen, Austre Adventfjords AS´ advokater, har med Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard. I et brev slår Flaathen fast at klienten hans vil vurdere søksmål i saken om utmål på sørsiden av Adventdalen.

– Ugyldig
5. mars begjærte Andreassen på vegne av Austre Adventfjord AS fire utmål i et område ved Hallwyfjellet. Grunnlaget for begjæringen var to funnpunkter. Andreassen ba samtidig om at det ble kunngjort en utmålsforretning senest ved utgangen av samme måned.Direktoratet for Mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard avviste begjæringen og begrunnet det med at Store Norske hadde utmål og fritak fra aktivitetsplikten på det aktuelle stedene.

Dette er advokatene i advokatfirmaet Hjort uenig i. I et brev til direktoratet påklager de avvisningen og vedtaket og viser til at fristen for å fremme søksmål etter Bergverksloven er seks måneder.

– Austre Adventfjord AS vil uavhengig av nærværende klage ta forbehold om søksmål som måte å angripe Bergmesterens avgjørelse på, skriver Flaathen.

Han mener det verken har vært eller kommer til å bli kulldrift på de aktuelle utmålene innerst i Adventdalen, at Store Norske ikke har oppfylt arbneidsplikten og at dispensasjonene som er gitt, er ugyldige.

«Verktøy»
Generelt om praksisen skriver han at «hensikten og virkningen, har vært å holde andre interesser enn Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS borte fra Svalbard som ledd i en suverenitetsutøvelse hvor Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS er den norske stats verktøy».

Han viser videre til at det ikke har skjedd noe på 76 år, at dette ikke er forenelig med Bergverksloven og at utmålene dermed har falt i det fri.

Videresendt
Samtidig retter Pål M. Andreassen saftig kritikk når han 18. juni følger opp brevet fra Flaathen. I en epost viser han også til at Austre Adventfjord AS i desember i fjor klaget på at to funnpunkter på egen eiendom (Austre Adventfjord, som er til salgs, red.amn.) falt bort. Årsaken til at funnpunktene falt bort, var at Store Norske hadde utmål og funnpunkter i samme område. Dette har advokatene klaget på.

– Det har nå snart gått et halvt år uten at klagen er blitt behandlet, noe vi finner uakseptabelt, skriver Andreassen i brevet hvor han ber om en forklaring og at saken «ekspederes omgående».

Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmeseren for Svalbard ønsker ikke å kommentere brevene og viser til Nærings- og fiskeridepartementet, som skal behandle klagen.

– Saken ble videresendt til departementet 6. juli, opplyser Peter Brugmans som er avdelingsleder på Svalbard.

Nøkkelord

Se bildet større

Svalbardposten nr 20, 23. mai 2014. FOTO: Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!