Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Truer med søksmål

Hallwyfjellet, som striden dreier seg om, ligger innerst i Adventdalen. FOTO: Norsk Polarinstitutt

Truer med søksmål

Det tilspisser seg i striden om utmålene i Adventdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.07.2014 kl 23:48

Tonen er skarp i brevvekslingen som Sveinung Flaathen og Pål M. Andreassen, Austre Adventfjords AS´ advokater, har med Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard. I et brev slår Flaathen fast at klienten hans vil vurdere søksmål i saken om utmål på sørsiden av Adventdalen.

– Ugyldig
5. mars begjærte Andreassen på vegne av Austre Adventfjord AS fire utmål i et område ved Hallwyfjellet. Grunnlaget for begjæringen var to funnpunkter. Andreassen ba samtidig om at det ble kunngjort en utmålsforretning senest ved utgangen av samme måned.Direktoratet for Mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard avviste begjæringen og begrunnet det med at Store Norske hadde utmål og fritak fra aktivitetsplikten på det aktuelle stedene.

Dette er advokatene i advokatfirmaet Hjort uenig i. I et brev til direktoratet påklager de avvisningen og vedtaket og viser til at fristen for å fremme søksmål etter Bergverksloven er seks måneder.

– Austre Adventfjord AS vil uavhengig av nærværende klage ta forbehold om søksmål som måte å angripe Bergmesterens avgjørelse på, skriver Flaathen.

Han mener det verken har vært eller kommer til å bli kulldrift på de aktuelle utmålene innerst i Adventdalen, at Store Norske ikke har oppfylt arbneidsplikten og at dispensasjonene som er gitt, er ugyldige.

«Verktøy»
Generelt om praksisen skriver han at «hensikten og virkningen, har vært å holde andre interesser enn Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS borte fra Svalbard som ledd i en suverenitetsutøvelse hvor Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS er den norske stats verktøy».

Han viser videre til at det ikke har skjedd noe på 76 år, at dette ikke er forenelig med Bergverksloven og at utmålene dermed har falt i det fri.

Videresendt
Samtidig retter Pål M. Andreassen saftig kritikk når han 18. juni følger opp brevet fra Flaathen. I en epost viser han også til at Austre Adventfjord AS i desember i fjor klaget på at to funnpunkter på egen eiendom (Austre Adventfjord, som er til salgs, red.amn.) falt bort. Årsaken til at funnpunktene falt bort, var at Store Norske hadde utmål og funnpunkter i samme område. Dette har advokatene klaget på.

– Det har nå snart gått et halvt år uten at klagen er blitt behandlet, noe vi finner uakseptabelt, skriver Andreassen i brevet hvor han ber om en forklaring og at saken «ekspederes omgående».

Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmeseren for Svalbard ønsker ikke å kommentere brevene og viser til Nærings- og fiskeridepartementet, som skal behandle klagen.

– Saken ble videresendt til departementet 6. juli, opplyser Peter Brugmans som er avdelingsleder på Svalbard.

Nøkkelord

Se bildet større

Svalbardposten nr 20, 23. mai 2014. FOTO: Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!