Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tror russerne vender kullet ryggen

Russerne kommer til å ha kulldriften på et minimum, og i stedet satse tungt på forskning og på reiseliv som her i Barentsburg, tror Russland-ekspert. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Tror russerne vender kullet ryggen

Forskningsenteret i Barentsburg blir neppe noen konkurrent til Ny-Ålesund, tror Russland-ekspert. Og kullet i Colesbukta blir nok liggende for godt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.10.2014 kl 10:56

2. september vedtok den russiske regjeringen et permanent forskningssenter i Barentsburg med inntil 100 ansatte. Jørgen Holten Jørgensen har forsket på russisk politikk ved Fridtjof Nansen Institutt, og viser til den russiske regjeringskommisjonen for sikring av tilstedeværelsen på Svalbard, som ble nedsatt i 2007. I 2008 vedtok den en strategi som innebærer satsing på flere felt som forskning, turisme og fiskeri.
Svalbardposten skrev i vinter om Barentsburg som gjennomgår en omfattende opprusting for blant annet å bli mer attraktiv.Jørgensen mener Russland ikke har annet valg.

– Ofte snakker vi med engstelse om hvor mye russerne i senere år har brukt på forsvaret sitt. Ja, de bruker mye mer enn de første ti-femten årene etter Sovjetunionens sammenbrudd, men en moderne stat kan ikke ha et forsvar som bokstavelig talt ruster opp. Det samme gjelder Barentsburg, som var i ferd med å falle fra hverandre, sier han.

Norsk storsatsing
Men også Norge har satset tungt på Svalbard. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) besøkte sist helg Ny-Ålesund for å markere byggestart av et nytt jordobservatorium til 300 millioner kroner. Han synes også den rusiske satsingen er bra.

– I utgangspunktet er det positivt. Det er bra at mange land satser på Svalbard, det er jo et FN i miniatyr. I Ny-Ålesund har du forskerne fra hele verden. Det er et unikt nettverk, sier han om den varslede, russiske forskningssatsingen.

I løpet av 2014 er helikopterberedskapen styrket, det er bygd ny hangar, og Sysselmannen har fått nytt skip, flere ansatte og større bygg til administrasjonen. I tillegg ble det nye hybelbygget for studentene tatt i bruk, og nå planlegges nok en utvidelse av Unis (se side 10-11). Sanner fastslår samtidig at det nye observatoriet vil være med på å befeste norsk tilstedeværelse i nord.

– Jeg mener det er politisk enighet om at det skal satses på Svalbard og det kommer vi til å følge opp, sier han

Jørgen Holten Jørgensen tviler på at russerne har ambisjoner om å bli et nytt Ny-Ålesund, men tror heller at drivkraften er en blanding av politikk og et ønske om mer egenforskning i Nordområdene.

– Det er åpenbart politikk i dette. Det å være på Svalbard er viktig for russerne, både på grunn av Svalbard og sokkelen rundt, men også i lys av åpningen av Nordishavet, sier han.

Exit kull
Jørgensen tror samtidig at den russiske satsingen på kull på Svalbard blir mindre framover, og at planene om utvinning i Colesbukta blir skrinlagt fordi det blir for dyrt. I stedet vil kulldriften i Barentsburg bli kjørt på et minimumsnivå for å holde liv i gruva lengst mulig.

– Levetida for gruva i Barentsburg blir stadig annonsert forlenget. Tidligere var driften her planlagt til 2015. Nå er det 2030. Når gruvedriften opphører, opphører også bergverksordningen å eksistere, og bergverksordningen danner grunnlaget for den russiske tilstedeværelsen slik den er i dag. Derfor, i tillegg til at gruvedrift sikrer helårige arbeidsplasser, er det viktig å holde liv i gruva, sier Jørgensen.

Terminal?
Han utelukker heller ikke at russerne vil bli en «last port» før Nordøstpassasjen eller terminal i forbindelse med leting etter olje og gass.

– Det vil være snodig om man ikke har vært inne på tanken. Jeg har ikke sett noe konkret som relaterer til det, men det vil forundre meg om man ikke har tenkt tanken.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!