Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tror på penger i sprekkene

Oljeselskap: Seniorgeolog Malte Jochmann i Store Norske ser på om det er lønnsomt å utvinne olje fra kull. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Tror på penger i sprekkene

Det er uvanlig mye olje i Svalbard-kull. Nå sponser Store Norske en nigeriansk doktorgradsstudent for å finne ut om det ligger penger i dette.

– Så langt er dette kun forskning, men det er veldig artig å tenke på at vi kan øke verdien av produktet vi selger gjennom å foredle det, sier Malte Jochmann, seniorgeolog i Store Norske.

Det hele startet i 2008. Jochmann var på Den geologiske verdenskongressen i Oslo sammen med veteran Alv Orheim for å holde foredrag om kullutvinning på Svalbard.

Der knyttet de kontakter med fagmiljøet i England, og etter hvert med torv- og kullspesialist David Large fra Universitetet i Nottingham. Han kom senere til Longyearbyen sammen med studenten Christopher Marshall for å se nærmere på forholdene her nord. I en senere doktorgrad påviste Marshall at det var uvanlig mye flytende olje i kulla på Svalbard.

Det satte Store Norske på sporet av en mulig ny inntektskilde.

– Vi visste at det var olje i kullet her, men det har aldri blitt undersøkt ordentlig. Nå som vi har sikker kunnskap, kan vi gå videre på det, sier Jochmann.

Regnestykke

Olja utvinnes ved at kullet blir utsatt for trykk. På den måten kan man utvinne drøye 10 prosent av kullvekten i form av olje. Hvis man i tillegg varmer opp til rundt 600 grader, kan man få ut så mye som 25 prosent.

Det økonomiske regnestykket blir dermed slik:

Det er mulig å hente ut rundt 1,3 fat olje (litt over 200 liter) per tonn kull. Prisen for et tonn kull ligger på rundt 75 dollar. Et fat olje ligger på 110 dollar. Det betyr at oljen som hentes ut av ett tonn kull vil gi inntekter på 150 dollar, dobbelt så mye som å selge bare kullet.

I tillegg vil restene av kullet kunne selges som såkalt residualkoks, som brukes til kraftproduksjon.

– Vi vet ikke hva prosseseringskostnadene vil være, så det er vanskelig å si om det er lønnsomt, sier Jochmann.

Sponser doktorgrad

Han understreker at det foreløpig er et rent forskningsprosjekt. Det er ingen konkrete planer på bordet ennå. Men noe skjer:

• Store Norske betaler nå halvparten av lønna til en doktorgradsstipendiat fra Nigeria som hører til Universitetet i Nottingham. Han skal se på oljepotensialet i Store Norske sine områder. Avhandlingen er ventet å være ferdig neste år.

• Selskapet vil også starte et ettårig prosjekt for å finne industrielle muligheter for å utvinne olje fra kull. Foreløpig mangler de partnere.

Hovedområde

– Hvordan er det å drive med noe som ligger så langt inn i framtida når økonomien i dag er skral?

– Dette er et prosjekt som er prioritert under den vanlige prospekteringa. Men samtidig prioriterer vi det mer enn andre prosjekter, sier Jochmann.

Jochmann mener at disse omdanningsprosessene ikke kan sammenlignes med omdiskuterte utvinningsmetoder eller prosesser som skiferolje og tjæresand.

– Vi må ikke tilsette noe for å utvinne olja. Den er der allerede. Og vi vil ta ut kulla på vanlig måte og omdanne den til olje etterpå. Teoretisk kan vi ta ut olja i undergrunnen, men det er ikke noe vi ser på, sier han.

– Kan Store Norske gå fra å være et kullkompani til å bli et oljeselskap?

– Det er fortsatt uttak av kull som vil være vårt hovedområde i all framtid. Men hvis det er lønnsomt å ta ut olja av kullet, så blir vi jo på en måte det.

Se bildet større

Grønn Energi: Mikroskopbildene er tatt i fluorescerende lys som farger olje grønt. Det vil si at det grønne i sprekkene er olje, og i flere av bildene har olja dannet dråper som kom ut av kullprøven. Olja er ikke nødvendigvis dannet i sprekkene, men har migrert inn i sprekkene siden det er plass der. FOTO: Store Norske

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!