Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tror på nye spenninger i Arktis

Havbunnen under Polhavet blir viktigere i 2015, og motstridende interesser kan føre til at situasjonen blir spent, tror etterretningstjenesten. FOTO: Thomas Bujack

Tror på nye spenninger i Arktis

Havbunnen under denne isen kan skape nye spenninger i 2015. Men Etterretningstjenesten tror ikke på konflikt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2015 kl 15:34

Bildet er tatt i det flyet flyr over polisen. Sokkelen under Polhavet er fremdeles et uavklart spørsmål, men klimaendringer, tilgjengelighet og ressurser har økt den strategiske betydningen for området.

Etterretningstjenesten tror havbunnen til Polhavet kommer til bli enda viktigere i 2015.
I fjor presenterte Danmark sine sokkelkrav i Polhavet, og i år venter Etterretningstjenesten at Russland og Canada vil komme med sine krav.

«Fremleggelsen av store og til dels overlappende sokkelkrav vil kunne skape nye
spenninger i regionen, men vil trolig ikke lede til konfrontasjon eller konflikt», heter det i den siste rapporten om trusselvurderingen, som ble presentert torsdag.

Etterretningstjenesten legger vekt på at Russland har definert Arktis som landets viktigste framtidige ressursbase, og at landet er opptatt av å unngå å forverre forholdet med de vestlige landene etter Ukraina-konflikten. I rapporten trekker etterretningstjenesten fram Ukraina-konflikten, som har ført til økt mistenksomhet og svekket tillit mellom Russland og Vesten. Dersom dette vedvarer kan det skade samarbeidsklimaet i Arktis.

Fredag ble det inngått en fredsavtale mellom Russland og Ukraina.

«Økt bekymring knyttet til Natos tilstedeværelse, i kombinasjon med styrkede anti-vestlige holdninger, kan imidlertid føre til at Russland i økende grad oppfatter også Arktis som et område med sikkerhetspolitske utfordringer», skriver E-tjenesten.

Ønsket om å gjenreise Russland som politisk stormakt, kan også "bidra til et mer uforutsigbart og utfordrende Russland også i nord".

Samtidig reiser Etterretningstjenesten tvil om olje- og gassaktiviteten i Arktis de kommende årene. Dersom sanksjonene mot Russland fortsetter og oljeprisen holder seg lav, betyr det en merkbart lavere petroleumsvirksomhet til havs i nord enn hva man forutså for kun kort tid siden.

«Den betydelige oljeproduksjonen fra sokkelen i Arktis som man tidlgiere kunne forvente mot slutten av 2020-tallet, skyves nå ut i tid eller minimeres», heter det.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!