Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tror på nye spenninger i Arktis

Havbunnen under Polhavet blir viktigere i 2015, og motstridende interesser kan føre til at situasjonen blir spent, tror etterretningstjenesten. FOTO: Thomas Bujack

Tror på nye spenninger i Arktis

Havbunnen under denne isen kan skape nye spenninger i 2015. Men Etterretningstjenesten tror ikke på konflikt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2015 kl 15:34

Bildet er tatt i det flyet flyr over polisen. Sokkelen under Polhavet er fremdeles et uavklart spørsmål, men klimaendringer, tilgjengelighet og ressurser har økt den strategiske betydningen for området.

Etterretningstjenesten tror havbunnen til Polhavet kommer til bli enda viktigere i 2015.
I fjor presenterte Danmark sine sokkelkrav i Polhavet, og i år venter Etterretningstjenesten at Russland og Canada vil komme med sine krav.

«Fremleggelsen av store og til dels overlappende sokkelkrav vil kunne skape nye
spenninger i regionen, men vil trolig ikke lede til konfrontasjon eller konflikt», heter det i den siste rapporten om trusselvurderingen, som ble presentert torsdag.

Etterretningstjenesten legger vekt på at Russland har definert Arktis som landets viktigste framtidige ressursbase, og at landet er opptatt av å unngå å forverre forholdet med de vestlige landene etter Ukraina-konflikten. I rapporten trekker etterretningstjenesten fram Ukraina-konflikten, som har ført til økt mistenksomhet og svekket tillit mellom Russland og Vesten. Dersom dette vedvarer kan det skade samarbeidsklimaet i Arktis.

Fredag ble det inngått en fredsavtale mellom Russland og Ukraina.

«Økt bekymring knyttet til Natos tilstedeværelse, i kombinasjon med styrkede anti-vestlige holdninger, kan imidlertid føre til at Russland i økende grad oppfatter også Arktis som et område med sikkerhetspolitske utfordringer», skriver E-tjenesten.

Ønsket om å gjenreise Russland som politisk stormakt, kan også "bidra til et mer uforutsigbart og utfordrende Russland også i nord".

Samtidig reiser Etterretningstjenesten tvil om olje- og gassaktiviteten i Arktis de kommende årene. Dersom sanksjonene mot Russland fortsetter og oljeprisen holder seg lav, betyr det en merkbart lavere petroleumsvirksomhet til havs i nord enn hva man forutså for kun kort tid siden.

«Den betydelige oljeproduksjonen fra sokkelen i Arktis som man tidlgiere kunne forvente mot slutten av 2020-tallet, skyves nå ut i tid eller minimeres», heter det.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!