Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tror det er norsk depot

Per-Kyrre Reymert er overrasket over funnet av engelske granater på Hiorthfjellet. FOTO: Birger Amundsen

Tror det er norsk depot

Per-Kyrre Reymert har en hypotese om granatene.

Tekst:

Publisert:

Arkeolog Per-Kyrre Reymert stusser når han hører om funnet av engelske bombekastergranater på Hiortfjellet.

– Jeg har aldri hørt om at den norske garnisonen på Svalbard hadde så kraftige våpen. De hadde bare mitraljøser, colt og en liten 20 millimeter kanon, sier Reymert.

Han har tidligere jobbet som kulturminnekonsulent hos Sysselmannen og er en kunnskapsrik mann når det kommer til øygruppas historie.

Reymert kan fortelle at det to ganger før er funnet ammunisjon på Svalbard som Forsvaret har destruert, men at det har vært av tysk fabrikat.

– Ingen engelske skip eller krigsfly var i Longyearbyen i det tidsrommet. Bare et Catalina-fly som var der en eller to ganger.

Etter å ha tenkt seg litt om kommer han med følgende hypotese:

– Det kan ha vært et depot som de norske styrkene har lagt ut med tanke på å frakte en bombekaster opp dit senere. Den skulle da sikkert brukes ned mot flystripa i Adventdalen. På Svalbard ble garnisonen skiftet ut hvert år, de såkalte Gearbox 1-4. En av disse kan ha hatt med seg nytt utstyr fra England som de aldri fikk sjansen til å bruke, sier Reymert.

Den norske garnisonen som kom fra England besto av gruvearbeidere og veteraner fra Longyearbyen. Reymert tror at de så på Hiorthfjellet som en perfekt strategisk plassering av en fremtidig bombekaster.

Han understreker samtidig at dette bare er hypoteser.

– Den beste måten å finne ut av noe sånt er å komme med et bastant utsagn i Svalbardposten. Så er det sikkert noen som kan rette det opp hvis det er feil, sier Reymert.

Har noen av våre lesere en forklaring på dette? Skriv til post@svalbardposten.no.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!