Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trønderne inntar Spitsbergen Maraton

Knut Harald Semb vant fjorårets helmaraton for menn. FOTO: Christopher Engås

Minst 14 nasjoner stiller:

Trønderne inntar Spitsbergen Maraton

Arrangeres for 21. gang.

Tekst:

Publisert:

Klokka 10.00 neste lørdag smeller det i startpistolen ved Svalbardhallen, og de første løperne legger ut på den 42 kilometer lange rundløypa som utgjør Spitsbergen Marathon.

Hektisk

I skrivende stund er 197 deltakere fra 14 ulike nasjoner påmeldt.

– Vi ligger godt an, selv om det er hektiske dager nå. Akkurat nå er vi mest spent på om løypa blir klar, og da særlig Burmaveien. Den ligger i en skyggeside og det er der isen går sist. Vi har en alternativ rute om det skulle bli nødvendig, men vi håper vi kan bruke hovedruta, sier arrangementsleder Silje M. Hagen i Svalbard Turn.

Flere og flere

Maratonet arrangeres for 21. gang, og har opplevd en stødig økning i antall påmeldte de siste åra.

– I fjor hadde vi 173 som stilte til start, så det går oppover. Vi ser at arrangementsturer er i vinden, og at mange anser dette som en unik mulighet for opplevelser. Maraton er populært, spesielt i utlandet, sier hun.

Samtidig har «fitness»-bølgen nok noe av skylda for at så mange våkner med et ønske om å slite seg ut med langdistanseløp.

– Ja, sunnhet har blitt en trend. Det å sette seg tøffe, men likevel realistiske reisemål er in. Forhåpentligvis har dette kommet for å bli, sier hun.

Med unntak av USA er alle påmeldte så langt fra europeiske land. Spesielt Sverige og Tyskland stiller sterkt til start.

Verdens nordligste

Hagen tror Svalbard har helt spesielle forhold å by på, som andre maraton i verden mangler.

– Det er det nordligste maratonet som finnes på fast grunn. Vi har noe helt unikt å by på: Et løpemaraton med forholdsvis gode veistandarder, midt i den vakre naturen på Svalbard, sier hun.

Trønderinntog

En gjennomgang av deltakerlistene viser at 61 løpere går for hele distansen, derav 22 kvinner.

79 sikter seg inn på halvmaraton.

56 personer skal ta fatt på den betydelig kortere Spitsbergenmila, men bare én har meldt seg på den samme distansen i trimklassen uten tidtaking.

De færreste regner Nord-Trøndelag for å være et eget land, men de stiller oppsiktsvekkende sterkt.

Hele 34 personer fra bedriftslaget til Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE B.I.L) skal løpe halvmaraton og Spitsbergenmila, ifølge deltakerlistene som ligger på nett.

– Vi fant ut at vi måtte skape litt mer engasjement i idrettslaget, og spesielt på løpefronten, sier nestleder og initiativtaker Vigdis Mygland i idrettslaget.

Svalbard, sier Steinkjer-kvinnen, var et naturlig valg av flere årsaker.

– Det er et eksotisk sted, og mange av dem som deltar er turfolk som liker å gå på topper. Dette har skapt engasjement i idrettslaget og er blitt veldig godt mottatt. Vi satser også på det sosiale, og blir der i seks netter. Vi skal blant annet på båttur til Pyramiden, sier hun.

Fortsatt plasser

Det er ikke for sent å melde seg på, uansett om blodsmak i munnen eller en trivelig tur er målet.

– Vi har ubegrenset med plasser, men estimerer at rundt 250 kommer til å delta. Vi håper det kommer en del lokale påmeldinger i siste liten. I dag, fredag, er frist for maratonet, mens lørdag klokka 11 er frist for Spitsbergenmila. Vi trenger flere som blir med i trimklassen uten tidtaking. Den trenger man ikke å løpe, men er en flott opplevelse å gå bare for å oppleve arrangementet, sier Hagen.

Se bildet større

Helmaratondeltakerne løper hele løypa, som strekker seg ut mot flyplassen og inn i Adventdalen, to ganger. FOTO: Svalbard Turn

Se bildet større

Arrangementsleder Silje M. Hagen i Svalbard Turn melder om hektiske dager, men at kortene nå begynner å falle på plass. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!