Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tromsø vil ha storkobber

 

Tromsø vil ha storkobber

Polaria i Tromsø ber om tillatelse til å fange to storkobber og fire ringseler til sitt akvarium.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Samtlige fem storkobber som ble fanget på Svalbard for ti år siden er døde, den siste strøk med i høst.
– Den første døde veldig raskt så det må ha vært en medfødt svakhet. Den andre døde under operasjon av en svulst. To dyr døde i 2006 og er obdusert uten at noen kan si hva som er dødsårsaken. Dyret som døde sist høst skyldtes en tabbe av veterinæren som bedøvet det i forbindelse med en operasjon, sier akvarieleder Espen Rafter.

Betydelig utvidelse
I søknaden til Sysselmannen om tillatelse til å fange storkobber og ringsel, skriver Rafter: «Da Polaria faktisk er eneste akvarium i verden som har satset på å ha storkobbe i fangenskap, finnes det veldig lite erfaringer på hold av denne arten utenom de snart 10 års erfaringene vi har fått.»
Bakgrunnen for ønsket om flere dyr er planene om en betydelig utvidelse av akvariet fra 450.000 liter til nærmere halvannen millioner liter.
– Det store poenget er å få flere basseng slik at vi kan skille ut syke dyr i mindre basseng, sier Rafter.

Fanges av forskere
Polaria søker om tillatelse til å fange dyrene i siste halvdel av mai, «eventuelt et senere år». Dyrene ønskes fanget i Kongsfjorden/Krossfjorden-området, og selve innfangingen vil foregå ved bruk av håv.
«Dyrene vil bli tatt rett før avvenningen og vil da ha en vekt på rundt 80 kg. Ringselene vil bli fanget på isen også rett før avvenningen.» Rafter skriver videre at forsker Christian Lydersen ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø vil være ansvarlig for innfangingen i samarbeid med personale fra Polaria.
Rafter sier at det ikke er aktuelt å fange dyrene i år fordi planene om et utvidet akvarium så vidt er kommet i gang.
– Forhåpentligvis klarer vi å skaffe penger til å bygge nytt basseng. Drømmen er å utvide det til også å være utendørsbasseng, men vi vet ennå ikke helt hvordan dette blir, sier akvarieleder Rafter.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!