Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tromsø-turen kan bli fire ganger så dyr

Heidi Jorunn Brun må reise andre dager, eller betale over fire ganger så mye i dag for å dra i konfirmasjon til Senja til våren. FOTO: Christopher Engås

Tromsø-turen kan bli fire ganger så dyr

Heidi Jorunn Brun fikk seg en skikkelig overraskelse da hun skulle kjøpe flybillett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.11.2013 kl 12:52

SAS har besluttet å kutte ut mellomlandingene i Tromsø på onsdager og fredager neste år. De som skal denne veien da, må reise via Oslo. Det tar både mye lenger tid, og er betydelig mye dyrere.

– Umulig

Heidi Jorunn Brun ble forskrekket da hun skulle bestile reise til en konfirmasjon på Senja i månedsskiftet mai/juni til neste år.

– Jeg fant ut at jeg måtte reise direkte til Oslo, vente der i 55 minutter, og så fly til Tromsø. Turen tar 5 timer og 35 minutter og koster 4.969 kroner. Men da rekker jeg ikke hurtigbåten fra Tromsø til Finnsnes, og må påregne overnatting.

– Returen mandag fra Tromsø til Longyearbyen koster 1.869 kroner, slik at den totale kostnaden for denne turen blir på 6.868 kroner.

Siste tur Brun tok til Tromsø og tilbake kostet 1.500 kroner. Prisforskjellen er på 5.368 kroner, og det utgjør en økning på hele 457 prosent.


LES OGSÅ:
Avstanden øker

– Svekker bånd

Leder i Svalbard Arbeiderparti, Øyvind Snibsøer, er ikke imponert over at SAS skal kutte ut en del mellomlandinger i Tromsø til neste år.

– Det svekker de sterke båndene mellom Svalbard og Troms. Mye i Longyearbyen er underlagt Troms, og da tenker jeg spesielt på sykehuset og på organisasjonslivet, sier han.

I dag er det slik at pasienter kan komme tilbake fra en undersøkelse ved UNN samme dag på sommerhalvåret, men det blir umulig på to av ukedagene med de nye rutene.

– Det er bedriftsøkonomiske hensyn, samt det faktum at antall reisende mellom Longyearbyen og Tromsø har gått ned, som har bidratt til dette. Har du forståelse for at SAS må ta slike hensyn?

– Selvfølgelig har jeg det. Men det er ikke til å komme bort fra at bedriftsøkonomiske hensyn vinner over samfunnshensyn her, sier Snibsøer.

– Synd

LO-leder Ottar Svensen, hovedtillitsvalgt ved LNSS, Gudmund Jarle Hansen og hans kollega Jostein Bøe er alle kritisk til de nye rutene til SAS.

– Dette er synd. At fredagsflyet faller bort er spesielt synd, for man reiser ofte på møter i Troms onsdag for å returnere fredag. Og fredag brukes til utreise på helgeseminarer i organisasjonslivet, med retur på mandag. Hvis vi likevel skal reise fredag, er vi ikke framme tidligst halv åtte på kvelden, og det er veldig fordyrende. Det betyr i praksis en ekstra dag på hotell, som også koster mer, sier Svensen.

Hansen og Bøe må finne andre måter å løse kabalene i forbindelse med jobben.

– Mandag til onsdag har vært høyaktuelle tidsrom for LNSS å gjøre ting på fastlandet. Det blir mye dyrere å reise på disse dagene, og det vil ta mye lenger tid. Og tid er penger. Etter min mening er ikke dette holdbart, sier Hansen.


LES OGSÅ: SAS: Færre reiser

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!