Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Troen på kull tilnærmet null

Stadig mer tyder på at norsk kulldrift stopper med Gruve 7. Et flertall i Stortinget mener det ikke kommer til å bli åpnet flere kullgruver på Svalbard. Her under en lunsjpause. FOTO: Eirik Palm

Troen på kull tilnærmet null

Svalbard har åpnet sin siste kullgruve, selv om kullprisene skulle stige. Det fastslår flertallet i Stortinget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2016 kl 19:21

Lave kullpriser og krise i det statelige kullselskapet gjør at regjeringen vil legge den nye Lunckefjellgruva i driftshvile i inntil tre år. Innen utgangen av 2019 skal styret i Store Norske ta stilling til om den nye gruva, som har kostet 1,2 milliarder kroner, skal gjenåpnes. I forslaget til Stortinget går det fram at det vil bli dyrere for hvert år som går.

Klimamål

Regjeringespartiene sier de holder døra oppe for en gjenåning, men troen på et fortsatt gruveeventyr på Svalbard er minkende.

Fremskrittspartiet fastslår at det er markedet som må bestemme om det blir en gjenåpning. Høyre ligger også der, og Tina Bru i Energi- og miljøkomiteen sier som næringsminister Monica Mæland (H) fastslo under besøket i Longyearbyen nylig, nemlig at det er usikkert.

– Om vi ser bort fra Luncke-fjellgruva, ser du for deg at det blir åpnet flere kullgruver på Svalbard?

– Det er umulig å spå om fremtiden, men slik verden ser uti dag med fallende kullpriser og med ambisiøse klimamål, er det vanskelig å se for seg at nye gruver skal settes i drift, sier Tina Bru.

Ingen nye

Store Norske har jobbet med Ispallen på den andre siden av Braganzavågen hvor Svea ligger. Selv om kullprisene skulle øke, tyder alt på at kullet der blir liggende. Det samme gjelder for Bassen på den andre siden av Adventdalen, rett overfor Gruve 7.

Frps Øyvind Korsberg konstaterer at kullkraft på Svalbard kan være historie om noen år, og samarbeidspartiet KrF er parat til å snu kulldriften ryggen.


LES OGSÅ: Vil utrede fastlandsstrøm til Svalbard


– På sikt bør kullproduksjon fases fullstendig ut og det er ikke naturlig på den bakgrunn å åpne for nye gruver, sier Rigmor Andersen Eide.

– Norge kan ikke kreve at resten av verden slutter med kullproduksjon, men fortsette selv når det finnes bærekraftige miljøalternativer, sier SVs Heikki Holmås.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne viser til Paris-avtalen og sier nye kullgruver vil være «over alle grenser for inkonsekvent hykleri».

Men Hansson kan slappe av. Sjansen for at det vil skje, er liten. Arbeiderpartiets Terje Aasland bekrefter at det er stopp fra Stortingets side.

– En proses for å åpne en eller flere nye gruver på Svalbard vil være krevende. Vi tror ikke dette blri en aktuell problemstilling slik situasjonen og energimarkedene utvikler seg, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!