Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Troen på kull tilnærmet null

Stadig mer tyder på at norsk kulldrift stopper med Gruve 7. Et flertall i Stortinget mener det ikke kommer til å bli åpnet flere kullgruver på Svalbard. Her under en lunsjpause. FOTO: Eirik Palm

Troen på kull tilnærmet null

Svalbard har åpnet sin siste kullgruve, selv om kullprisene skulle stige. Det fastslår flertallet i Stortinget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2016 kl 19:21

Lave kullpriser og krise i det statelige kullselskapet gjør at regjeringen vil legge den nye Lunckefjellgruva i driftshvile i inntil tre år. Innen utgangen av 2019 skal styret i Store Norske ta stilling til om den nye gruva, som har kostet 1,2 milliarder kroner, skal gjenåpnes. I forslaget til Stortinget går det fram at det vil bli dyrere for hvert år som går.

Klimamål

Regjeringespartiene sier de holder døra oppe for en gjenåning, men troen på et fortsatt gruveeventyr på Svalbard er minkende.

Fremskrittspartiet fastslår at det er markedet som må bestemme om det blir en gjenåpning. Høyre ligger også der, og Tina Bru i Energi- og miljøkomiteen sier som næringsminister Monica Mæland (H) fastslo under besøket i Longyearbyen nylig, nemlig at det er usikkert.

– Om vi ser bort fra Luncke-fjellgruva, ser du for deg at det blir åpnet flere kullgruver på Svalbard?

– Det er umulig å spå om fremtiden, men slik verden ser uti dag med fallende kullpriser og med ambisiøse klimamål, er det vanskelig å se for seg at nye gruver skal settes i drift, sier Tina Bru.

Ingen nye

Store Norske har jobbet med Ispallen på den andre siden av Braganzavågen hvor Svea ligger. Selv om kullprisene skulle øke, tyder alt på at kullet der blir liggende. Det samme gjelder for Bassen på den andre siden av Adventdalen, rett overfor Gruve 7.

Frps Øyvind Korsberg konstaterer at kullkraft på Svalbard kan være historie om noen år, og samarbeidspartiet KrF er parat til å snu kulldriften ryggen.


LES OGSÅ: Vil utrede fastlandsstrøm til Svalbard


– På sikt bør kullproduksjon fases fullstendig ut og det er ikke naturlig på den bakgrunn å åpne for nye gruver, sier Rigmor Andersen Eide.

– Norge kan ikke kreve at resten av verden slutter med kullproduksjon, men fortsette selv når det finnes bærekraftige miljøalternativer, sier SVs Heikki Holmås.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne viser til Paris-avtalen og sier nye kullgruver vil være «over alle grenser for inkonsekvent hykleri».

Men Hansson kan slappe av. Sjansen for at det vil skje, er liten. Arbeiderpartiets Terje Aasland bekrefter at det er stopp fra Stortingets side.

– En proses for å åpne en eller flere nye gruver på Svalbard vil være krevende. Vi tror ikke dette blri en aktuell problemstilling slik situasjonen og energimarkedene utvikler seg, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!