Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trodde ikke totalt utfall var mulig

Per Arild Meling og Telenor jobber intenst for å unngå noe lignende i framtiden. FOTO: Telenor

Trodde ikke totalt utfall var mulig

Per Arild Meling har 25 år bak seg i Telenor-systemet. Han har ikke opplevd noe lignende.

Tekst:

Publisert:

Informasjonssjef Per Arild Meling kan huske brudd på forbindelsen til Svalbard, men ikke i så stort omfang som på mandag.

– Vi er godt i gang med en diskusjon internt og eksternt mot berørte parter om hva slags oppbacking vi skal få på plass hvis dette skulle skje igjen, sier han.

Svært uventet

Da Svalbardposten gikk i trykken var Telenor fortsatt i prosessen med å etterforske hendelsen. Det som er på det rene er at utfallet skjedde mens man var i gang med å oppgradere kablene, som eies av selskapet Space Norway, men som driftes av Telenor.

– I dette selskapet vet vi at omtrent alt mulig kan skje med teknisk utstyr. Men at begge fiberkablene skulle bli slått ut under oppgraderingen, hadde vi på ingen måte forventet. Det var ikke noe galt med kablene, men utstyret som sender data og tale falt ut. Og det må vi komme til bunns i årsaken til, sier Meling.

– Jeg skjønner godt at myndigheter og folk på Svalbard syntes dette var skremmende og urovekkende. Nå skal Telenor gjøre sitt for å minske muligheten for at det skal kunne skje igjen, legger han til.

Bjørnøya-mysterium

En av de tingene som skapte størst overraskelse, og bekymring for mange, var at radiosenderen på Bjørnøya sluttet å virke da de andre tingene datt ut.

Reglene er slik at alle fly som flyr over 19.500 fots høyde må ha toveis radiokommunikasjon, som betyr at flyet må ha kontakt med enten avreisestedet eller destinasjonsstedet hele turen. Alle fly til og fra Svalbard kommer i denne kategorien. Når Bodø kontrollsentral, som kontrollerer luftrommet over Svalbard, fikk ei melding om at Bjørnøya-senderen var nede, fikk ikke flyene ta av.

– Vi måtte jo bare forholde oss til det. Men vi kunne sende fly til og fra Svea og Ny-Ålesund, for mellom disse flyplassene hadde vi kontakt på analog telefon, sier Morten Ulsnes i Avinor på Svalbard.

Kunne vært en feil

Irridium-bruken til fastlandet ble også problematisk for flyplassen. Siden mange fant fram sine telefoner, ble det så høy belastning på systemet at det ble vanskelig å komme gjennom. Nå viser det seg at Bjørnøya-senderen kanskje ikke var nede likevel.

– Vi jobber med å få dette verifisert eller avkreftet. Hvis senderen på Bjørnøya faktisk var nede, må vi få rutet om forbindelsen, slik at senderen ikke blir utsatt for slike brudd. Hvis senderen faktisk var nede, må vi ta lærdom av de feilmeldingene som systemet genererer i slike situasjoner, sier Ulsnes.

Det betyr at Avinor håper å kunne sikre seg mot at flytrafikken blir rammet ved et lignende utfall i framtiden.

Ny æra for analogt?

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen er også i prosessen med å ta lærdom av det som skjedde. Uten andre kommunikasjonsmuligheter, ble det satt opp plakater i sentrum av Longyearbyen for å underrette befolkningen. En liten by med korte avstander gjør dette mulig, men det er langt fra optimalt.

– Det vi må gjøre nå er å se an behovet for å opprettholde analoge telefonlinjer i byen. For vi blir mer og mer nettbasert, og vi ser nå hva slags konsekvenser det kan få. Vi skal selvfølgelig evaluere også andre ting i tiden som kommer, sier Kristoffersen.

Selv var hun bekymret i en periode, men roser befolkningen for roen de viste. Og når enden er god, så er faktisk det meste godt.

– Dette var et av scenarioene vi har jobbet med i beredskapssammenheng. Det var en god test for det, og jeg syns vi alle taklet dette ganske så godt, sier hun.

Se bildet større

Irene Kastner må signere kassalappen. Svalbardbutikken og alle andre måtte kjøre på reserveløsning under telebruddet på Svalbard. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!