Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trøbbel for hjelpemannskapene

En skuterpatrulje på fire bestående av en fra Sysselmannen og tre fra Røde Kors dro mot Grøndalspasset rundt klokken 17.40 lørdag ettermiddag, men måtte snu på grunn av tåke. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Trøbbel for hjelpemannskapene

Både helikopteret og skuterpatruljen som skulle hente tre turister innerst i Grøndalen måtte snu på grunn av været. Nå vil Sysselmannen sende bandvogn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2011 kl 22:50

– Vi har problemer, for det er svært dårlige forhold, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.

Det har regnet hele lørdagen, det er vind og ingen sikt.

De tre turistene kjørte seg fast lørdag formiddag og har hatt kontakt med Sysselmannen flere ganger. Lørdag ettermiddag sendte Sysselmannen ut et helikopter og et skuterfølge, men begge måtte snu på grunn av været. 

Lyssand forteller at helikopteret snudde klokken 16.20 og at skuterpatruljen snudde klokken 17.10. Den var da på passet på Longyearbreen.

– De snudde fordi det var mye vind og ikke sikt. Det var uforsvarlig å kjøre videre, sier Lyssand.

Prøver videre

Det er tre svenske turister, en far og to sønner, som har kjørt seg fast i Grøndalspasset mellom Grøndalen og Semmeldalen. De tre var på vei fra Barentsburg til Longyearbyen og har ikke med seg utstyr for å overnatte ute.

Sysselmannen har forsøkt å få kontakt med en gruppe fastboende de vet er på hytta Semmelbu i Semmeldalen, rundt fire kilometer fra stedet der de tre turistene står, men har ikke fått kontakt.

Nå skal Sysselmannen forsøke å kjøre bandvogn til de tre.

– Vi må prøve det vi har av muligheter, selv om vi er skeptiske på grunn av føret, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Flyr ut skutere

I tillegg til bandvogn skal Sysselmannen forsøke å frakte snøskutere til Colesdalen med helikopter, slik at skuterpatruljen kan kjøre derfra. Da kan de, ifølge Andreassen, kjøre under tåka.

– Er det aktuelt å kontakte folk i Barentsburg for hjelp?

– Vi har vært inne på tanken, men slik situasjonen er nå vil vi bruke våre egne redningsmannskaper siden de tre er midt mellom Barentsburg og Longyearbyen. Det er ikke helt ufarlig å sende ut folk heller, sier Andreassen.

Han forteller at det heller ikke har vært aktuelt for Sysselmannen å sende turistene mot noen av hyttene i nærheten.

– De er tomme for strøm på telefonen, og vi får ikke kontakt med dem lenger. Nå vet vi posisjonen deres. Det er fire kilometer til Semmelbu. Det kan bli fire lange kilometer om man er nedkjølt, sier han.

Kalde og våte

Sysselmannen hadde sist kontakt med de tre turistene klokken 18.

– Da var de kalde og våte, men ok, sier Andreassen.

Faren og de to sønnene dro til Barentsburg torsdag og ble værfast til fredag på grunn av vind og snø. I dag valgte de å ta turen tilbake til Longyearbyen, men ble sittende fast.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!