Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trenger flere studenthybler

Unis-direktør Ole Arve Misund vil mangle over 90 boenheter for studenter i 2015. FOTO: Eirik Palm

Trenger flere studenthybler

Regjeringen gir penger til 80 nye studenthybler i Longyearbyen, men det er uklart når det blir byggestart.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.02.2015 kl 22:44

Nyheten kom denne uka fra Kunnskapsdepartementet: Norge arktiske studentsamskipnad får i 2015 bevilgninger til 200 nye studentboliger. 80 av disse skal bygges i tilknytning til Unis. Dermed dobles kapasiteten.

– Vi har lyst til å være en støttespiller til Svalbard, sier Aleksander Helberg, styreleder i Norges arktiske studentsamskipnad.

– Hvis Svalbardmeldingen viser at det satses på Unis, er det naturlig at vi er med, fortsetter han.

Han kan imidlertid ikke si noe om byggestart. Det avhenger av den bebudede svalbardmeldingen, og så er det et økonomisk spørsmål. Tilskuddet er normalt på 300.000 kroner per enhet. Kostnadsrammen per enhet ligger på om lag 800.000 kroner.

I tillegg er det et spørsmål om tomter. I fjor høst sto det første hybelbygget med om lag 80 enheter klart ved Sjøområdet, og det er et klart ønske å bygge flere bygninger her.

– Der vi har åpnet hybler er et område som passer oss helt ypperlig. Vi har lyst til å bygge i nærheten av der vi er. Det ser vi også at studentene ønsker, sier Helberg.

Før jul skrev styret og administrasjonen et brev til Kunnskapsdepartementet der Unis ber om å få vokse raskere enn opprinnelig planlagt. Årsaken er nedbyggingen i Store Norske, og i brevet går det blant annet fram at Unis har behov for 250 nye studenthybler.

Direktør Ole Arve Misund ved Unis er fornøyd med signalet fra departementet, og mener det er i tråd med hva de har sendt av signaler.

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig og i tråd med vår strategi og satsingen vi har hatt de siste årene. Kunnskapsdepartementet har utfordret oss på å få et større studentantall, sier Misund.

Studenttallet varierer ut fra kurs og pågang, men i løpet av 2015 vil Unis på det meste mangle mer enn 90 innkvarteringsplasser for studentene.

– I vårsemesteret er det cirka 315 studenter som tar ulike kurs ved Unis, og det er grunn til å tro at tilstrømmingen vil være minst like stor til høsten. Det er en økning på 100. Vi er en organisasjon i en positiv utvikling, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!