Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trenger flere forskerbygg

Justisminister Anders Anundsen får omvisning i Ny-Ålesund av Kings Bay-direktør Ole Øiseth. Samfunnet trenger nå nye bygg til forskerne. FOTO: Eirik Palm

Trenger flere forskerbygg

Kings Bay-direktør Ole Øiseth er ikke fornøyd med at japanske forskere må ta til takke med ei gammel brakke og mener det ikke er godt nok for Norge som vertskap i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.05.2014 kl 14:47

– Det må en klarere eierskapsstrategi til. Har penger til å drive i balanse, men derfra til å utvikle samfunnet og imøtekomme dagens krav så må det mer penger til, sier Øiseth til Svalbardposten.

Det var også meldingen da justisministeren besøkte verdens nordligste permanente bosetning denne uka. Overfor statsåden slo han fast at an er bekymret for Norges renommé som eier av Ny-Ålesund og vertskap for forskere fra ti ulike nasjoner.

Japan venter
Blant annet viser han til at Japan som lenge har uttrykt at de trenger nye lokaliteter. Brakka de holder til i i dag, er bygd i siste del av 1960-tallet, og ligger et stykke utenfor bebyggelen. Etter tre år må det komme et ordentlig svar på et politisk nivå, mener han.

Det er også ventet at Tyskland trenger en avklaring om lokaliteter i løpet av de neste årene, og også India har varslet økt innsats på forskningen fra Ny-Ålesund.
Hver bygning er beregnet til rundt 20 millioner kroner. Totalt kan det altså dreie seg om 60 millioner, men Kings Bay har kun penger til driften av stedet.

– Det er en bekymring akkurat nå. Vi kan godt sitte her og drifte, men det ivaretar ikke forventningene til Norge som eier og driver. Konsekvensen kan bli at nasjonene bygger ned sine satsinger, framholdt han overfor Anundsen

– Framtidsrettet
Justisminister Anders Anundsen vil ikke trå i andre statsråders bed, men som samordnende statsåd ga han uttrykk for at det må avklares og at det må bringes videre.

– Den viktigste statsråden å stille dette spørsmålet til er dessverre ikke meg, men jeg er opptatt av at vi skal ha levekraftige områder her, og at vi skal legge forholdene til rette for at Svalbard utvikles, både som et ettertraktet sted for ulike næringer og for forskning. Det betyr ogå at vi må tenke framtidsrettet på hvodan vi skal håndtere den økte etterspørselen etter fasiliteter blant annet her i Ny-Ålesund, sier han.

Kings Bay har om lag 19 millioner i inntenter i året, blant annet som kommer fra leie, noe som holder til driften av samfunnet, med flyruter (ca. 10 millioner kroner årlig), én million liter diesel til energi og varme, samt lønninger.

Ole Øiseth håper også at den norske forskningsinnsatsen skal øke framover. De siste årene har den avtatt.

Nøkkelord

Se bildet større

Lunsj i historiske omgivelser: Anders Anundsen og Ole Øiseth i arbeidsværelset i Amundssenhuset. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!