Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trenger bedre dyrlegetjeneste

Longyearbyen sykehus er behjelpelig med å ta blodprøver av dyr og sy sår. Her får schæfertispa Jippi tatt ut sting etter en operasjon av sykepleierne Arnhild Kalrud (t.v.) og Kristin Fossum. Gry Baardsgaard og matmor Wenche Baardsgaard (bak) passer på. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Trenger bedre dyrlegetjeneste

Sysselmannen støtter forslaget fra hundeklubben om at dyrlegeordningen i Longyearbyen bør styrkes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2011 kl 09:28

– Det bør være en bedre kontinuitet i tjenesten enn i dag. Nå er det tilfeldig hvor ofte det er veterinær på Svalbard, og tilbudet er styrt av vaksinerutinene og ikke behovet for veterinær hos dyreeierne. Syke dyr bør få den hjelpen de trenger når de trenger det, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Guri Tveito.

I dag kommer en veterinær fra Mattilsynet til Longyearbyen tre ganger i året for å vaksinere hunder mot rabies og kontrollere hundegårdene. I noen tilfeller kan man også få hjelp på Longyearbyen sykehus. Dette mener Longyearbyen hundeklubb er for lite, noe som støttes av Sysselmannen.

Uheldig for dyrevelferden

I et notat til Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet skriver Sysselmannen at dagens ordning er «uheldig for dyrevelferden».

– Det er ordning som har vært i mange år, og dyreeierne har klart å ordne seg ganske bra. Men i det siste har det skjedd et par ting som har gjort situasjonen vanskeligere enn før, forklarer Tveito.

Blant annet er det vanskeligere å få sendt hunder til fastlandet, fordi SAS bare vil ta med én hund per fly. I tillegg er tilgangen på bedøvelsesmidler blitt mindre.

Ber om støtte

Hundeklubben begynte arbeidet med å få til en bedre dyrlegeordning i desember og hadde blant annet møte med Mattilsynet, der flere løsninger ble skissert. Hundeklubben ønsker seg enten en fast dyrlege i Longyearbyen i halv stilling eller å få opp en veterinær fra Tromsø én gang i måneden. I tillegg trengs det egne lokaler. Spørsmålet er hvem som skal betale. Når ber Sysselmannen departementet og Mattilsynet om å vurdere muligheten for å «støtte en slik ordning som hundeklubben skisserer».

Bitt av rabies-rev

Spørsmålet om veterinær er blitt ytterligere aktualisert etter at hundene på Hopen ble angrepet av en rabiessmittet rev i begynnelsen av januar.

– Vi har tatt opp dette muntlig tidligere, men spesielt i lys av den siste rabieshendelsen er det viktig å få orientert overordnede myndigheter skikkelig om situasjonen her. Selv om det ikke bor så mange her på Svalbard, er det et stort antall dyr som ikke har tilgang på veterinærtjenester, sier Tveito.

Sysselmannen mener det er viktig å opprettholde ordningen med statlig støtte til rabiesvaksinering av hunder, men foreslår i notatet at denne støtten kan gis til en privatpraktiserende veterinær. 

I dag er det 610 hunder i Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!