Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trenger bedre dyrlegetjeneste

Longyearbyen sykehus er behjelpelig med å ta blodprøver av dyr og sy sår. Her får schæfertispa Jippi tatt ut sting etter en operasjon av sykepleierne Arnhild Kalrud (t.v.) og Kristin Fossum. Gry Baardsgaard og matmor Wenche Baardsgaard (bak) passer på. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Trenger bedre dyrlegetjeneste

Sysselmannen støtter forslaget fra hundeklubben om at dyrlegeordningen i Longyearbyen bør styrkes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2011 kl 09:28

– Det bør være en bedre kontinuitet i tjenesten enn i dag. Nå er det tilfeldig hvor ofte det er veterinær på Svalbard, og tilbudet er styrt av vaksinerutinene og ikke behovet for veterinær hos dyreeierne. Syke dyr bør få den hjelpen de trenger når de trenger det, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Guri Tveito.

I dag kommer en veterinær fra Mattilsynet til Longyearbyen tre ganger i året for å vaksinere hunder mot rabies og kontrollere hundegårdene. I noen tilfeller kan man også få hjelp på Longyearbyen sykehus. Dette mener Longyearbyen hundeklubb er for lite, noe som støttes av Sysselmannen.

Uheldig for dyrevelferden

I et notat til Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet skriver Sysselmannen at dagens ordning er «uheldig for dyrevelferden».

– Det er ordning som har vært i mange år, og dyreeierne har klart å ordne seg ganske bra. Men i det siste har det skjedd et par ting som har gjort situasjonen vanskeligere enn før, forklarer Tveito.

Blant annet er det vanskeligere å få sendt hunder til fastlandet, fordi SAS bare vil ta med én hund per fly. I tillegg er tilgangen på bedøvelsesmidler blitt mindre.

Ber om støtte

Hundeklubben begynte arbeidet med å få til en bedre dyrlegeordning i desember og hadde blant annet møte med Mattilsynet, der flere løsninger ble skissert. Hundeklubben ønsker seg enten en fast dyrlege i Longyearbyen i halv stilling eller å få opp en veterinær fra Tromsø én gang i måneden. I tillegg trengs det egne lokaler. Spørsmålet er hvem som skal betale. Når ber Sysselmannen departementet og Mattilsynet om å vurdere muligheten for å «støtte en slik ordning som hundeklubben skisserer».

Bitt av rabies-rev

Spørsmålet om veterinær er blitt ytterligere aktualisert etter at hundene på Hopen ble angrepet av en rabiessmittet rev i begynnelsen av januar.

– Vi har tatt opp dette muntlig tidligere, men spesielt i lys av den siste rabieshendelsen er det viktig å få orientert overordnede myndigheter skikkelig om situasjonen her. Selv om det ikke bor så mange her på Svalbard, er det et stort antall dyr som ikke har tilgang på veterinærtjenester, sier Tveito.

Sysselmannen mener det er viktig å opprettholde ordningen med statlig støtte til rabiesvaksinering av hunder, men foreslår i notatet at denne støtten kan gis til en privatpraktiserende veterinær. 

I dag er det 610 hunder i Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!