Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trenger bedre dyrlegetjeneste

Longyearbyen sykehus er behjelpelig med å ta blodprøver av dyr og sy sår. Her får schæfertispa Jippi tatt ut sting etter en operasjon av sykepleierne Arnhild Kalrud (t.v.) og Kristin Fossum. Gry Baardsgaard og matmor Wenche Baardsgaard (bak) passer på. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Trenger bedre dyrlegetjeneste

Sysselmannen støtter forslaget fra hundeklubben om at dyrlegeordningen i Longyearbyen bør styrkes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2011 kl 09:28

– Det bør være en bedre kontinuitet i tjenesten enn i dag. Nå er det tilfeldig hvor ofte det er veterinær på Svalbard, og tilbudet er styrt av vaksinerutinene og ikke behovet for veterinær hos dyreeierne. Syke dyr bør få den hjelpen de trenger når de trenger det, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Guri Tveito.

I dag kommer en veterinær fra Mattilsynet til Longyearbyen tre ganger i året for å vaksinere hunder mot rabies og kontrollere hundegårdene. I noen tilfeller kan man også få hjelp på Longyearbyen sykehus. Dette mener Longyearbyen hundeklubb er for lite, noe som støttes av Sysselmannen.

Uheldig for dyrevelferden

I et notat til Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet skriver Sysselmannen at dagens ordning er «uheldig for dyrevelferden».

– Det er ordning som har vært i mange år, og dyreeierne har klart å ordne seg ganske bra. Men i det siste har det skjedd et par ting som har gjort situasjonen vanskeligere enn før, forklarer Tveito.

Blant annet er det vanskeligere å få sendt hunder til fastlandet, fordi SAS bare vil ta med én hund per fly. I tillegg er tilgangen på bedøvelsesmidler blitt mindre.

Ber om støtte

Hundeklubben begynte arbeidet med å få til en bedre dyrlegeordning i desember og hadde blant annet møte med Mattilsynet, der flere løsninger ble skissert. Hundeklubben ønsker seg enten en fast dyrlege i Longyearbyen i halv stilling eller å få opp en veterinær fra Tromsø én gang i måneden. I tillegg trengs det egne lokaler. Spørsmålet er hvem som skal betale. Når ber Sysselmannen departementet og Mattilsynet om å vurdere muligheten for å «støtte en slik ordning som hundeklubben skisserer».

Bitt av rabies-rev

Spørsmålet om veterinær er blitt ytterligere aktualisert etter at hundene på Hopen ble angrepet av en rabiessmittet rev i begynnelsen av januar.

– Vi har tatt opp dette muntlig tidligere, men spesielt i lys av den siste rabieshendelsen er det viktig å få orientert overordnede myndigheter skikkelig om situasjonen her. Selv om det ikke bor så mange her på Svalbard, er det et stort antall dyr som ikke har tilgang på veterinærtjenester, sier Tveito.

Sysselmannen mener det er viktig å opprettholde ordningen med statlig støtte til rabiesvaksinering av hunder, men foreslår i notatet at denne støtten kan gis til en privatpraktiserende veterinær. 

I dag er det 610 hunder i Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!