Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trener til maraton med revolver på innerlomma

Håkan Eriksson, Stian Pettersen, Jan Olav Sæter og Leif Erik Stormoen er klare for maraton i Spania. Her fra en treningsrunde tidligere i høst. FOTO: Marianne Aasen

Trener til maraton med revolver på innerlomma

Kuttet også ut øl i tre måneder. Nå er fire menn fra Longyearbyen klare for maraton i Spania.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2013 kl 14:08

Brannmann Jan Olav Sæter står i spissen for Svalbards delegasjon til årets maraton i Valencia i Spania.

I går satte de seg på flyet – og startet en intens akklimatisering fram mot løpet. De siste ukene har treningsøktene foregått i ned mot 15 minusgrader. På søndag kommer det sannsynligvis til å være rundt 20 grader i Valencia.

– Vi er ikke vant til sånne temperaturer, så vi må passe på å få i oss nok væske, sier Sæter.

I tillegg til Sæter består deltakerne fra Svalbard av Håkan Eriksson (jobber i Bydrift), Stian Pettersen (har flyttet ned, men jobbet tidligere i Bydrift) og Leif Erik Stormoen (daglig leder i Spitsbergen IT).

Revolver på innerlomma
Veinettet på Svalbard består av rundt fem mil vei. For å få lange løpeturer, har gutta denne høsten løpt innover Adventdalen til Gruve 7-fjellet. Store deler av denne strekningen er det tilrådelig å ha med seg våpen på grunn av isbjørnfare. Derfor har de på enkelte turer hatt med seg revolver.

– Det er ikke så behaglig å løpe med revolver, kan man si. Så etter hvert som mørketida kom, ble det flere turer inne i bykjernen, sier Sæter.

Tredemølla er også blitt mye brukt.

Holdt seg unna øl
Sæter løp sitt første maraton i fjor da han fullførte Spitsbergen Marathon på rundt 4 timer og 20 minutter.

– Jeg tror absolutt jeg kan forbedre den tiden, men første mål er å gjennomføre. Det neste målet er å løpe på rundt 4 timer.

Som et tegn på hvor seriøse gutta er, bør det nevnes at de ikke har smakt en øl siden 10. august.

– Vi har vært veldig strukturerte. Den siste mila på Spitsbergen Marathon gjorde så vondt at jeg skjønte at her var det bare å forberede seg på best mulig måte. Men det er klart at det står noen kalde pils i kjøleskapet når vi er kommet i mål, sier Sæter.

– Blir det en støl brannmann på jobb neste uke?

– Nei, vi tar oss noen dager med rehabilitering i Valencia, og kommer ikke opp til Longyearbyen før uka etter det. Da håper jeg det verste har gitt seg, sier Sæter.

Da arrangøren i Valencia oppdaget at det var fire karer fra Svalbard som skulle delta, ble det flere oppslag i spanske medier.

Nøkkelord

Se bildet større

Gutta fra Longyearbyen fikk mye omtale i spanske aviser etter at arrangøren oppdaget at de bodde på Svalbard. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!