Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trener til maraton med revolver på innerlomma

Håkan Eriksson, Stian Pettersen, Jan Olav Sæter og Leif Erik Stormoen er klare for maraton i Spania. Her fra en treningsrunde tidligere i høst. FOTO: Marianne Aasen

Trener til maraton med revolver på innerlomma

Kuttet også ut øl i tre måneder. Nå er fire menn fra Longyearbyen klare for maraton i Spania.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2013 kl 14:08

Brannmann Jan Olav Sæter står i spissen for Svalbards delegasjon til årets maraton i Valencia i Spania.

I går satte de seg på flyet – og startet en intens akklimatisering fram mot løpet. De siste ukene har treningsøktene foregått i ned mot 15 minusgrader. På søndag kommer det sannsynligvis til å være rundt 20 grader i Valencia.

– Vi er ikke vant til sånne temperaturer, så vi må passe på å få i oss nok væske, sier Sæter.

I tillegg til Sæter består deltakerne fra Svalbard av Håkan Eriksson (jobber i Bydrift), Stian Pettersen (har flyttet ned, men jobbet tidligere i Bydrift) og Leif Erik Stormoen (daglig leder i Spitsbergen IT).

Revolver på innerlomma
Veinettet på Svalbard består av rundt fem mil vei. For å få lange løpeturer, har gutta denne høsten løpt innover Adventdalen til Gruve 7-fjellet. Store deler av denne strekningen er det tilrådelig å ha med seg våpen på grunn av isbjørnfare. Derfor har de på enkelte turer hatt med seg revolver.

– Det er ikke så behaglig å løpe med revolver, kan man si. Så etter hvert som mørketida kom, ble det flere turer inne i bykjernen, sier Sæter.

Tredemølla er også blitt mye brukt.

Holdt seg unna øl
Sæter løp sitt første maraton i fjor da han fullførte Spitsbergen Marathon på rundt 4 timer og 20 minutter.

– Jeg tror absolutt jeg kan forbedre den tiden, men første mål er å gjennomføre. Det neste målet er å løpe på rundt 4 timer.

Som et tegn på hvor seriøse gutta er, bør det nevnes at de ikke har smakt en øl siden 10. august.

– Vi har vært veldig strukturerte. Den siste mila på Spitsbergen Marathon gjorde så vondt at jeg skjønte at her var det bare å forberede seg på best mulig måte. Men det er klart at det står noen kalde pils i kjøleskapet når vi er kommet i mål, sier Sæter.

– Blir det en støl brannmann på jobb neste uke?

– Nei, vi tar oss noen dager med rehabilitering i Valencia, og kommer ikke opp til Longyearbyen før uka etter det. Da håper jeg det verste har gitt seg, sier Sæter.

Da arrangøren i Valencia oppdaget at det var fire karer fra Svalbard som skulle delta, ble det flere oppslag i spanske medier.

Nøkkelord

Se bildet større

Gutta fra Longyearbyen fikk mye omtale i spanske aviser etter at arrangøren oppdaget at de bodde på Svalbard. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!