Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trekker en kvart million korkpenger

Rydder opp: Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes synes det er riktig at ubenyttede penger går tilbake til korkfondet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Trekker en kvart million korkpenger

Longyearbyen lokalstyre har ryddet opp i tildelinger helt tilbake til 2005. Ubenyttede penger trekkes nå tilbake.

Tekst:

Publisert:

Hvert år deles overskuddet fra Norpolet ut til velferdsformål i Longyearbyen og Svea. Målet er at pengene skal gå til tiltak som kommer befolkningen til gode.

Men det er ikke alltid prosjektene blir gjennomført. Nå har revisjonsselskapet KomRev Nord på oppdrag fra Longyearbyen lokalstyre (LL) gått igjennom alle tildelinger i perioden 2005-2011. Det viser seg at til sammen 251.881 kroner ikke har blitt utbetalt og fortsatt er på bok.

Begynner på nytt

Nå vil administrasjonssjef Lars Ole Saugnes at disse pengene skal føres tilbake til fondet.

– Hvis vi har for mange hengeposter fra flere år tilbake, blir det et svare strev å holde rede på beløpene etter hvert. Derfor synes jeg det er riktig å gi en frist, og så tilbakeføre pengene til fondet og begynne på nytt, sier Saugnes.

Mottakere som ikke har bedt om utbetaling har fått et brev med en frist for å be om dette. Vanligvis er fristen for å be om utbetaling 30. juni året etter tildelingen.

Det er ulike grunner til at pengene fortsatt står på bok. Det kan være at prosjektet har endret seg og søkeren har fått avslag på å omdisponere pengene, eller at finansieringen har vært så god at det ikke har vært bruk for korkmidlene, eller at alle pengene ikke er brukt.

Flerbrukshall

En annen grunn er at turnoversamfunnet er såpass sterkt at folk rett og slett har flyttet før de fikk brukt pengene. Flere av beløpene som trekkes tilbake er for eksempel tildelt velforeninger, og her i byen flytter som kjent folk ganske mye rundt.

To av de største enkeltsummene var tildelt prosjektering av en flerbrukshall, som det har vært snakk om i mange år. Stein Moe er tidligere leder for prosjektgruppa, og sier at det ikke er noe problem for dem at pengene nå blir trukket tilbake.

– Vi klarte å finansiere forprosjektet uten å bruker korkpenger, så vi lot dem bare stå, sier Moe.

I veiledningen for tildeling av korkpenger er det ikke en fastsatt frist for når LL kan trekke tilbakene pengene. Saugnes fikk dermed fullmakt fra politikerne i Administrasjonsutvalget til å tilbakeføre bevilgninger når det har gått to år.

– Da slipper vi å be om dette hvert år, sier han.

Millionbeløp

Søknadsfristen for årets korkpenger er 1. oktober. Tiltakene som det søkes penger til må være allmennyttige, og pengene deles ut etter et ønske om å gjenspeile mangfoldet i kulturlivet i Longyearbyen og Svea.

De to siste årene har den sammenlagte summen ligget på 2,7 millioner kroner. Det er ingen grunn til å tro at det drikkes noe mindre i år.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!