Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tre omkommet i helikopterstyrt

Den omkomne helikopterpiloten blir båret bort fra vraket ved 21.30-tida søndag kveld. FOTO: Birger Amundsen

Tre omkommet i helikopterstyrt

Et russisk helikopter styrtet på helikopterbasen Kapp Heer søndag ettermiddag. Det var ni personer om bord, både russere og ukrainere, tre er omkommet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Fire av personene om bord var mannskap, og fem var passasjerer. Alle var fra Russland og Ukraina, men Sysselmannen vet foreløpig ikke hvor mange det var av hver nasjonalitet.
– Vi fikk melding klokken 16.15 om at et russisk helikopter hadde styrtet på Kapp Heer. Tre passasjerer er omkommet, to er hardt skadd og en lettere skadd, sier informasjonsrågiver Synnøve Haga hos Sysselmannen.
De resterende tre personene skal ikke være alvorlig skadet.

Fraktet til Longyearbyen
Politi og helsepersonell fra Longyearbyen var raskt på ulykkesstedet. De to alvorligst skadde er sendt til sykehuset i Longyearbyen, og vil bli fraktet videre til Universitetssykehuset Nord-Norge med ambulansefly senere i kveld. Den ene personen er en kvinne, som har fått skader i låret, en arm og i hodet.
– Hun er kritisk, men ikke livstruende skadd, sier lege Tore Gauperaa ved sykehuset i Longyearbyen.
Den andre personen er en mann som fikk hofta ut av ledd.
En av de omkomne ble fraktet til sykehuset i Barentsburg, der man først forsøkte gjenoppliving, men livet stod ikke til å redde. Alle de tre omkomne fraktes til Longyearbyen i kveld. En av dem var kapteinen, den andre styrmannen, den tredje var passasjer og skal ha vært ansatt i Trust Arktikugol.

Dramatisk syn
Helikopteret, som kom fra Longyearbyen, skulle lande på Kapp Heer, da det bommet på landingsplassen og traff en av hangarbygningene. Helikoptervaket ligger nå mellom bygningene på Kapp Heer, og det ligger biter av det slengt rundt over hele plassen. Det er flere spor i hangarbygningene der som rotoren har slått i.
Svalbardpostens redaktør Birger Amundsen har vært på stedet, og han forteller at det var et svært dramatisk syn og at det luktet drivstoff.

Kraftig snøbyge
Det er trolig dårlig sikt som er årsaken til styrten. Akkurat da helikopteret skulle lande kom det en kraftig snøbyge.
– Helikopteret har truffet hjørnet på den høyeste hangarbygningen. Det har nok vært en dramatisk styrt, sier Birger Amundsen på telefon fra ulykkesstedet.
Sysselmannen har nå dekket til helikoptervraket med en presenning og skal holde vakt ved vraket fram til flyhavarikommisjonen kommer i morgen for å begynne sine undersøkelser.

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!