Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Travle timer for Kerry i forskerbygda

John Kerry lyttet interessert da direktør Ole Øiseth (tv) i Kings Bay orienterte om Ny-Ålesund og forskningen der. Utenriksminister Børge Brende og direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt var også i Kerrys følge. FOTO: Ole Magnus Rapp

Travle timer for Kerry i forskerbygda

I løpet av tre hektiske timer i Ny-Ålesund fikk John Kerry oppleve både rødnebbterne og rein, samt se klimaendringene med egne øyne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.06.2016 kl 12:37

De siste dagene har det vært intense forberedelser til storbesøket. Et program er laget minutt for minutt. Norske og amerikanske sikkerhetsfolk er fulltallig på plass, og forskere har forberedt korte foredrag for John Kerry og hans følge.

Den amerikanske utenriksministeren hadde selv ønsket å få komme lengst nord i Norge for å bli orientert om endringene i naturen.

Kerry kom sammen med utenriksminister Børge Brende med fly til Longyearbyen torsdag morgen, og gikk rett om bord i Ny-Ålesund-flyet. Første stopp var ved det nye museet der Harald Steen og Jan-Gunnar Winther fra Norsk Polarinstitutt orienterte om isbreenes tilbaketrekking, samt det viktige livet som skapes foran brefrontene.

Deretter var det ut i båt på Kongsfjorden, for å se på mer is, sel og mye sjøfugl.

– Selvopplevde inntrykk er alltid de beste. Vi seter pris på at størrelser som John Kerry vil holde seg orientert om klima og miljø, og oppsøker oss og den kunnskapen som finnes her, sier direktør Ole Øiseth i Kings Bay.

Han har lagt til rette for et innholdsrikt besøk, som i ettermiddag ender opp med kaffe, kaker og mer prat i Amundsen-villaen, før følget returnerer sørover.

Se bildet større

De nederlandske forskerne Matine Vandenheuvel-Greve og Maarten Loonen satte pris på at John Kerry og Børge Brende var interessert i deres forskning. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!