Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Travle timer for Kerry i forskerbygda

John Kerry lyttet interessert da direktør Ole Øiseth (tv) i Kings Bay orienterte om Ny-Ålesund og forskningen der. Utenriksminister Børge Brende og direktør Jan-Gunnar Winther i Norsk Polarinstitutt var også i Kerrys følge. FOTO: Ole Magnus Rapp

Travle timer for Kerry i forskerbygda

I løpet av tre hektiske timer i Ny-Ålesund fikk John Kerry oppleve både rødnebbterne og rein, samt se klimaendringene med egne øyne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.06.2016 kl 12:37

De siste dagene har det vært intense forberedelser til storbesøket. Et program er laget minutt for minutt. Norske og amerikanske sikkerhetsfolk er fulltallig på plass, og forskere har forberedt korte foredrag for John Kerry og hans følge.

Den amerikanske utenriksministeren hadde selv ønsket å få komme lengst nord i Norge for å bli orientert om endringene i naturen.

Kerry kom sammen med utenriksminister Børge Brende med fly til Longyearbyen torsdag morgen, og gikk rett om bord i Ny-Ålesund-flyet. Første stopp var ved det nye museet der Harald Steen og Jan-Gunnar Winther fra Norsk Polarinstitutt orienterte om isbreenes tilbaketrekking, samt det viktige livet som skapes foran brefrontene.

Deretter var det ut i båt på Kongsfjorden, for å se på mer is, sel og mye sjøfugl.

– Selvopplevde inntrykk er alltid de beste. Vi seter pris på at størrelser som John Kerry vil holde seg orientert om klima og miljø, og oppsøker oss og den kunnskapen som finnes her, sier direktør Ole Øiseth i Kings Bay.

Han har lagt til rette for et innholdsrikt besøk, som i ettermiddag ender opp med kaffe, kaker og mer prat i Amundsen-villaen, før følget returnerer sørover.

Se bildet større

De nederlandske forskerne Matine Vandenheuvel-Greve og Maarten Loonen satte pris på at John Kerry og Børge Brende var interessert i deres forskning. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!