Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Travelt for Travel

Bød på kaffe: Bjørn Egil Strathmann (t.v.), Inger-Johanne Mørk og Jost Kobusch bød cruisegjestene på foredrag, kaffe og vafler i Camp Barentz onsdag ettermiddag. FOTO: Anders Fjellestad

Travelt for Travel

Et sammenblåst telt, tusen vafler og flerfoldige busslaster med turister. Det er hektisk å ta imot store cruiseskip.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.07.2013 kl 13:16

Mest hektisk ble det nok for Spitsbergen Travel, som fikk merke vindens vrede tirsdag kveld. Kun timer før cruiseskipet «Magnifica» la til ved Bykaia, ble selskapets hvite telt ved havnekontoret tatt av vinden. Teltet ble kastet mange meter av gårde. Til alt hell ble ingen skadet.

– Teltet er ødelagt. Vi hadde litt varer i det, men fikk ut mesteparten. Det blåste godt i kastene, så vi brukte vel en halvtime med basking for å få demontert det og fraktet det bort, sier Dagny Valaker, økonomidirektør i Spitsbergen Travel.


Telt-trøbbel

Det store teltet ble satt opp for snaue to uker siden og har fungert som venterom, suvenirbutikk og turistinformasjon. Alt var klappet og klart til å ta imot de 2.575 cruisepassasjerene fra «Magnifica» onsdag.

Administrerende direktør Trygve Steen sier de har god erfaring med teltet fra tidligere.

– Vi har satt opp tilsvarende type telt før, blant annet i forbindelse med oktoberfestivalen. Sett i ettertid er det klart at teltet på Bykaia ikke var godt nok forankret, sier Steen.

Telt eller ikke, cruisepassasjerene steg uansett i land onsdag morgen og fylte straks byens gater, butikker og busser. Blant annet gikk bussene i skyttel­trafikk innover Adventdalen. Målet med bussturen var Camp Barentz ved foten av Gruve 7-fjellet. Her fikk turistene hilse på hundene, høre foredrag om isbjørner og smake på kaffe og vafler.


Vaffelfest

Og det er ingen spøk når det skal stekes vafler til rundt tusen gjester. Hele dagen i forveien sto ansatte og frivillige på for fullt med å steke vafler og ha alt klart til cruise-inntoget. Tenk bare når du selv lager vafler, og hvor høy en stabel med 10-20 vaffelplater er. Se for deg en stabel med tusen vafler.

Turistene så ut til å nyte både vafler og kaffe. Kaffepausen ga også guidene en liten pustepause. Tyske Jost Kobusch har vært guide for en rekke turer ute i felt på Svalbard, men han er ganske fersk på bussguiding.

– Dette er min siste dag med opplæring, og i morgen har jeg første dag på egenhånd. Dette er mer hektisk enn å guide på tur, men det gøy, sier Kobusch.

– Får dere mange rare spørsmål fra turistene?

– Egentlig ikke, men mange er mer interesserte i hvordan vi her oppe lever, enn av naturen, sier guiden.

Neste store cruisedag blir søndag 28. juli. Da kommer både «Aidacara» og «Costa Pacifica» til byen. Samlet har de en passasjerkapasitet på 5.000.

Se bildet større

Knust: Spitsbergen Travels store telt på Bykaia ble smadret av vinden tirsdag kveld. FOTO: Sveinung Toppe

Se bildet større

Populære: Polarhundene på Camp Barentz fikk turisthjertene til å smelte. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Inger-Johanne Mørk viser fram noen av de rundt tusen vaflene som ble servert cruiseturistene onsdag. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Mye spennende å studere når en er cruiseturist på Svalbard. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!