Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Travelt for redningsmannskapene

 

Travelt for redningsmannskapene

Fire rednings- og ambulanseoppdrag ble gjennomført i uværet påskeaften. En femte aksjon ble avblåst like før redningsmannskapene ble sendt ut.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.04.2009 kl 18:44

– Klokken 13.30 ble vi oppringt av mannskapet på «Vagabond». De sto på sjøisen ved Inglefieldbukta og skulle hente forskningsprøver som vanlig, men på grunn av en fem meter stor råk kom de seg ikke tilbake, sier sysselmannsførstebetjent Jill Gaustad.

Hun forteller at Sysselmannen besluttet å sende helikopter med en gang.

Tilbake til båten

Da helikopteret nådde følget var råka blitt 200 meter bred. Råka skal ha oppstått mellom følget og land da sjøisen begynte å drifte.

– De tre ble fraktet tilbake til båten sin, sier Gaustad.

Hun forteller at hundene og utstyret til de tre også ble berget.

Beinbrudd ved Elvetangen

Mens redningsaksjonen i Inglefieldbukta ble avsluttet fikk Sysselmannen en telefon fra Elvetangen i Wijdefjorden der en kvinne i 30-åra hadde brukket foten. Snøskuterfølget hun var med i hadde, ifølge Gaustad, tatt seg inn på en hytte i nærheten. Helikopteret ble sendt til stedet på et reint ambulanseoppdrag.

– På grunn av været var det hele tiden et usikkerhetsmoment om helikopteret kunne nå fram, sier Gaustad.

Helikopteret fikk likevel landet og hentet kvinnen.

Syk skigåer

Samtidig var et skifølge på seks personer i en teltleir på Lomonosovfonna. En person i følget hadde vært syk over lengre tid.

– Vi besluttet at vi skulle ta med oss vedkommende siden vi skulle nordover og ned igjen likevel. Men der var det så dårlig vær at helikopteret ikke fikk landa, sier Gaustad.

Avblåst redningsaksjon

Senere på kvelden ble syv personer meldt savnet.

– Et nederlandsk følge på syv personer leverte ikke snøskuterne sine når de skulle, og utleiefirmaet hadde ikke hørt noe fra dem. Klokken 22.10 mottok vi en bekymringsmelding og forberedte en redningsaksjon, sier Gaustad.

Klokken 23.35 fikk Sysselmannen melding om at alle de syv var kommet vel i hus, og redningsaksjonen ble avblåst.

Kjørte på stein

Tidligere på dagen ble også en kvinne hentet fra Helvetiadalen etter å ha pådratt seg et armbrudd da hun kjørte på en stein. Kvinna ble hentet med Røde Kors sin snøgående bil.

Ble hentet

Ifølge sysselmannsførstebetjent Trond Aagesen ble den syke skigåeren på Lomonosovfonna hentet med helikopter søndag formiddag, ettersom tilstanden hans ikke hadde forbedret seg og flyværet var langt bedre.

 

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!