Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trangt om plassen

Det blir trangt om plassen, både på Svalbard lufthavn og i byen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

Trangt om plassen

Svalbard lufthavn Longyear strekker seg til det ytterste for å ta imot alle flyene som vil oppleve solformørkelsen.

Tekst:

Publisert:

Med rutefly, chartermaskiner og privatfly er det i tidsrommet 18. til 22. mars registrert 19 ankomster og like mange avganger fra lufthavna. Tettest er trafikken den 18. mars og på selve solformørkelsesdagen, hvor flere chartere og private maskiner kommer om morgenen og drar på ettermiddagen og kvelden.

Fullt

– Nå jobber vi med en mulig maskin til. Den er ikke bekreftet, men hvis vi kan si ja til den, er det i hvert fall fullt, sier Avinor-sjef Morten Ulsnes til Svalbardposten halvannen uke før solformørkelsen.

I tillegg kommer den vanlige trafikken til Lufttransport med fly og helikopter. Utfordringen, sier Ulsnes, er å sørge for flyparkering.

Flyplassen er dermed helt på grensa i forhold til kapasiteten, og det verste som kan skje er at været skifter slik at det ikke er forhold til å ta av etter landing. I så fall kan det bli kapasitetsproblemer i Longyearbyen.

Glad det ikke er flere

Solformørkelsen trekker folk fra hele verden. Gjesteanslaget har variert, men reiselivssjef Ronny Brunvoll anslår 3.500 til 4.000 mennesker. Så godt som alt er utleid de aktuelle dagene rundt solformørkelsen.

– Vi vet ikke så mye. Alle hotellsengene er booket, men vi vet lite om hvor mange fastboende som får folk til overnatting, sier Brunvoll. Han sier det ikke er noe som tyder på sjokktall som gjør at kapasiteten sprenges.

– Men vi er nå glad det ikke er verre. Det blir fullt nok, sier han.

Fredag 20. mars blir utfordringen og sannsynligvis blir det trangt og lange køer ved spisestedene. Brunvoll er også glad for at arktisk naturguide-studentene har tatt grep og sørger for et arrangement for fastboende og folk som ikke er med på et organisert opplegg med varmetelt, servering og toalettmuligheter.

Kompetent reiseliv

Svalbard har ventet lenge på solformørkelsen, og det har versert mange anslag. Leieprisene har gått til værs og tilreisende har vært villige til å betale eventyrlige priser fordi det har vært fullt på overnattingsstedene.

I tillegg kommer usikkerheten med folk som skulle finne på å komme til Longyearbyen uten noe sted å overnatte. Brunvoll er fornøyd med opplegget på selve solformørkelsesdagen, som han har vært mest bekymret for.

– Det var den største bekymringen jeg hadde, at det ikke var noe opplegg for folk nede på sletta. For det kan ende med 15 minus og kuling. Men for reiselivet er jeg ikke bekymret, de kan dette. Jeg tror vi er så forberedt som vi kan bli, sier Ronny Brunvoll.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!