Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trangt om plassen

Aldri tidligere har det vært så mange polarhunder i Longyearbyen. Nå er det ikke plass til flere om det ikke blir åpnet for nye hundegårder i den kommende arealplanen. FOTO: Birger Amundsen

Trangt om plassen

Plassmangel får konsekvenser for hundeeiere i Longyearbyen. Lokalstyret krever en hundegård fjernet, samtidig som en annen eier vil skyte alle sine hunder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Marianne Prytz Lund i Farmhamna ser ingen annen løsning enn å skyte sine seks polarhunder på grunn av mangel på plass i Longyearbyen. Prytz Lund holder til i Farmhamna, like nord for Isfjorden, sammen med sin mann Hans Lund og to døtre. I mars flytter familien til Longyearbyen.
«Jeg synes det er rart at når Svalbard er 64.000 kvadratkilometer stort, så skal det ikke være plass til mine seks hunder i Longyearbyen. Jeg synes det er rart at jeg godt kan ha seks snøskutere stående foran huset mitt, men ikke seks hunder», skriver hun i et leserbrev som står på trykk i fredagens utgave av Svalbardposten.

Utsatt arealplan
Problemet som har oppstått for hundeeierne er at det ikke er avsatt plass til flere hundegårder i gjeldende arealplan. I forslag til ny arealplan er Bolterdalen foreslått som område hvor nye hundegårder kan etableres. Arbeidet med planen har tatt lengre tid enn først antatt, og vil høyst sannsynlig ikke være på plass før neste høst. Inntil da er kapasiteten fullstendig sprengt.
Totalt er det per i dag 550 hunder i planområdet for Longyearbyen lokalstyre (LL). Rundt 300 av hundene er fordelt på fem hundegårder som driver med turisme, resten er privateide hunder.

Ulovlig hundegård
I mars søkte Janne Søreide og Tommy Jordbrudal om å etablere en hundegård i tilknytning til en hytte de har kjøpt i Bolterdalen. Samboerparet er ivrige hundekjørere og har 17 polarhunder.
I påvente av en avgjørelse om egen hundegård har hundene i perioder vært plassert i hundehus utenfor hytta. Lokalstyret mener at de med det har tatt seg til rette og etablert hundegård uten tillatelse, og påla dem forrige måned å fjerne den innen i dag. Påbudet ble anket tirsdag og vil derfor ikke være gjeldende før anken er behandlet.
Samtidig som Søreide og Jordbrudal er pålagt å fjerne den ulovlig hundegården, har de søkt om dispensasjon fra gjeldende arealplan til å bygge lovlig hundegård ved hytta si.
Søknaden blir mandag behandlet av Miljø- og næringsutvalget i LL. I sin anbefaling ber plan- og utviklingssjef Vigdis Hole utvalget avvise søknaden fordi «det omsøkte tiltaket er ikke i samsvar med gjeldende arealplan».

Les også:
Ikke rom for flere hundegårder
Rekordmange diskuterte arealplanen
– En plan med mange feil

Les mer om problemene til hundeeierne i fredagens utgave av Svalbardposten!

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!