Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Traktaten kan bli utfordret

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin la ut et typisk Svalbard-bilde av seg selv på Twitter sist helg, og utløste et diplomatisk rabalder. Politikeren er uønsket i Norge, men kunne fritt ankomme Longyearbyen. FOTO: Rogozins Twitter-konto

– Traktaten kan bli utfordret

Russlandekspert er skeptisk til å innføre restriksjoner på Svalbard-innreise, til tross for at en uønsket russisk toppolitiker plutselig dukket opp.

Tekst:

Publisert:

– Om det innføres noe som juridisk sett kan betviles i lys av Svalbardtraktaten, må du regne med at det finnes personer som vil utfordre det. Da havner vi fort tilbake på start, om hvilke rettigheter Norge har på øygruppa, ser Jakub M. Godzimirski, russlandekspert og seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Svalbardtraktaten slår fast at Norge har suverenitet over Svalbard, men at borgere fra alle signaturland har lik rett til adgang. Derfor var hendene knyttet da den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin, som står på EUs og Norges sanksjonsliste etter landets annektering på Krim-halvøya, plutselig tok selfies foran isbjørnskiltet på flyplassen.

– Jeg tror ikke norske myndigheter visste noe om dette besøket på forhånd, men de kunne uansett ikke gjort noe med det ut fra det gjeldende regelverket. De ble nok tatt litt på senga, sier Godzimirski.

Les også: – Et «ædda bædda»

Vanskelig

UD har varslet at de vil ha begrensninger på innreise, men Godzimirski mener det vil være en stor juridisk nøtt som muligens ikke er verdt å forsøke å knekke.

– Det blir litt «jeg vil, jeg vil, men får det ikke til». Det er et hierarki av regler, og for Svalbard er traktaten hovedrammen. Du kan bevege deg innom den, men vil alltid kunne bli utfordret, sier han.

På spørsmål om restriksjoner vil bryte Svalbardtraktaten, svarer kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet følgende:

– Det forberedes nå nødvendige endringer i norsk regelverk for at det skal være mulig å hindre listeførte personer å oppholde seg på Svalbard. Dette vil gjelde personer fra et hvilket som helst land som er listeført på bakgrunn av internasjonale restriksjoner, sier Andersen, men vil ikke gå i detalj om hvordan dette skal utføres i praksis.

– I likhet med annen norsk lovgivning som gjelder på Svalbard, vil endringer i regelverket skje i tråd med Norges folkerettslige forpliktelser, herunder Svalbardtraktaten, sier han.

–Liten sak

Russlandekspert Godzimirski tror støvet fort vil legge seg.

– Jeg tror det raskt vil forsvinne fra dagsorden. Ser du på det i et større perspektiv, er ikke denne saken hovedgrunnen til at forholdet mellom Norge og Russland har blitt som det er i dag, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!