Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Traktaten kan bli utfordret

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin la ut et typisk Svalbard-bilde av seg selv på Twitter sist helg, og utløste et diplomatisk rabalder. Politikeren er uønsket i Norge, men kunne fritt ankomme Longyearbyen. FOTO: Rogozins Twitter-konto

– Traktaten kan bli utfordret

Russlandekspert er skeptisk til å innføre restriksjoner på Svalbard-innreise, til tross for at en uønsket russisk toppolitiker plutselig dukket opp.

– Om det innføres noe som juridisk sett kan betviles i lys av Svalbardtraktaten, må du regne med at det finnes personer som vil utfordre det. Da havner vi fort tilbake på start, om hvilke rettigheter Norge har på øygruppa, ser Jakub M. Godzimirski, russlandekspert og seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Svalbardtraktaten slår fast at Norge har suverenitet over Svalbard, men at borgere fra alle signaturland har lik rett til adgang. Derfor var hendene knyttet da den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin, som står på EUs og Norges sanksjonsliste etter landets annektering på Krim-halvøya, plutselig tok selfies foran isbjørnskiltet på flyplassen.

– Jeg tror ikke norske myndigheter visste noe om dette besøket på forhånd, men de kunne uansett ikke gjort noe med det ut fra det gjeldende regelverket. De ble nok tatt litt på senga, sier Godzimirski.

Les også: – Et «ædda bædda»

Vanskelig

UD har varslet at de vil ha begrensninger på innreise, men Godzimirski mener det vil være en stor juridisk nøtt som muligens ikke er verdt å forsøke å knekke.

– Det blir litt «jeg vil, jeg vil, men får det ikke til». Det er et hierarki av regler, og for Svalbard er traktaten hovedrammen. Du kan bevege deg innom den, men vil alltid kunne bli utfordret, sier han.

På spørsmål om restriksjoner vil bryte Svalbardtraktaten, svarer kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet følgende:

– Det forberedes nå nødvendige endringer i norsk regelverk for at det skal være mulig å hindre listeførte personer å oppholde seg på Svalbard. Dette vil gjelde personer fra et hvilket som helst land som er listeført på bakgrunn av internasjonale restriksjoner, sier Andersen, men vil ikke gå i detalj om hvordan dette skal utføres i praksis.

– I likhet med annen norsk lovgivning som gjelder på Svalbard, vil endringer i regelverket skje i tråd med Norges folkerettslige forpliktelser, herunder Svalbardtraktaten, sier han.

–Liten sak

Russlandekspert Godzimirski tror støvet fort vil legge seg.

– Jeg tror det raskt vil forsvinne fra dagsorden. Ser du på det i et større perspektiv, er ikke denne saken hovedgrunnen til at forholdet mellom Norge og Russland har blitt som det er i dag, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!