Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trakk fullt hus

Mange ville ha ekstra hilsninger i boka til Birger Amundsen. FOTO: Eirik Palm

Trakk fullt hus

Aldri før har Svalbard Museum opplevd så stor tilstrømming av publikum, som under boklanseringen i forrige uke.

Tekst:

Publisert:

Det var en fullsatt Møysalen da forfatter og tidligere redaktør i Svalbardposten Birger Amundsen lanserte boka si «Uten nåde» torsdag 15. mai. Med seg som en oppvarming til boksigneringen hadde han Harald Soleim og Per Johnson, nåværende og tidligere fangstmenn på Svalbard.

Ikke engang Jens

Direktør Tora Hultgren i Svalbard Museum er overveldet. Mer enn 300 gjester talte hun.

– Vi har aldri hatt så mange. Det var flere enn det var på klimaforedraget til Jens Stoltenberg, sier hun.

Etter en samtale mellom Amundsen, Soleim og Johnson var det signering. Minst 350 bøker ble signert denne kvelden og folk kom med stabler.

– Det var jo helt voldsomt. Vi satt i to og en halv time og signerte etterpå, sier forfatteren før han legger til: – Man kan jo ikke akkurat beklage at folk var interessert og ville ha boka. Forlagsredaktøren hadde aldri opplevd slikt, sier han.

Interessen for historie er generelt stor blant innbyggerne på Svalbard. De er også opptatt av isbjørn og fangstliv, og Amundsen tror denne kombinasjonen trakk mange for å høre om boka som har flere historier som ikke har blitt skikkelig belyst tidligere.

Siden 1990

– Det er ikke en bok om fangst i videste forstand, men en bok om mennesker og isbjørn opp gjennom tidene. Da har man også de tragiske ulykkene. Historien om de to jentene på Platåfjellet har ikke vært fortalt så grundig før. Heller ikke tragedien i Magdalenefjorden, sier forfatteren som helt fra starten av arbeidet visste at det med tiden skulle bli en bok av materialet han samlet inn.

– Konkret kan du si at jeg begynte med boka på 1990-tallet, men mange av intervjuene er også gjort før det.

Selv kaller han det et ikke-kommersielt prosjekt i den forstand at det aldri kommer til å bli noen kioskvelter, men snarere en form for kunnskapsformidling: Neste gang vet man kanskje leseren hva hun skal gjøre når hun møter en isbjørn. Tidsbruken har han heller ikke regnet på.

– Jeg har ikke en gang tenkt på det. Boka er researchet fram, det er ikke drøvtygging på gamle sannheter. Jeg har forsøkt å hente fram nytt materiale, også på bildesiden. Selv det gamle materialet har vært nytt fordi folk har stilt opp.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!