Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tragedien i seminarform

Viktor Kobzar mistet bestekompisen i flyulykken. Bildet er fra ei minnemarkering ved Operafjellet i 2011. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Tragedien i seminarform

De som kom først til åstedet for norgeshistoriens verste flyulykke skal berette om opplevelsen i Svalbardseminaret 2016.

Tekst:

Publisert:

Den 29. august i år er det 20 år siden Operafjell-ulykken. 141 mennesker omkom da et russisk fly av typen Tupolev 154M styrtet i fjellet, om lag 14 kilometer fra Svalbard lufthavn. Svalbardseminaret 2016 skal ha ulykken som tema i ett av de seks seminarene på Unis i år.

Settes opp på nytt

– Vi har hatt ulykken som tema tidligere også, men 20-årsdagen for ulykken, samt at befolkningen i Longyearbyen i stor grad er skiftet ut, gjør at vi setter opp temaet på nytt, sier Tone Hertzberg. Hun jobber for Sysselmannen, og har satt ihop årets seminarprogram sammen med Inger Lise Næss og Eva Therese Jenssen fra Unis, og Sofia Mercadal fra Norsk Polarinstitutt.

Ikke for barn

Mange lokale var med på oppryddingen etter ulykken i Operafjellet. Til seminaret kommer to som var svært sentrale.

– Erik Nygaard var sysselmannsoverbetjent og en av de som var aller først på stedet etter ulykken, forteller Eva Therese Jenssen.

Sammmen med tidligere overlege ved sykehuset, Tore Dahlberg, skal Nygaard fortelle om opplevelsene. Det skal brukes lysbilder for å vise omfanget, og det blir sterke scener. I programmet står det derfor at seminaret, som skal finne sted den 9. februar, ikke passer for barn.

Is og søppel

I år er det også 20 år siden det første Svalbardseminaret, som ble opprettet som et tilbud til befolkningen i mørketiden. Kriteriet for temavalg er at det må være Svalbard-relatert. I år blir det seminar på is, søppel og skredvarsel.

– I fjor var det to store isgående ekspedisjoner. N-ICE, ekspedisjonen med R/V «Lance», og FRAM-2014-15 der Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen levde og jobbet på et drivende isflak i Polhavet i et helt år. Geir Wing Gabrielsen fra NP og Yngve Kristoffersen kommer på to forskjellige seminarkvelder for å fortelle om sine erfaringer, sier Eva Therese Jenssen.

Håper på respons

Utover dette blir det seminarkveld på Svalbards sjøfugler, jordens eldste isbjørn, den nye skredvarslingen på Svalbard, og Store Norske som har 100-årsjubileum som selskap i år.

– Vi håper vi har klart å sette sammen et program som passer for noen og enhver i seminarets 20. år, sier de fire organisatorene.

Svalbardseminaret er et spleiselag mellom Sysselmannen på Svalbard, Unis og Norsk Polarinstitutt.

Nøkkelord

Se bildet større

De står bak årets Svalbardseminar. Inger Lise Næss (f.v. Unis), Tone Hertzberg (Sysselmannen), Eva Therese Jenssen (Unis) og Sofia Mercadal (Norsk Polarinstitutt) FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!