Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tragedien i seminarform

Viktor Kobzar mistet bestekompisen i flyulykken. Bildet er fra ei minnemarkering ved Operafjellet i 2011. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Tragedien i seminarform

De som kom først til åstedet for norgeshistoriens verste flyulykke skal berette om opplevelsen i Svalbardseminaret 2016.

Den 29. august i år er det 20 år siden Operafjell-ulykken. 141 mennesker omkom da et russisk fly av typen Tupolev 154M styrtet i fjellet, om lag 14 kilometer fra Svalbard lufthavn. Svalbardseminaret 2016 skal ha ulykken som tema i ett av de seks seminarene på Unis i år.

Settes opp på nytt

– Vi har hatt ulykken som tema tidligere også, men 20-årsdagen for ulykken, samt at befolkningen i Longyearbyen i stor grad er skiftet ut, gjør at vi setter opp temaet på nytt, sier Tone Hertzberg. Hun jobber for Sysselmannen, og har satt ihop årets seminarprogram sammen med Inger Lise Næss og Eva Therese Jenssen fra Unis, og Sofia Mercadal fra Norsk Polarinstitutt.

Ikke for barn

Mange lokale var med på oppryddingen etter ulykken i Operafjellet. Til seminaret kommer to som var svært sentrale.

– Erik Nygaard var sysselmannsoverbetjent og en av de som var aller først på stedet etter ulykken, forteller Eva Therese Jenssen.

Sammmen med tidligere overlege ved sykehuset, Tore Dahlberg, skal Nygaard fortelle om opplevelsene. Det skal brukes lysbilder for å vise omfanget, og det blir sterke scener. I programmet står det derfor at seminaret, som skal finne sted den 9. februar, ikke passer for barn.

Is og søppel

I år er det også 20 år siden det første Svalbardseminaret, som ble opprettet som et tilbud til befolkningen i mørketiden. Kriteriet for temavalg er at det må være Svalbard-relatert. I år blir det seminar på is, søppel og skredvarsel.

– I fjor var det to store isgående ekspedisjoner. N-ICE, ekspedisjonen med R/V «Lance», og FRAM-2014-15 der Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen levde og jobbet på et drivende isflak i Polhavet i et helt år. Geir Wing Gabrielsen fra NP og Yngve Kristoffersen kommer på to forskjellige seminarkvelder for å fortelle om sine erfaringer, sier Eva Therese Jenssen.

Håper på respons

Utover dette blir det seminarkveld på Svalbards sjøfugler, jordens eldste isbjørn, den nye skredvarslingen på Svalbard, og Store Norske som har 100-årsjubileum som selskap i år.

– Vi håper vi har klart å sette sammen et program som passer for noen og enhver i seminarets 20. år, sier de fire organisatorene.

Svalbardseminaret er et spleiselag mellom Sysselmannen på Svalbard, Unis og Norsk Polarinstitutt.

Nøkkelord

Se bildet større

De står bak årets Svalbardseminar. Inger Lise Næss (f.v. Unis), Tone Hertzberg (Sysselmannen), Eva Therese Jenssen (Unis) og Sofia Mercadal (Norsk Polarinstitutt) FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!